Janjske otoke priroda

10 najboljih jednodnevnih izleta koje možete napraviti iz Banjaluke

Ako kojim slučajem živite u Banjaluci i njenoj okolini, onda vas sigurno zanima gdje to sve možete otići na izlet, te koja to zanimljiva mjesta koja biste mogli posjetiti, a da nisu previše daleko.

Kako sam i sam često razmišljao o tome šta mogu da radim kada imam slobodnog vremena i gdje sve mogu da idem na izlet iz svog grada, u ovom tekstu, podijeliću sa vama 10 po meni najboljih destinacija za jednodnevne izlete iz Banjaluke. Sve destinacije se nalaze na maksimalno tri sata vožnje od grada i odlične su za jednodnevne varijante putovanja.

Pa krenimo redom.

10 najboljih jednodnevnih izleta koje možete napraviti iz Banjaluke

1. Jajce

Mlinčići

Ako biste me pitali koji je najbolji i najsadržajniji izlet koji možete napraviti iz Banjaluke, rekao bih da je to Jajce. Smješten na malo više od sat vremena vožnje od centra Banjaluke, Jajce je vjerovatno i najsadržajniji mali grad u zemlji u kojem se na veoma malom prostoru može vidjeti prelijepa tvrđava, zanimljivi tornjevi, misteriozne katakombe, te isprobati vrhunska domaća hrana.

A nakon što se najedete, obavezno obiđite i jedan od naljepših vodopada naše zemlje, koji je svojevremeno proglašen među 12. najljepših vodopada čitavog svijeta. Uz to, ovo je jedan od rijetkih vodopada u svijetu koji se nalazi u centru nekog grada.

Jajce vodopadi

Za više informacija o Jajcu i šta sve u njemu možete raditi, napisao sam ovaj putopis, a za one koje zanima, tu je i video iz grada.

Udaljenost od Banjaluke: 1 sat i 15 minuta

2. Novi Grad

Grad koji me je vjerovatno najviše oduševio u posljednje vrijeme, kada je naša zemlja u pitanju. Mislim, pogledajte samo ovu sliku sa naslovnice videa?

Izgleda kao da je u nekoj džungli negdje daleko u svijetu, zar ne? Ako ste kojim slučajem u potrazi za najboljim mjestom za kupanje u okolini Banjaluke, mislim da su Novi Grad i njegova ljepotica Una, bez dileme jedna od destinacija na koju trebate otići i odmoriti.

Udaljenost od Banjaluke: 1 sat i 30 minuta

3. Krupa na Vrbasu

Krupa na Vrbasu
Credits: www.banjaluka-tourism.com

Većini Banjalučana jedno od omiljenih izletišta, Krupa na Vrbasu pravi je mali raj u prirodi za sve koji požele da odmore od asfalta i buke sa ulica i da u miru uživaju uz zvuke vode i miris divlje prirode. Pored slapa, Krupa na Vrbasu je poznata i po tome što se ovdje nalazi i veoma značajna crkva Svetog Ilije, napravljena još u 13. vijeku, koja izgleda zaista impresivno.

Prošetajte do crkve lijepom stazom kroz šumu, a u povratku zavirite u mlin kod vodopada i sa sobom ponesite pakovanje pravog domaćeg heljdinog brašna, koje može da se kupi ovdje.

Udaljenost od Banjaluke: 40 minuta

4. Janjske otoke

E sad, često kada sa strancima na putovanjima pričam o svojoj zemlji, običnom im spominjem kako je naša priroda lijepa i posebna. Kako je naša zemlje zelena i divlja. Kako je još uvijek gotovo netaknuta u pojedinim dijelovima.

A ako biste me pitali koje to mjesto blizu Banjaluke može da se nazove skrivenim biserom naše zemlje i koje je to mjesto u kome leži baš ova čudesna priroda, mislim da su Janjske otoke, bez dileme jedno od mjesta koje bih prvo spomenuo.

Više o prelijepoj rijeci Janj, ovdašnjim vodopadima i svemu onome što ovo mjesto nudi, pogledajte u videu ispod.

A koga zanima, napisao sam i putopis o ovom mjestu.

Udaljenost od Banjaluke: 1 sat i 30 minuta

5. Jezero Balkana

Jezero Balkana

Smješteno nadomak Mrkonjić grada, jezero Balkana još je jedno fantastično mjesto za kupanje u okolini Banjaluke, poznato po svoja dva jezera, Velikom i Malom. Veliko jezero poznato je po velikoj količini pastrmke koja se u njemu može naći, dok je malo savšreno za sve ljubitelje kupanja.

Uz jezera, tu su i sportski tereni, restorani, kao i brojne druge atrakcije, a sve to možete vidjeti u videu ispod.

A ukoliko vas zanima, klikom ovdje možete pročitati i moju priču sa ovog mjesta.

Do Balkane iz Banjaluke možete doći motorom ukoliko želite. Put je zaista dobar sa dosta prirodnih ljepota koje ćete usput viđati, pa motor može biti zanimljiva opcija da doživite prirodu ovog kraja.

Udaljenost od Banjaluke: 1 sat

6. Kameni most

U slučaju da nemate baš mnogo vremena za obilazak i želite da posjetite neku lokaciju koja vam je blizu, Kameni most kraj Banjaluke, može biti jedna od opcija.

Most se nalazi na ulazu u Krupskoj kotlini, na desnoj obali rijeke Vrbas. Vidljiv je sa magistralnog puta Banja Luka – Jajce, a prilazi mu se pješačkom stazom dugom oko 2 kilometra. Moguće je popeti se stazom na sam vrh Kamenog mosta, odakle se pruža prelijep pogled na kanjon Vrbasa i Krupu na Vrbasu. Kameni most inače je poznat i kao Djevojački most, prema legendi po kojoj je djevojka zbog neuzvraćene ljubavi skočila sa stijene. Lokalno stanovništvo ga zove i Šuplja pećina.

Udaljenost od Banjaluke: 30 minuta

7. Nacionani park Kozara

Kozara planina

Mislim da ne postoji osoba iz Banjaluke koja barem jednom nije otišla na Kozaru. Zimi poznata po svojim snježnim ljepotama i mogućnosti za skijanje, a ljeti po prelijepim stazama za šetanje i biciklizam, Kozara je mjesto na koje uvijek nekako odlazimo kada smo u potrazi za ispunjenim vikendom. A iako je u pitanju planina, nijedan vrh Kozare, inače ne prelazi 1000 m, što je čini idealnom za sve uzraste.

Kozara priroda

Možda niste primijetili, ali u ovom malom osvrtu na Kozaru, pisao sam više o nacionalnom parku, pa ako planirate putovanje tamo, možda vam tekst pomogne da naučite više o mjestu.

A koga zanima više detalja, evo i video sa Kozare.

https://studio.youtube.com/video/zNVPBA-5BkU/edit

Udaljenost od Banjaluke: sat vremena

8. Vodopad Štrbački buk

Štrbački buk na Uni

Iako najudaljeniji od svih lokacija sa liste, Štrbački buk i te kako je moguće posjetiti u jednom danu, a ukoliko se odlučite za posjetu, dočekaće vas jedno od vjerovatno najfascinantnijih mjesta u čitavoj zemlji!

Sa visinom od 24,5 m, Štrbački Buk najviši je, ali i najljepši vodopad u Nacionalnom parku Una. Nastao je usljed tektonskih pomjeranja i hiljadama godina dugog taloženja sedre kao geološkog fenomena, a već decenijama privlači pažnju zaljubljenika u prirodu, ali i umjetnika, koji u ljepotama Une traže inspiraciju za svoja djela. Početkom prošlog vijeka, obale ovog vodopada krasili su brojni unski mlinovi što podsjećaju na sojenice, nastambe praistorijskog plemena Japodi, koji su na ovim prostorima živjeli zadnjih 1000 godina stare ere.

P.S. Nedaleko od Štrbačkog buka, tj. 24 km uzvodno, ako krenete prema pravcu Kulen Vakufa, očaraće vas još jedni nevjerovatni vodopadi, oni na Martinbrodu.

Ko planira putovanje na Štrbački buk, preporuka da pročita ovaj tekst.

Udaljenost od Banjaluke: 3 sata

9. Hajdučke vode

Hotel Hajdučke vode

Jeste da bih Hajdučke vode preporučio više kao vikend destinaciju, jer noćenje u ovom hotelu u kombinaciji sa vrhunskom domaćom hranom predstavlja jedno zaista posebno iskustvo, mjesto je lijepo posjetiti i u sklopu jednodnevnog izleta iz Banjaluke.

Inače, planina Borja na kojoj se kompleks nalazi, dobila je ime po borovoj šumi koja se prostire ovim krajem, a njen najviši vrh Velika Runjevica visok je čak 1077 metara i čini ovo mjesto pravom vazdušnom banjom. Zanimljivo je i to da je Borja uglavnom izgrađena od magmatskih stijena, te da je bogata i raznim rudama, od kojih je u ekspoataciji bio samo ugljenokop, koji je otvoren još u doba Austro-Ugarske vladavine.

I da.

Osim šetnje prirodom, postoji mogućnost rentanja kvadova i dva električna bicikla, sa kojima možete doživjeti šumski kraj ovog mjesta na jedan sasvim poseban način.

Udaljenost od Banjaluke: sat vremena

10. Visitor Centar Pecka

Visitor Centar Pecka
Credits: Vedran Alf Ševčuk

Je li sramota reći da sam ove godine po prvi put posjetio Pecku? Iako su mi u posljednjih par godina mnogi ljudi, pa i sam Boro koji stoji iza čitavog projekta pričali o njoj, Pecku sam posjetio tek nedavno i naprosto se oduševio.

Snimio sam tamo i ovaj video koji možete pogledati, a koji će vam ispričati više o mjestu i tome šta sve može da se radi u njemu.

Udaljenost od Banjaluke: 1 sat i 30 minuta

Nešto za kraj

To bi bilo to za ovu listu ljudi. Nadam se da su vam se prijedlozi dopali, kao i da će te ih iskoristiti za svoja putovanja. Kako listu planiram da proširim na barem još pet mjesta, volio bih da čujem vaše prijedloge i koja bi to dodatna mjesta trebali dodati u ovaj tekst.

A ukoliko odlučite da prenoćite na nekoj od ovih lokacija, na ovom sajtu možete rezervisati smještaj.

Za više ovakvih priča o putovanjima, zavirite na moj Instagram nalog, na kojem u detalje pišem o svojim avanturama.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *