Riva u Šibeniku

15 zanimljivosti o Šibeniku

Želite da saznate neke zanimljivosti o Šibeniku? U ovom tekstu, nalazi se 15 neobičnih i interesantnih činjenica o ovom prelijepom gradu. Ukoliko znate još nešto što bi se moglo dodati na listu, pišite mi u komentar ispod pa da ubacim u tekst.

1. Jeste li znali da je u Šibeniku sve u znaku broja 4? Naime, Šibenčani su nekada kroz svoju bogatu istoriju izgradili javnu gradsku cisternu zbog čestih sušnih razdoblja i vojnih opsada, pa se tako u gradu nalaze četiri bunara, a osim toga, na veoma maloj površini, nalaze se i čak četiri tvrđave: tvrđava Sv. Mihovila, Sv. Ivana, Barone i Sv. Nikole, koja je pod zaštitom UNESCO kulturne baštine.

2. Postoji jedna veoma zanimljiva tradicija u gradu koja traje skoro 370 godina, a koja kaže da se u maju ne bi trebalo vjenčavati. Jeste da tačan razlog nije poznat, ali tradicija je ostala do danas i veći broj lokalnog stanovništva je poštuje.

3. Iako postoji nekoliko različitih tumačenja kako je sam grad dobio ime, te svako ima svoje za i protiv teorije, prema jednom od njih, vjeruje se da je grad dobio ovaj naziv po tome što je u početku svog razvoja bio okružen šibama.

Stari grad

4. A znate li da je kraj Šibenika sagrađena prva hidroelektrana u Evropi i druga u svijetu? Hidroelektrana Jaruga sagrađena je ispod slapa Skradinskog buka na rijeci Krki, a danas se nalazi u Nacionalnom parku Krka. Prije nje proradila je jedino ona na Niagarinim slapovima u SAD-u.

5. U gradu se tokom dva vijeka kovao vlastiti novac imena bagatin.

6.  Šibenik često nazivaju i „Krešimirovim gradom“, jer se njegovo ime prvi puta spominje 1066. godine u darovnici Petra Krešimira IV.

7. Šibenik je jedini grad u Hrvatskoj i jedan od svega nekoliko svjetskih gradova u kojem se mogu naći čak dva UNESCO zaštićena spomenika. To su katedrala svetog Jakova i Tvrđava svetog Nikole.

View this post on Instagram

ŠTA VIDJETI U ŠIBENIKU? Grad Šibenik jedan je od najstarijih gradova Hrvatske. Njegovo ime spominje se u dokumentu Petra Krešimira IV, a datira još iz davne 1066. godine, pa iz tog razloga, grad nosi nadimak “Krešimirov grad”. Za boravak u gradu i obilazak njegovih najznačajnijih spomenika, biće vam potrebna oko 2 dana, stim da dosta pomaže činjenica da se veliki broj objekata, nalazi u neposrednoj blizini jedan od drugog. Jedini objekat do kojeg ne možete stići pješke, već morate ići autom ili brodom, je tvrđava sv. Nikole, UNESCO zaštićen objekat, sagrađen sredinom 16. vijeka. U Šibeniku se nalaze još čak tri tvrđave. Ona sv. Mihovila koju okružuju bedemi od oko 1.5 kilometar dužine, u sredini koje se nalazi jedan predivan amfiteatar na kojem se tokom ljeta održavaju koncerti. A nedaleko su i tvrđava Barone, kao i tvrđava sv. Ivana, izgrađene jedna nakon druge. Od jednog od lokalaca, saznajem da će naredne godine i peta, koja je trenutno u fazi restauracije da se otvori. Ona gdje se snimao Game of Thrones. Kako mi on kaže, biće možda i najmoćnija. Međutim, vjerovatno najveća atrakcija grada je katedrala sv. Jakova, još jedan UNESCO zaštićen objekat, koji ima momente kako renesanse, tako i gotike. Iako je katedrala sama po sebi impresivna, njena možda i najistaknutija karakteristika su 74 glave koje je Juraj Dalmatinac poredao na apsidama. Smatra se da su te glave bile zapravo glave poznatih ljudi toga doba, a među njima ima glava žena, muškaraca i djece. Iako su se mijenjali razni arhitekti na izgradnji ove katedrale, budući da je građena isključivo od kamena, uspjela je zadržati svoj sklad. Njena lokacija je na jednom od manjih trgova na kojem se nalazi i renesansna gradska vijećnica koja je sama po sebi još jedna od velikih znamenitosti Šibenika. U Šibeniku se nalazi i nekoliko odličnih muzeja kao što je muzej grada Šibenika, kao i Civitas Sacra, a zanimljiv je i mali akvarijum u kojem se nalaze ribe i biljke iz Jadranskog mora. Ukoliko planirate da obiđete sve ovo, preporuka je da uzmete Šibenik City card, sa kojom ćete imati ulaz u gotovo sve atrakcije grada. 😊 Powered by @lovesibenik

A post shared by RIO priče sa putovanja ♥ (@rio_price_sa_putovanja) on

8. Kuga koja je 1649. godine napala grad, bila je pogubna za čak 80 odsto stanovnika tog vremena.

9. Bez dileme, jedan od zaštitnih znakova grada je Međunarodni dječji festival Šibenik, jedinstveni hrvatski, ali i svjetski događaj koji je nastao kao incijativa nekoliko zaljubljenika u umjetnost za djecu, tokom čijeg trajanja mogu da se pogledaju veoma zanimljive pozorišne predstave, projekcije dječjih filmova, koncerti, kao i razne vrste radionica.

10.  Grad je poznat i po tome što su u njemu rođene mnoge značajne osobe poput košarkaša Dražena Petrovića, inovatora Fausta Vrančića, graditelja Juraja Dalmatinca i pjevača Arsena Dedića.

Košarkaš dražen petrović

11. Šibenik je grad koji ima i svoju kapu. Nekada crvene boje, danas je ipak narandžaste i još je jedan od simbola ovoga grada.

12. Jedna simpatična izreka nastala ovdje kaže: „Čuvaj se senjske bure i šibenske cure“. Vjeruje se da je izreka nastala tokom perioda napada Turaka na grad kada su se žene Šibenika udružile sa ciljem da zavedu turske vojnike i namame ih u zamku, da bi ih nakon toga polile vrućim uljem.

13. Šibenik je domaćin jednog od najstarijih pozorišta u Hrvatskoj otvorenog 1870. godine.

14. Šibenski botun poznati je nakit koji je nekada krasio muške narodne nošnje.

15.  Riječ Šibenik na ukrajinskom jeziku označava vragolastog dječaka.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 comments