Ankara Anitkabir

Ankara – vrijedi li posjete prestonica Turske?

Kada razmišljate o putovanju u Tursku, vjerujem da vam Ankara ne pada često na pamet, zar ne? Stoga, u tekstu koji upravo čitate, hoću da vam donesem svoje viđenje ovog grada, te da vam pokažem njegove prednosti i mane, kao i stvari koje tamo može vidjeti i da li uopšte Ankara vrijedi posjete ili ne.

O Ankari

Iako se često smatra modernim i administrativnim gradom, prestonica Turske nastala je još za vrijeme kamenog doba. Kroz istoriju, osvajali su je Aleksandar Veliki i Oktavijan Avgust, a često je bila meta Persijanaca, Arapa i Seldžuka. A baš zbog te svoje burne prošlosti prestonice, ne čudi što se u gradu prožima duh tradicije i bogate kulture različitih naroda.

Još od osnivanja moderne Turske republike 1923. godine, Ankara je postavljena za prestonicu zemlje, a prema popisu iz 2015. godine, u ovom drugom po redu najvećem gradu Turske, danas stanuje oko 4,7 miliona stanovnika.

Ovo je isto tako i grad sa više od 50 muzeja, među kojima se svakako izdvajaju Tehnološki muzej koji je jedan od najposećenijih znamenitosti čitavog grada, Muzej Rata za nezavisnost u kojem se nalaze brojna dokumenta i fotografije iz perioda rata za nezavisnost, kao i Muzej andolijskih civilizacija, o kojem ću vam više pisati u nastavku teksta.

Šta vidjeti u Ankari – top 5 stvari?

Anitkabir

Ankara Anitkabir

Bez dileme najpoznatiji kulturno istorijski objekat čitave Ankare, je Anitkabir, odnosno mauzolej Mustafe Kemala Ataturka, oca svih Turaka. Ovaj mauzolej izgrađen od mermera i travertine, napravljen je 1953. godine u čast osnivača i prvog predsjednika moderne Turske republike. U samom sklopu mauzoleja, nalazi se i muzej sa voštanom figurom Kemala Ataturka, njegovim ličnim stvarima, pismima i fotografijama koje će vam dočarati kako je njegov život izgledao.

Ovaj kompleks, sastoji iz četiri dijela: Centralnog trga, Počasne dvorane (gde ujedno počiva Kemal Ataturk), Puta lavova i Parka mira koji okružuje spomenik. Koliko je ovo mjesto impozantno, dovoljno govori podatak da je Centralni trg, prekriven sa čak 373 ćilima i da može da primi oko 15 hiljada ljudi, dok se u Počasnoj dvorani, nalazi se grobnica koja je smeštena ispod sarkofaga koji teži 40 tona.

Nevjerovatno zvuči podatak i da se u parku nalazi više od 50 000 stabala drveća koji uljepšavaju kompleks, a koji dodatno doprinose imidžu Ankare kao zelenog grada, u kojem prema statistici, svaki njen stanovnik, ima za sebe 72 metra zelene površine. U okviru Anitkabira se nalazi i 10 kula koji simbolišu ideale Turske Republike. Svaka kula nosi Ataturkove citate koji se odnose na oblast kojoj je kula posvećena.

Za vrijeme vrijeme vladavine Ataturka, Turska ekonomija doživjela je pravi procvat. Kako bi podstakao razvoj industrije otvarao je nove i modernizovao postojeće fabrike u oblasti poljoprivrede, mašinske i tekstilne industrije. Preuzeo je fabrike za proizvodnju cigareta od francuskih firmi. Potom je 1924. godine osnovao je Tursku banku, a 1927. Tursku državnu željeznicu. Za vrijeme Velike depresije, kada se čitav svijet našao u krizi, osnovao je Centralnu banku Republike Turske.

Osim tekstilne i prehrambene industrije, Ataturk je ulagao u auto i avio industriju. Njegov cilj, bio je da Turska postane vodeća sila u autoindustriji u regionu, te jedna moderna država zasnovana na pravim principima vrijednosti. A koliko je samo bio čovjek širokih shvatanja, dovoljno govori podatak da je prva prva ikada opera u Turskoj nastala na njegov zahtjev, iz razloga da izgladi odnose sa tadašnjim predsjednikom Irana, koji je dolazio u posjetu Turskoj, a kao temu opere, uzeo je djela jednog perzijskog pjesnika.

Citadela u Anakari

Ankara pogled na grad

Ako je Anitkabir jedno od istorijski gledano najznačajnijih mjesta Ankare, njena Citadela  je vjerovatno mjesto sa najboljim pogledom na grad. 

Ova danas gotovo savršeno očuvana građevina, svoj konačni oblik, dobila je u 9. vijeku, kada je vizantijski car Mihael II izgradio vanjski bedem, iako njeno tačno porijeklo i dalje nije sto posto poznato. Ono što se ipak zna, je da je Citadela kroz istoriju, bila pod kontrolom Rimljana, Vizantije, kao i još nekoliko godina kroz period od skoro 2000 godina.

Šetajući se od glavnih vrata tvrđave, poznatih kao Parmak Kapisi, ućićete u ulicu prepunu tradicionalnih zanatskih radionica, antikvarnica i kafića, gdje ćete pronaći veliki broj sjajnih suvenira koje možete ponijeti kući sa sobom i pokloniti svojim prijateljima.

Dok ste ovdje, nemojte propustiti obići Aslanhane Cami, jednu od najzanimljivijih džamija u Ankari, jednako lijepu kako izvana, tako i iznutra. U gradu se nalazi i Haci Bayrama Velija džamija, izgrađena još u 15. vijeku, koja predstavlja jedno od važnih mjesta za sve hodočasnike. Sam prostor oko džamije, sa svojim vrtovima i obnovljenim vilama iz osmanskog doba, lijepo je uređen, te danas predstavlja mjesto na kojem se skupljaju porodice i uživaju u svojoj svakodnevnici.

Kodža Tepe džamija

džamija Kodže Tepe Ankara

Mada, vjerovatno najpoznatija, ali i bez dileme najveća džamija čitavog grad je Kodža Tepe džamija. Ova džamija je toliko velika da u nju u svakom trenutku može da se smjesti čak 24 000 osoba, te spada među najveće džamije čitave zemlje. Zbog njenog, nazovimo ga modernog dizajna, u početku je bila dosta osporavana, te je kasnije njen stil naknadno postao svedeniji i tradicionalno prihvatljiviji.

Unutrašnjost džamije je najveća koju sam u životu vidio, a tokom naše posjete unutra nije bilo apsolutno nikoga i imali smo sav njen smiraj samo za sebe. Mogu slobodno reći, možda i najbolje iskustvo čitavog boravka u Ankari.

Atakule

Atakule toranj

Da u Ankari se ipak mogu naći moderni objetki, najbolje pokazuje Atakula, toranj otvoren 1989. godine sa visinom od 125 metara. Osim svog izgleda koji u mnogo čemu podsjeća na toranj u Berlinu, kula je zanimljiva i zbog otvorene terase koja turistima omogućuje pogled na cijeli grad.

Muzej anadolijskih civilizacija

Muzej Anadolijskih civilizacija

Ovaj muzej, bez dileme jedan je od najljepših koje sam vidio u skorije vrijeme, prepun eksponata, među kojima se izdvajaju zidna slika za koju neki arheolozi smatraju da je prva karta grada na svijetu i poznati kip božice plodnosti, a kroz čiji čitav kompleks se mogu vidjeti predmeti raspoređeni hronološki počev još od paleolitskog i neolitskog doba, preko ranog bronzanog i perioda asirskih kolonija, hetitskog, frižanskog, grčkog, helenskog, rimskog, vizantijskog, seldžučkog, do osmanlijskog doba.

Bonus mjesto – Gecekondu

Gecekondu

A jeste li znali da Ankara ima svoje favele? Dobro, ne baš tako opasne kao one u Brazilu, ali u određenim dijelovima grada, mogu se naći mjesta koja u mnogočemu podsjećaju na to. Njihov naziv je gecekondu, te obično predstavljaju jeftine stambene zgrade ili kuće koje su u vrlo kratkom vremenu izgradili ljudi koji su se selili iz ruralnih područja u predgrađe velikih gradova.

Ono što stanovnici ovog kraja nerijetko rade je da koriste praktički jednu rupu u zakonu, koja kaže da ako neko počne graditi neki objekat nakon što padne noć i useli se u taj objekat prije zore sljedećeg dana, a da ga vlasti nisu primijetile, sljedeći dan vlasti ne smiju rušiti to mjesto, već umjesto toga moraju započeti pravni postupak na sudu. A to onda sve ide, nekim drugim putevima…

Naziv gecekondu, inače potiče od turske riječi gece, što znači “noću”, i kondu, što znači “smješten”. Takozvani gecekondular, prisutan je danas kako u malim, tako i u velikim gradovima kao što su Izmir  i Istanbul. Njegov fenomen, direktno je povezan sa problemima nezaposlenosti i siromaštva u ruralnim područjima Turske, posebno na istoku zemlje, kada su u pojedinim slučajevima čak čitava sela dolazila na obronke velikih gradova, tražeći u njima šansu za boljim životom.

Da li Ankara vrijedi posjete?

Iako Ankara možda ne nudi tako bogatu istoriju kao Istanbul, tako opuštenu atmosferu kao Izmir, ili možda neku egzotiku poput regija Kapadokije ili Mesopotamije, postoji zaista svašta što se može raditi ovdje. Muzeji, kulturno istorijski i vjerski spomenici, kao i odlična prilika za šoping, neke su od glavnih odlika ovoga grada. Uz to, Ankara je vjerovali ili ne jedan od jeftinijih gradova Turske. Ovo se posebno odnosi na hranu, koja je na trenutke gotovo nerealno jeftina (za 1 evro možete jesti sasvim ok u pojedinim restoranima), te ćete sebi moći priuštiti dobar ugođaj i isprobati mnogo toga.

Za koga je Ankara?

Za one koji ne žele preveliku egzotiku, već sigurnu i provjerenu destinaciju. Mjesto na kojem mogu da uživaju u provjerenim restoranima, muzejima, te osjećaju se u svojoj komfor zoni. Destinaciju koja čini da putujete, ali da se opet gotovo nikada ne osjećate pod stresom i gdje vam je sve nekako kao kod kuće.

Za koga nije Ankara?

Za one koji traže neku egzotiku i nešto potpuno novo. Ankara je lijep grad, ali ruku na srce, ne nudi ništa spektakularno što do sada niste imali prilike vidjeti ili doživjeti, te ukoliko tražite destinaciju koja će vam ponuditi neko novo kulturološko iskustvo, mjesto sa neobičnom hranom, ili neke neobične fotografije na Instagramu, Ankara nije mjesto za vas.

P.S. A ako ipak tražite posjetu ipak egzotičnijem dijelu Turske, pogledajte video koji sam radio u Turskoj Mesopotamiji, te zašto mi je ova regija, lično najdraža u čitavoj zemlji.

Moje pitanje za vas je, da li ste bili u Ankari do sada i kakva su vam iskustva? Da li biste je posjetili ako biste imali priliku?

Za više ovakvih priča, zavirite na moj Instagram nalog.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *