Bolivija

Bolivija – šta vidjeti u zemlji? – (TOP 10 mjesta)

Zanima te Bolivija? Planiraš putovanje u ovu zemlju? Pred tobom se nalazi najopiširniji tekst o tome šta vidjeti u Boliviji na našem jeziku.

Garantujem.

Kreirao sam ga uz pomoć nekoliko lokalaca sa kojim sa proveo vrijeme u ovoj zemlji, a njihove savjete i informacije, možeš da pročitaš upravo sada.

Ukoliko ti je ipak lakše, snimio sam i video od 20 minuta sa svim ovim stvarima i još pojedinim detaljima koje možeš otkriti.

Uživaj.

Bolivija – najbolje od najboljeg

1. Salar de Uyuni i okolina

Bez dileme najbolje mjesto u zemlji. Usudio bih se reći TOP 3 u čitavoj Južnoj Americi! Ako ne vidiš Salar, kao da nisi bio u Boliviji, reče mi Federiko kod koga sam bio na Couchsurfingu.

I zaista je tako. Nakon skoro 50 zemalja koje sam posjetio, ovo je možda najneobičnije mjesto koje sam ikada vidio.

U pitanju je najveća pustinja od soli na svijetu, locirana na jugu Bolivije. Površina ovog mjesta iznosi čak 10 582 kvadratnih kilometara, a svaki milimetar ovog prostora, izgleda baš ovako. Gotovo sa druge planete. I ako ti se na momente čini da pod nogama imaš snijeg, ako malo “degustiraš” tlo pod kojim hodaš, vidjećeš da sa njim možeš dobro jaje da posoliš. 
Mjesto je inače nastalo usljed transformacije nekoliko praistorijskih jezera, a danas je pokriveno sa slojem soli debljine i nekoliko metara! Ukupuno, 11 milijardi tona soli, nalazi se ovdje.

Da bi došli do Uyuna, postoji više opcija. Možeš letjeti iz La Paza, ići autobusom, vozom, ili sa agencijom.

Koliko god da izbjegavam agencije na putovanju, mislim da je za Uyuni gotovo neophodno ići sa jednom, jer je regija na kojoj se nalaze sve zanimljive tačke na koje agencije vode toliko velika, da gotovo nema šanse da sam to pronađeš. A uostalom, ture i nisu toliko skupe. Oko 110 evra te izađu 3 dana, 2 noćenja i sva hrana, vodič i sve ostalo što ide uz to. A mozak je na paši. Ne razmišlja.

Najbolje vrijeme za posjetu Salara, bilo bi od kraja novembra do marta, kada se voda skuplja oko soli i tako stvara ogromno ogledalo koje djeluje kao neka optička iluzija. Mi smo bili početkom novembra. Ogledala ipak nije bilo, ali je izgledalo zaista moćno u svakom slučaju.

Salar de Uyuni

A dok si ovdje, iskoristi priliku za neke neobične slike. Poput ovih sa dinosaursima. Svaki vodič nosi ove igračke sa sobom.

Šta vidjeti u Boliviji

Možeš i da poneseš neke od Star Wars igračaka, budući da se ovaj lokalitet našao u epizodi 8 serijala Star Wars.

Pored Salara, na turi ćeš vidjeti:

Groblje vozova

Groblje vozova Uyuni

Priča kaže da su tokom 19. vijeka, pravljeni veliki planovi za izgradnju velike mreže vozova iz Uyunia za mjesta širom Bolivije. Međutim, projekt je napušten zbog poteškoća i napetosti sa autohtonim stanovnicima, a vozovi i druga oprema ostavljeni su da hrđuju i nestanu iz sjećanja.

Reli Dakar stautu

Reli Dakar, ranije poznat kao “Paris-Dakar Rally”, godišnja je reli trka čija tradicija vuče još od početka 1978. godine. Originala ruta, bila je iz Pariza, za Dakara u Senegalu, ali zbog sigurnosnih prijetnji u Mauritaniji, došlo je do otkazivanje ove trke, te se ona od 2009. godine održava u Južnoj Americi, a pustinja soli u Boliviji, je samo jedno od mjesta kroz koje takmičari prolaze.

Ova trka prije svega predstavlja pitanje izdržljivosti, jer je teren kroz koji vozači prolaze, jedan od najtežih na svijetu.

Uyuni Isla Incahuasi

Isla Incahuasiv ili Inka Wasi, predstavljaju zanimljivo ostrvo koje se nalazi u samom centru Salara, a najpoznatije je po stotinama džinovskih kaktusa koji se ovdje nalaze, nekih visine i preko 15 metara, kao i spektakularnim panoramskim pogledima kakve samo Bolivija ima.

Nacionalni rezervat Uyuni Eduardo Avaroa Andean

flamingosi

Nacionalni rezervat Eduarda Avaroa Andea Fauna stanište je nekim od najneobičnijih pejsaža naše planete, koji nude utočište za mnoge rijetke i ugrožene južnoameričke vrste uključujući i nekoliko velikih kolonija flamingasa, lame, kao i ovu posebnu vrstu zeca.

Laguna verda – Zelena laguna

Zelena laguna

Laguna Verde (Zelena laguna) je visoko jezero, smješteno u rezervatu Eduardo Avaroa, poznato po prekrasnoj zelenoj boji. Sjedi u podnožju 2 vulkana, Licancabur i Juriques, vrlo blizu granice sa Čileom.

Zanimljvo je da zelena boja jezera, zavisi najviše od vremena, tj. vjetra tog dana. Ako ga nema, jezero će kao i nama, biti više bijele boje. Mada, u svakom slučaju je fantastično.

Laguna Colorada – Crvena laguna

Laguna Colorada

U pitanju je plitko jezero, najpoznatije je po svojoj snažnoj crvenoj boji koju uzrokuju alge koje pružaju hranu za veliko jato rozih flamingosa koji žive u okolini.

Ujuni Arbol de Piedra – Drvo od kamena

drvo kamen

Vjerovatno mjesto u kojem sam najmanje uživao na ovoj turi, zbog ogromnog vjetra za koji kažu da stalno duva ovim krajem i temperaturama, koja nekada mogu i da odu i do -25. Ali u svakom slučaju, ovaj kamen u obliku drveta, skroz je fora stvar za vidjeti.

Sol de Mañana Geiser- Jutarnji Sunčev Gejzer

Gejziri

Posljednjeg dana ture imaćeš priliku da vidiš geotermalno polje koje seže na više od 10 km², između 4800 i 5000 metara nadmorske visine. Iako možda ovo neće biti mjesto najboljeg mirisa, zbog velike količine sumpora koji izbija iz gejzira, prizor koji ćeš vidjeti, izgleda kao sa druge planete, a nakon toga, imaćeš priliku da se okupaš u termalnom jezeru, temperature nekih 32 stepena. Taman da se malo ugriješ.

Salvador Dalí Desierto – Pustinja Salvador Dali

Salvador Dali Desierto

Pustinja nazvana po čuvenom španskom slikaru, vjerovatno je najnepristupačnije mjesto čitave Bolivije, a svoje ime je dobila po neobičnim pejzažima koji prema nekim ljudima, mnogo podsjećaju na njegove slike.

I sve ovo vidiš samo u jednoj turi.

Ono što je važno da znaš da se putuje 4×4 džipovima, te da smještaj baš i nije najbolji. Prvu noć vjerovatno ćeš imati pravo na dvokrevetnu sobu. Druga se noći u 6-krevetnim sobama. Često nema grijanja. Nema ni struje. Dođe od 7 do 9 samo. Nema ni interneta zato. Vjerovatno ćeš biti prljav. Mnogo prljav. A toliko je hladno da ti se neće dati ni tuširati. Vjerovatno neće biti ni vode.

Ali ono što ćeš vidjeti u ova tri dana, biće jedna od najnevjerovatnijih stvari ikada.

Obećavam ti.

2. La Paz

Crkva svetog Franciska

Vjerovatno najšareniji grad koji sam ikada vidio. Gdje god da kreneš, vidiš milion boja. Ne znaš gdje prije da gledaš.

Od zanimljivosti grada, svakako posjeti “Pijacu vještica” (El mercado de las brujas), na kojoj ćeš naći neke od najčudnijih stvari koje si ikada vidio. Vjerovatno ćeš i naći neke stvari za koje nisi znao da postoje, kao i neke ultra bizarne stvari, poput mrtve alpake, praha od lame, sjemena za plodnost i mnogih drugih scary stvarčica. Bolivijanci dosta vjeruju u misticizam, pa se nemoj iznenaditi.

Imaš i čaj i bombone od koke da kupiš za jedan evro.

Pijaca vještica La Paz

Svakako posjeti i crkvu San Francisco, najveću crkvu u gradu, Kalje Žean (Calle Jean), najšareniju ulicu u gradu, kojoj ipak nekako nedostaje sadržaja, kao i trg Muriljo (Plaza Murillo), fantastično mjesto izgrađeno u španskom stilu, na kojem ćeš najbolje vidjeti kako lokalci provode svoje slobodno vrijeme.

Calle Jean Plaza Murrilo

I da.

Ne zaboravi teleferico.

teleferico Bolivija

S obzirom na to da je La Paz sagrađen na čak 3700 metara nadmorske visine, a da je grad odavno prešao milion stanovnika, lokalne vlasti morale su da urade nešto kako bi lakše povezali njegove najudaljenije tačke. Tako su osmislili i teleferico, “metro u vazduhu” gdje umjesto podzemljem, imaš priliku da uživaš u fantastičnom pogledu.

Karta za teleferico košta svega 3 bolivijana (oko 25 centi), a ako kombinuješ više linija, dobićeš i popust.

3. Jezero Titikaka

Jezero Titikaka

Da Kopakabana nije samo plaža u Riju, dokaz je i čuveno jezero Titikaka, najveće plovno jezero na svijetu, smješteno u ovom šarenom gradu na sjeverozapadu Bolivije.

Prva stvar koju ćeš primijetiti ovdje je otežano disanje, zbog velike visine na kojoj se jezero nalazi. Generalno, čitava Bolivija nalazi ne nekako u oblacima, ali to je posebno izraženo ovdje. Ne znam da li sam ikada u životu teže hodao. Da li je disanje izgledalo kao tako naporan proce. Čini mi se da sa svakim novim korakom, sve više ostajem bez daha. Posebno tokom penjanja na jedno od uzvišenja ovoga grada. Imao sam osjećaš da osvajamo Himalaje. A ono brdo od par stotina metara. Nekih sedam pauza smo napravili dok nismo došli do vrha. Ajme torture.

Ali kada osvojiš ovo mjesto, pogled ubija. Tada zaista shvatiš veličinu ovog jezera.

Pored ovoga, odličan način da upoznaš Titikaku, je izletom sa brodom od Kopakabane do Ostrva Sunca (Isla del Sol). Ovdje ćeš imati priliku da vidiš drevne ruševine Inka civilizacije, razbacane po čitavom ostrvu. Posebno je zanimljivo pješačenje sa jedne strane ostrva na drugo, gdje ćeš imati priliku da uživaš u nekim zaista sjajnim pejsažima ove zemlje.

Što se tiče same Kopakabane, ona je jako mali, ali simpatičan grad sa dosta prodavnica, restorana, barova, a vjerovatno najzanimljivija stvar koju ovdje možeš vidjeti, je Bijela crkva koja se nalazi u centru ovog mjesta.

Kopakabana Bolivija Bijela Crkva

4. Jungas (Yungas)

yungas put smrti

Bolivija nudi i dosta adrenalina, a ne postoji bolja stvar koju možeš uraditi nego provozati se bicom po jednom od najopasnijih puteva na svijetu!

Zbog svoje zloglasne visoke stope smrti, ovaj put koji se proteže dužinom od 69 km od La Paza do Koroika, bilo je mjesto gdje je više od 200 ljudi ginulo svake godine. Vidjeviši da je vrag odnio šalu, vlada Bolivije, na čelu sa predsjednikom Evom Moralesom, odlučila je da 2009. godine izgradi novu cestu, koje će zamijeniti dosadašnji “Camino de la Muerte” kako su ga zvali.

Danas, vozači mogu putovati iz La Paza u Koroiko bez straha da bi to putovanje moglo biti posljednje, ali Jungas je i dalje ostao vrlo popularno mjesto među ljubiteljima adrenalina.

Možda ti bude interesantno: Objavio sam knjigu o svom putovanju od tri mjeseca po Južnoj Americi. Jedno totalno ludo i posebno putovanje

5. Oruro karneval

oruro karneval

U poprilično nepopularnom gradiću Oruro, smještenom u visnama Altiplana na neka tri sata od La Paza, održava se jedan od najpoznatijih festivala čitave Južne Amerike.

Svake godine, od kraja februara, pa do početka marta, više od 30 000 plesača i 10 000 muzičara, prirediće svima nezaboravno folklorsko iskustvo Bolivije, u neobičnim kostimima koji savršeno opisuju ritmove ovdašnje muzike.

Karneval uvijek počinje sa “diabladom”, plesom đavola, za koji se smatra da sadrži neke od najupečatljivijih momenata pre-kolumbijske tradicije.

Ako bismo gledali po broju posjeta, ovo je najveća atrakcija čitave Bolivije, veća i od čuvenog Uyunija. Više od 400 000 ljudi, svake godine uživa u ovom periodu. Nakon “ogledala” koje se stvara u Uyunij, ovo je još jedan razlog da posjetiš Boliviju u februaru.

6. Tijavanaku

Smješten 72 kilometra zapadno od La Paza, u blizini jugoistočne obale jezera Titikaka, leže ruševine jednog od najstarijih i najviših urbanih gradova ikad izgrađenih – Tijavanakua.
 
Za oko pet stotina godina, carstvo Tijavanaku naraslo je iz malog naselja usmjerenog na uzgoj usjeva i drugih proizvoda koji nisu dostupni na Altiplanu, u administrativni centar jedne velike političke države.
 
Ovome je u mnogo čemu doprinijela i nevjerovatna lokacija između jezera Titikaka i suhog regiona, koja je stvorila odlične uslove je za poljoprivredu, što ga čini poželjnom bazom za razvoj.
Tiwanaku
Ono što je zanimljivo je da do dan danas, niko tačno ne zna kako je Tiwanaku zaista izgrađen, prije svega misleći na blokove težine i do 25 tona, za koje nijedna poznata pre-kolumbijska kultura nije imala tehnologiju za transport.
 
Ono najznačajnije što ovdje možeš vidjeti su: Puerta del Sol – Vrata Sunca, Puerta del Luna – Vrata Mjeseca, kao i lokaliteti Pumapunku i Akapana.
 
Cijena ulaza u ovo mjesto je 100 bolivijana (oko 13 evra), što je poprilično skupo kada je Bolivija u pitanju. Ali ako ti mogu dati jedan savjet da ne kažeš nikome, samo se pridruži jednoj od mnogih grupa koje tamo budu i uđi sa njima. Grupe imaju besplatne već dogovorene ture, te ne pokazuju karte na ulazu, a siguran sam da niko neće previše obraćati pažnju na tebe.

7. Sukre (Sucre)

Sukre

Ona prava Bolivija, nalazi se u mjestu imena Sukre. Poznat kao “Grad četiri imena”, ovaj grad osnovan je još u 16. vijeku od strane španskih kolonizatora, te kao takav predstavlja sjajnu priliku da naučiš više o životu ovog vreme, te načinu na koji je aristorkatska Španija, upravljala svojim kolonijama.

U Sukreu se nalaze mnoge građevine, značajne za istoriju ove zemlje, kao što su  La Casa de la Libertad, gdje je Simón Bolívar napisao bolivijski ustav, kao i bolivijska nacionalnu biblioteka, koja sadrži originalne dokumente iz 15. vijeka.

8. Dolina mjeseca

Dolina Mjeseca La Paz

Primijetio si već do sada vjerovatno da je Bolivija mnogo neobična zemlja, a jedna od najneobičnijih stvari, nalazi se u neposrednoj blizini La Paza, na nekih 12 kilometara od centra grada. Valle de la Luna ili ti Dolina mjeseca, vjerovatno je najpoznatiji day trip koji možeš da napraviš iz najvećeg grada Bolivije. U pitanju su neobične formacije stijena, nastale usljed erozije zemljišta u ovom dijelu tokom dugog niza godina, a ono što je zanimljivo je da je ime ovom lokalitetu dao niko drugi do Nil Armstrong, prvi čovjek na mjesecu.

Naime, 1969. godine, Armstrog je posjetio Boliviju, a pri obilasku ovom lokalitetu, ispričao je da je na Mjesecu vidio nešto jako slično. Vlada Bolivije je tada odlučila da njemu u čast krsti ovo mjesto, pod imenom “Dolina mjeseca”. Iako se mjesto nalazi u samoj blizini La Paza, očekuj da će ti do tamo trebati barem pola sata vožnje lokalnim busom, poznatijim kao “trufi”. Karta za bus, košta oko 20 centi, a dovešće te do samog ulaza u lokalitet. Samo traži trufi koji na sebi ima natpis “Mallasa”. Karta za ulaz u ovo mjesto iznosi 15 bolivijana (oko 2 evra).

9. Posjeti Amazon

Amazon prašumaKako sam u dijelu teksta vezanom za Ekvador pisao o Amazonu, ovdje neću previše detaljisati o njemu, ali mislim da je putovanje u Južnu Ameriku bez posjete Amazinu, prava grehota.

Veliki broj agencija nudi ture od jedan, dva i više dana za obilazak Amazona, a cijene zaista nisu toliko skupe. Iako Boliviji ne pripada veliki dio prašume kao recimo Brazilu, postoje mjesta sa kojim ga možete posjetiti.

A kad smo već kod Amazona, topla preporuka da pogledate film Džungla sa Danijelom Redklifom koji je sniman baš u bolivijskom dijelu prašume.

10. Stopi se sa lokalcima

Iako možda nije nešto što se može vidjeti, ono što mi se najviše dopalo u Boliviji je taj lokalni duh koji se osjeti na gotovo svakom mjestu. Zaboravi na bilo koje putovanje koje si imao do sada. Stvari koje si obilazio i ljude koje si upoznavao. Bolivija će biti potpuno drugačija.

Ne kažem to ni na dobar ni loš način, ali narod ovdje, jedan je od najneobičniji koji sam ikada vidio, a sama šetnja ulicama gradova, učiniće da se osjećaš kao u nekom filmu avanture.

Cijenkaj se po pijacama, kupuj po lokalnim marketima, nauči nešto španskog i komuniciraj sa lokalcima. To je ono što daje dušu putovanjima.

I to bi bilo to baki.

Eto. Toliko od mene za ovaj put.

Piši ako ti treba još bilo kakva bolivijanska informacija. Piši ako te zanima Bolivija.

Abrazo.

Napisao sam i knjigu sa putovanja u Južnu Ameriku. Možeš je poručiti na ovom linku. 

A ukoliko voliš videa, zaprati moj YouTube kanalna kojem svake sedmice donosim novi video.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments