20 zanimljivih činjenica koje će u Vama probuditi želju za putovanjima

Putovanja se obično posmatraju kao neki vid zabave, istraživanje novih krajeva ili neka vrsta odmora i bijega od svakodnevnih problema i situacija, ali koje su stvarne koristi od putovanje i zašto je dobro putovati, kakve sve zanimljivosti postoje u vezi sa ovom temom saznaćete upravu u ovom članku.

Travel-Hacking-221

Pronašli smo 20 zanimljivih činjenica koje će Vas sigurno natjerati da razmislite koja bi destinacija bila pravi izbor za vas u ovom trenutku, kupite jeftine karte, spakujete kofere i upustite se u novu avanturu.
1. Neka istraživanja tvrde da osobe koje često putuju su vještije u rješavanju problema sa kojima se susreću u svakodnevnim životnim situacijama.
2. Iskoristiti godišnji odmor za neku vrstu putovanja umjesto klasičnog višednevnog izležavanja u toplini svoga doma dokazano smanjuje rizik od srčanih bolesti.
3. Istraživanja pokazuju da novac potrošen na putovanja nas čini srećnijim nego novac potrošen na materijalna dobra. Zato neki od velikih putnika vole da kažu da iza sebe nemaju „ ni kučeta ni mačeta“, ali su ipak beskrajno srećni.

bigstock-Happy-young-couple-in-casual-c-26892059
4. Koristi od putovanja se po nekim istraživanjima manifestuju skoro odmah. Nakon dan ili dva kod 89% koji su doživjeli ovakva iskustva primjetan je pad stresa. Nije ni čudo što su veliki putnici uvijek nasmijani i pozitivni.

Happy-Family-1500x1000
5. Putovanje i istraživanje novih kultura nas čini pametnijim. Zato dok čitate ovaj tekst zavrtite globus i pogledajte koja je vaša naredna nezaobilazna destinacija.
6. Nova iskustva koja stičemo tokom putovanja i situacije sa kojima se surećemo nas čine kreativnijim.
7. Oko 61000 ljudi u svakom posmatramom trenutku leti kroz teritoriju SAD-a.

flight1320x742
8. Čak jedna trećina od ukupnog broja aerodroma na svijetu se nalazi u SAD-u što objašnjava prethodnu činjenicu.
9. Najkraći let na svijetu traje dvije minute i povezuje škotsko ostrvo Westray i grad Papa Westray.
10. Najduži let na svijetu povezuje Sidnej u Australiji i Dalas u američkoj državi Teksas i traje 16 časova.ws_Downtown_Sidney_1920x1200
11. Najposjećenija država na svijetu je vjerovali ili ne Francuska.

Eiffel-Tower-Paris-France
12. Francuska je takođe zemlja čija teritorija obuhvata najviše vremenskih zona (čak 12). Obzirom da su bili poprilično aktivni tokom kolonijalnih osvajanja ova činjenica ne iznenađuje mnogo.
13. Austrijanci koji su poznati kao radan i disciplinovan narod prednjače u broju dana plaćenog odmora u toku godine. Mogu se pohvaliti sa čak 22 plaćena dana godišnjeg odmora koji vjerovatno predstavljaju jedan vid motivacije i pospješuju produktivnost među radnicima.

austria
14. Čak 99% teritorije Libije čini pustinjska oblast.

Predivni_svijet_20
15. Monarhija Monako je teritorijalno manja od Central Park-a u New York-u.
16. Za razliku od balkanskih krajeva gdje prednjači staro stanovništvo Nigerija je zemlja sa najvećim brojem mladog stanovništva na svijetu.
17. Najpoznatija fontana u Rimu, Fontana di Trevi služi kao neka vrsta humanitarnog centra. Sav novac koji se na dnevnoj bazi baci u fontanu naveče se prikuplja i donira u humanitarne svrhe. Naravno da bi se želja koju zamislite prilikom bacanja novčića u fontanu ostvarila potrebno je da bacite isključivo kovanice evra, druge novčiće fontana ne prima.
18. Papa New Guinea je zemlja u kojoj se priča najviše jezika (850). Službeni jezici su Tok Pisin, Engleski i Hiri Motu.I onda se mi žalimo na ova tri koja se kod nas koriste.
19. Najveći hotel na svijetu je Izmailov Hotel u Rusiji koji ima smještajni kapacitete za oko 7500 gostiju. U Rusiji je izgleda sve veliko pa i hoteli.

main_ny_eng

20. Najskuplja hotelska soba na svijetu košta skromnih $ 83,200 za noć u Royal Penthouse apartmanu u Hotel Presidnet Wilson, Ženeva. Naravno u istoj toj Ženevi možete pronaći hotelski smještaj sa 20-30 evra sa kojim ćete imati ako ne i bolji doživljaj grada.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *