Ara papagaj Honduras

22 neobične zanimljivosti o Hondurasu

Kako biste bolje razumjeli ovu zemlji i sve njene posebnosti, u ovom tekstu, otkriću vam 22 neobične zanimljivosti o Hondurasu i stvari koje možda ranije niste znali. Mislim da ćete biti prilično iznenađeni kada pročitate određene informacije.

Zanimljivosti o Hondurasu – lista

1. Ime Hondurasa u preovodu sa španskog označava “Velike dubine”, a ime zemlji dao je niko drugi do Kristofer Kolumbo.

2. U jednom trenutku svoje istorije, zemlja je nosila ime “Španski Honduras”, kako bi mogla da se razlikuje od “Britanskog Hondurasa”, koji je danas poznat kao Belize.

3. Koliko je fudbal popular u Hondurasu, najbolje oslikava činjenica da je 1969. godine izbio 100-satni rat između Hondurasa i El Salvadora zbog jedne fudbalske utakmice. Doduše, uzroci sukoba bili su mnogo dublji, ali rat se poklopio sa održavanjem kvalifikacionih utakmica za Svjetsko prvenstvo 1970. u kojem su ove dvije zemlje igrale odlučujuću utakmicu za plasman na prvenstvo. Više o ovom sukobu, možete pročitati na ovom linku.

4. Honduras inače ima dva glavna grada, Tegucigalpa i Komajaguelu.

5. A jeste li znali da ćete ovdje na ostrvu Roatan naći jedne od najljepših plaža u ovom dijelu svijeta?

Roatan Honduras

6. Ili da ovdje sa neba umjesto kiše, ponekad padaju ribe? Naime, u mjestu Joro, obično u proljeće svake godine, nakon jake kiše i oluje, sa neba počnu da padaju ribe!

Iako do današnjeg dana ne postoji tačno objašnjene za ovaj fenomen, postoji jedna teorija koju je ponudio tim naučnika National Geographica.

Naime, kada su došli u mjesto Joro, nisu vidjeli ribe kako padaju sa neba, ali jesu pronašli veliki broj riba na ulici. Pobliže ih pregledajući, shvatili su da su ribe bile potpuno slijepe, te su iznijeli teoriju da ove ribe vjerovatno žive i u podzemnim rijekama ili podvodnim pećinama gdje ih je njihovo izlaganje svjetlu učinilo slijepima, a jake kiše su ih vjerovatno prisilile da izađu iznad površine.

Šta vi mislite o ovom fenomenu?

7. Ovo ostvo je zanimljivo i po tome što se je njemu početkom 18. vijeka, Amerikanac imena Filip Ašton, preživio potpuno sam čak 16 mjeseci, sve dok nije bio konačno spašen.

Naime, ova nevjerovatna priča započela je u junu 1722. godine kada su Filipa zarobili gusari dok je lovio u blizini obale Shelburnea u Novoj Škotskoj. Kako je Ašton odbijao sarađivati ​​sa gusarima, često su mu prijetili, da bi u martu 1723. godine kada su gusari stigli na Roatan, uspio da pobjegne od njih i da se sakrije u obližnjoj džungli. Priča o njegovom preživljavanju, u kojem se tokom skoro godinu i po dana, borio sa tropskim vrućinama, aligatorima, insektima, te spasavanju od strane broda “Dijamant iz Masačutesa”, objavio je u svojoj knjizi.

8. Stanovnike Hondurasa, ostale zemlje Centralne Amerike zovu Catrachosi.

9. Nacionalna životinja zemlje je Scarlet Macaw, kod nas popularna kao ara papagaj.

Ara papagaj Honduras

10. Ali pored prelijepih plaža i egzotičnih životinja, Honduras nosi reputaciju kao jedna od najopasnijih zemalja svijeta i zemlja sa najvećim brojem ubistava, ako ne računamo zemlje pogođene ratom! Ovo se posebno odnosi na grad San Pedro Sula, kojeg mnogi nazivaju i najopasnijim gradom Centralne Amerike. Više o ovom, možete pročitati u ovoj objavi sa Instagrama.

https://www.instagram.com/p/COQo4WxhVJQ/

11. Osim toga, aerodrom Toncontin u Tegucigalpi, proglašen je za drugi najopasniji aerodrom u svijetu, zbog svoje lokacije u planinama, i izuzetno male piste.

12. Ali idemo na ljepše teme. Jeste li znali da u mjestu Puerto Escondido (Skrivena luka), 1100 godine prije nove ere, pronađeno jedna od prvih ikada plantaža na kojoj se uzgajao kako? Vjeruje se da se u to vrijeme kakao nije konzumirao kao slatkiš, već su se od njega pravila gorka alkoholna pića.

13. Ako vas zanima istorija, u zemlji se nalazi Copan, jedan od najbolje očuvanih kompleksa majanske arhitekture koji je dio UNESCO kulture baštine još od 1980. godine.

Kopan ruševina

14. A kada već govorimo o istoriji, vrijedi spomenuti da se na katedrali u gradu Komajagua, nalazi najstariji sat na svijetu, izgrađen još 1100. godine, koji je prvoshodno izgrađen kao jedan od detalja kojim će biti ukrašena Alhambra, da bi kasnije bio prenesen u Honduras.

15. U zemlji se nalazi drugi najveći koralni greben na svijetu.

Koralni greben Honduras

17. Kao najčešći sastojak u lokalnoj kuhinji, koristi se kokosovo mlijeko.

18. U zemlji se nalazi prvo ikada kino sagrađeno u Centralnoj Americi.

19. Najpopularnija vrsta muzike koju većina lokalaca sluša, naziva se Punta.

20. Od 110 vrsta sisara koji se mogu vidjeti ovdje, polovinu čine šišmiši.

21. Službena valuta u zemlji naziva se lempira, a ime je dobila po poglavici iz 16. vijeka, koji je vodio Lenka narod u rat protiv Španaca. Ali ono što je vrlo zanimljivo je da iako se na službenoj novčanici zaista nalazi indijanski lik, u pitanju nije Lempira, već sasvim običan pripadnik Indijanskog stanovništva Sjeverne Amerike.

22. Više od polovine stanovništva zemlje živi ispod granice siromaštva.

Bio je ovo tekst o zanimljivostima iz Hondurasa. Ono što me zanima je koja stvar vas je najviše iznenadila, te da li znate još poneke stvari o Hondurasu koje su neobične?

Za više ovakvih priča, zavirite na moj Instagram nalog.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *