zanimljivosti o Jermeniji

10 zanimljivosti o Jermeniji koje nisi znao

Kavkaz je po meni jedan od najinteresantnijih regiona na planeti. Posebno Gruzija. Zaljubio sam se u ovu zemlju. Međutim, odmah ispod nje, nalazi se jedna druga, ali isto tako posebna zemlja. Stoga u ovom tekstu, sa tobom želim da podijelim neke zanimljivosti o Jermeniji, za koje vjerujem da će te iznenaditi.

Zanimljivosti o Jermeniji – lista

1. Jermenija je bila prva zemlja koja je priznala hrišćanstvo kao državnu religiju. To je učinjeno mnogo prije poznatog Milanskog edikta.

2. Jermenska dijaspora je jedna od najvećih na svijetu. Mnoge poznate ličnosti imaju jermensko porijeklo. Danas, među njima su najpoznatiji teniser Andre Agasi, pjevačica Šer i Kim Kardašijan. Šta god da je ona.

3. Sveta planina Jermena je planina Ararat. Po biblijskom predanju, to je bilo mjesto na kom se zaustavila čuvena Nojeva barka nakon četrdesetodnevnog potopa.

Planina Ararat

4. Za ovu planinu je vezana anegdota. Ararat se ne nalazi u Jermeniji, već u današnjoj Turskoj. Jednom prilikom, Turci su upitali Staljina: ” Zašto se na grbu Jermenije nalazi Ararat, ako nije u Jermeniji?” Staljin im je odgovorio: ” Pa šta, i Turska ima Mjesec na svojoj zastavi, iako se Mjesec ne nalazi u Turskoj!

5. Jermenija u svojim školama ima šah kao obavezan predmet. Jermeni su narod sa najviše velemajstora šaha po glavi stanovnika.

6. Još jedan nacionalni sport Jermenije je rvanje. Svi sovjetski rvači na međunarodnim takmičenjima su dolazili upravo iz Jermenije.

7. Sveti Mesrop Maštoc, prosvjetitelj Jermenije, je smatran kao tvorac prvog notnog sistema u svijetu.

8. Nacionalna voćka Jermenije je kajsija. Jermeni imaju boju kajsije na svojoj zastavi, a ova biljka je dobila ime po Jermeniji – Prunus armeniaca.

9. Jermeni svoju zemlju nazivaju Hajastan, a vjeruju da su potomci Hajka, Nojevog unuka.

10. Jermenski folklor se smatra jednim od najstarijih i najkoloritnijih u svijetu. Primjera radi, postojao je običaj koji se naziva ororot-ckaz ili “urezana kolijevka”. Kada se u istom selu rode djevojčica i dječak u isto vrijeme, na njihove kolijevke se urezuje krst. To znači da su oni već vjereni!

Tekst pisao: Mladen Duran

Za više ovakvih priča, posjetite stranicu Moja Šarena Mapa Svijeta.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *