Prokoško jezero panorama

10 najboljih jednodnevnih izleta koje možete napraviti iz Sarajeva

Za sve koji žive u Sarajevu, u ovom tekstu nalazi se lista 10 izleta koje možete napraviti iz grada u samo jednom danu. U pitanju su mjesta udaljena maksimalno dva sata vožnje, a koja će vam poslužiti kao odlična prilike za izlete tokom vikenda.

Kako i sam često posjećujem Sarajevo često, trudio sam se da lista bude što raznovrsnija, pa su i mjesta koja se nalaze ovdje miks gradova, prirode i istorije. Nekako, da za svakoga ima po nešto.

Jeste spremni?

10 najboljih jednodnevnih izleta koje možete napraviti iz Sarajeva

1. Pećina Orlovača

stalaktiti pećina

Iako će neki možda biti iznenađeni sa prvim mjesto ove liste, mislim da je pećina Orlovača, jedan od skrivenih prirodnih bisera naše zemlje, koja će vam prilikom posjete pružiti jedno zaista fantastično iskustvo.

Počev od prelijepih stalaktita i stalagmita koji se smjenjuju sa fragmentima koralnog i aragonitnog nakita, osvjetljenih staza sa LED rasvjetom za šetanje, pa do zanimljivog muzeja na ulazu u kojem ćete vidjeti desetinama hiljada godina stare kosti životinja, Orlovača će kako mlađoj, tako i starijoj populaciji pružiti jedan zaista zabavan izlet.

Udaljenost od Sarajeva: 30 minuta

2. Prokoško jezero

Prokoško jezero panorama

Ako bih trebao da izaberem samo jedno mjesto u našoj zemlji koje svojim izgledom podsjeća na neko malo i ušuškano selo negdje u Austriji ili Švajcarskoj, bez dileme bi to bilo Prokoško jezero.

Jezero se nalazi u blizini grada Fojnice, te leži na planini Vranici na 1636 metara nadmorske visine. Osim po svojoj ljepoti, jezero je poznato i po tome što su u njemu pronađene endemične vrste flore i faune, a postoji čak i priča da se u njemu još uvijek nalazi endemični primjerak vodozemca tritona.

Za sve koji žele da posjete ovo mjesto, napisao sam ovaj vodič za odlazak tamo, u kojem se nalazi sve što vam treba za posjetu.

A tu je i video sa ovog putovanja.

Javite kako vam se dopada.

Udaljenost od Sarajeva: 2 sata

3. Piramide u Visokom

Piramide u Visokom

Da budem iskren, prije posjete piramida u Visokom, teško da sam čuo o nekom mjestu više podijeljenih i različitih mišljenja nego što je to bio slučaj ovdje. Pojedinima je ovo mjesto, jedna od najnevjerovatnijih lokacija u našoj zemlji i nešto nevjerovatno, dok su drugi pomalo skeptični po pitanju ovog mjesta.

Ali, bilo kako bilo i bez obzira šta neko mislio, treba odati veliko priznanje Semiru Osmanagiću, osobi koja je 2005. godine u javnost izašla sa otkrićem o postojanju bosanskih piramida.

Ako vas zanima moje mišljenje o ovoj temi, pogledajte video koji sam uradio.

Udaljenost od Sarajeva: 40 minuta

4. Titov bunkeru u Konjicu

Titov bunker u Konjicu

Napravljen sa ciljem da u slučaju bilo kakve krize može da smjesti 350 najbitnijih zvaničnika bivše Jugoslavije, ovaj bunker predstavlja i treći najskuplji projekat u istoriji bivše zemlje, odmah nakon podzemnog aerodroma Željava kod Bihaća i luke Lora u Splitu.

Bez obzira da li živite blizu Sarajeva, ovo je bez dileme jedna od lokacija koju morate obići. Ako vas zanima više o bunkeru, napisao sam ovaj tekst.

A tu je i video sa ovog mjesta u kojem se može vidjeti kako on izgleda.

Udaljenost od Sarajeva: 1 sat

5. Pješčane piramide u Foči

Pješčane piramide u Foči

Da li ste znali, da mjesto poput ovog, može da se vidi na samo tri mjesta na svijetu? To su čuveni Dolomiti u Italiji, Đavolja Varoš u Srbiji i Kolorado u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Ovaj rijedak geomorfološki fenomen nalazi se u selu Daničići i nastajao je dugogodišnjom erozijom pješčanog tla. Pod uticajem kiša i vjetrova tokom niza godina, nastali su zanimljivi oblici ovih piramida, a proces erozije traje i danas, tako da one neprekidno rastu. U širem okruženju ovog lokaliteta nalazi se rudnik mrkog uglja, što govori o specifičnom geomorfološkom sastavu ovog tla.

Iako mjesto i nije najbolje ispromovisano, te oba puta kada sam bio kod njega, gotovo da nisam nikoga vidio, ali bez obzira na to, mjesto izgleda zaista posebno i odlično je za dnevni izlet.

A evo i video sa moje posjete lokalitetu.

Udaljenost od Sarajeva: 1 sat i 30 minuta

6. Spomenik na Tjentištu

Tjentište spomenik

Ovaj memorijalni kompleks poznat i kao Dolina heroja, izgrađen 1971. godine na Tjentištu, nastao je kao podsjetnik na veliku bitku koje se desila na Sutjesci ’43, tokom koje je stradao 3301 borac, čija tjela se nalaze u spomen kosturnici u sklopu kompleksa.

Možda niste znali, ali baš na ovom prostoru se te 1943. godine odvila jedna od najbitnijih bitaka, koja je uticala na istoriju evropskih naroda, borba protiv fašizma. Kao spomen na to što se desilo, najviši državni i politički vrh tadašnje Jugoslavije dao je ideju i podršku za izgradnju memorijalnog kompleksa na Tjentištu, koji je svečano otkrio tadašnji predsjednik Josip Broz Tito.

Za više o spomeniku i čitavom Nacionalnom parku Sutjeska, zavirite u ovaj video.

A ko želi, klikom ovdje dobija i detaljan tekst o tome šta sve vrijedi posjetiti u nacionalnom parku.

Udaljenost od Sarajeva: 2 sata

7. Jahorina

planina Jahorina
Credits: EXIT Photo Team

Planina Jahorina, sasvim sigurno jedna je od najčešćih vikend destinacija svih Sarajlija. Bilo da dolazite ljeti ili zimi, pronaći ćete nešto za sebe. Ljeti Jahorina cvijeta, te je odlična ukoliko želite da pobjegnete od velikih vrućina. Svjež vazduh, predivni mirisi cvijeća, te veliki broj aktivnosti koje možete, raditi, čini je sve zanimljivijom ljetnjom destinacijom.

A zimi? Zimi ja Jahorina baš u punom sjaju.

Kvalitetne staze, prilagođene i početnicima i iskusnijim skijašima sa prosječnom visinom snijega od 106 cm, svake zimske sezone omiljeno su mjesto turista iz regiona i svijeta, a ni posjeta u toku ljeta vas neće ostaviti ravnodušnim – izleti na brojne vidikovce, atraktivne aktivnosti poput biciklizma, planinarenja ili paraglajdinga zaokružuju ponudu jedne od najznačajnijih planina u BiH.

Udaljenost od Sarajeva: 50 minuta

8. Lukomir

selo Lukomir

Ako postoji mjesto u našoj zemlji koje već dugo vremena planiram da posjetim, bio bi to bez dileme Lukomir. Selo inače leži na 1.495 metara nadmorske visine, te predstavlja najviše naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini. Ovo je isto tako i jedino naseljeno mjesto u našoj zemlji koje se nalazi na visini iznad 1.300 metara nalazi.

U samom selu, nalazi se nekoliko zanimljivih stećaka, za koje je utvrđeno da potiču iz 14. i 15. vijeka, te se vjeruje se da je selo bilo naseljeno i prije više stotina godina.

Zajedno sa jednim momkom kojeg sam skoro upoznao, planiram u oktobru da posjetim ovo mjesto, pa javim utiske.

Udaljenost od Sarajeva: 1 sat 45 minuta

9. Via Ferrata “Sokolov put”

Via Ferrata Romanija

Iako se možda na videu čini pomalo opasno, za one koji ne znaju, ferrata inače predstavlja osigurani planinarski put, odnosno stazu na kojoj se po stijenama i uz uređena čelična pomagala, penje do vrha, te je zaista dostupna svima, ne samo planinarima i alpinistima.

Dakle, tokom čitavog penjanja ste osigurani sa dva užeta, na sebi imate čvrstu i stabilnu opremu i sve je savršeno sigurno. Na vama je samo da ponesete malo dobre volje i želja za avanturom i prepustite se ljepotama planine, a sjajni vodiči koje imate ovdje, će se pobrinuti da vam ovo bude avantura za pamćenje.

Da nije toliko strašno, pogledajte u videu ispod.

Udaljenost od Sarajeva: 30 minuta

10. Travnik

Travnik grad

Iako se nalazi na kraju ove naše liste, Travnik je meni lično jedan od najautentičnijih gradova u Bosni i Hercegovini. Opisan u dijelima Ive Andrića, grad je do danas sačuvao pravi šmek nekadašnjeg života na našim prostorima, te odiše velikim brojem bisera arhitekture.

Upravo zbog toga, ali i činjenice da je čak 150 godina bio glavni grad bosanskog pašalukarezidencija 77 vezira i sjedište dva konzulat, pojedini ljudi ga nazivaju “muzejom pod otvorenim nebom“.

A i klopa u Travniku je baš dobra. Ne samo kod Harija.

Udaljenost od Sarajeva: 1 sat i 30 minuta

Crtice za kraj

I eto ljudi, dođosmo do kraja ove naše liste mjesta koja možete posjetiti kao jednodnevni izlet iz Sarajeva. Zaista se nadam da ste čitajući ove redove, dobili inspiraciju za neka nova putovanja i da sam vas motivisao za neko zanimljivo putovanje u narednom periodu.

Pišite mi koje je vaše omiljeno mjesto sa ove liste, kao i šta biste još dodali na spisak.

Za više ovakvih priča sa putovanja, zavirite na moj Instagram nalog.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *