Gobekli tepe – najstariji vjerski objekat na svijetu

Lokalitet koju ću vam sada pokazati, nešto je zaista nevjerovatno. Gotovo da ne povjeruješ, da nešto ovako zaista postoji i da nije planetarno super poznato sa gomilom turista koji stoje u redovima i čekaju da uđu. Kažu i da je ovo mjesto Crna kutija civilizacije, jer kada razumijemo njega, razumijećemo čitav svijet.

Ali prije nego vam ispričam zašto to kažem i zbog čega mislim da je ovo mjesto toliko značajno za čovječanstvo, jedno pitanje za vas?

Šta mislite, koliko je star najstariji vjerski objekat za koji znamo na svijetu? Iz kojeg vijeka bi on mogao biti? Vjerovali ili ne, ovaj hram, smješten u Jugoističnoj Anatoliji u blizini gradova Adijamana i Urfe, sagrađen je prije punih 12 000 godina, te predstavlja najstariji religijski objekat na planeti! Dobro ste čuli, 12 000 godina istorije nalazi se na ovom mjestu, od kojih je čak 800 godina rada, koliko je bilo potrebno u to doba da se nešto ovako napravi.

Gobekli tepe hram

Kako bismo shvaili koliko je to zapravo staro, možda je najbolje reći da je čak sedam milenijuma starije od Keopsove piramide u Egiptu i duplo više od Stounhendža u Velikoj Britaniji!

Gobekli tepe – kako je izgrađen zapravo?

Vjeruje se da su Gobekli tepe najvjerovatnije podigli skupljači-lovci koji su živjeli u obližnjoj Urfi, kako bi imali mjesto na kojem će se moliti. Tokom svojih molitvi oni su često koristili vodu i krv, mada ono možda zanimljivije od toga, je što su oni u to vrijeme, uspjeli da na ovim nevjerovatnim stubovima, naprave reljefe čak 26 životinja, kao i prvi 3D crtež ikada naslikan, lava koji lovi svinju. Uz njega, na stubovima se nalaze i reljefi još 25 životinja među kojima su škorpije, zmije, gazele, svinje, kao i mnogo ptica.

A osim ovih zaista slikovitih reljefa životinja, na pojednim stubovima možemo vidjeti i ucrtana latinična slova C i H. Ako znamo da narod koji je u to vrijeme živio na ovim prostorima nije imao svoje pismo, potpuna je misterija otkud ona ta slova na stuboima, još ovako pravilno napisana.

Gobekli tepe životinja na kamenu

Inače, svi stubovi veličine su od tri do šest metara te su napravljeni u obliku slova T, a 1500 godina nakon što su napravljeni, bili su prekriveni pustinjskim pijeskom, te milenijumima čekali da ih neko otkrije. Desilo se to sasvim slučajno 1988. godine kada je jedan lokalni farmer poznat pod imenom „ujak Šavak“ kopajući nešto po ovom kraju, lopatom slučajno udario u neki predmet, te pokušavajući da ga iskopa dublje, vidio da je našao na nekoliko komadića kvarca za koje nije znao šta predstavljaju.

On ih tada odnosi u muzej da ih pokaže ljudima tamo, nadajući se da će mu oni reći da li eventualno postoji neka vrijednost vezana za to što je našao, a oni mu rekoše da ne, te ih staviše u svoje skladište, zajedno sa drugom hrpom ne baš vrijednih stvari. Punih šest godina, ovi komadići i ujedno dijelovi najstarijeg vjerskog objekta našeg svijeta, stajali su tako potpuno neprimijetan u jednom malom skladištu, skupljajući još više prašine na sebi nego što su je imali tokom svih ovih godina ranije.

Ali 1994. godine, arheolog imena Klaus Šmit dolazi u ovaj kraj, te u razgovoru sa ljudima u ovdašnjem muzeju, pita ih da li su možda tokom godina pronašli neki predmet od značaja, na šta oni odgovoriše da nisu. On ipak odlučuje da zaviri u skladište te pregledajući stvari na koje tamo nailazi, objekti iz Gobekli tepa, privlače mu mnogo pažnje. On tada odlučuje dodatno da ih dodatno istraži koristeći radioaktivni ugljenik C – 14 koji je pokazao da su komadići koji se nalaze ispred njega, stari gotovo 12 000 godina,

Bio je to naizgled jedan sasvim običan dan, ali dan koji je promijenio istoriju našeg svijeta i poništio mnoge stvari koje smo ranije znali i u koje smo vjerovali. Ono što je još nevjerovatnije je da će trebati još oko 100 godina da se čitav lokalitet iskopa i istraži, kako bi se otkrilo sve ono što on trenutno krije negdje duboko u sebi. Punih 100 godina da dobijemo malo jasnijih sliku o mnoga toga nejasnog što trenutno imamo, posmatrajući ove stubove.

Gobekli tepe - čitav hram

Ono što me posebno raduje što ljudi iz čitavog svijeta polako ali sigurno otkrivaju Gobekli tepe, te nakon što je bilo potrebno puno 14 godina, od 2000. kada je kompleks otvoren, pa do 2014. godine kada je jedna turistička agencija počela da radi ture ovdje, podatak da je 700 000 posjetilaca iz čitavo svijeta tokom 2019. godine bilo ovdje, dovoljno govori koliko će Gobekli tepe, tek postajati popularna destinacija.

Čitava ova regija turskog dijela Mesopotamije, prepuna je lokaliteta od značaja, te ukoliko se nađete u ovoj regiji, topla preporuka je da ih istražite. U videu ispod, nalaze se neke od najbitnijih turističkih atrakcija ovog dijela Turske, a ukoliko vas bude zanimalo više o njima, pišite mi u komentar ispod, kako bih vam pomogao da organizujete turu tako dobru kao što smo je mi imali.

I kada sada pišući ovaj tekst sa distance pogledam ovo mjesto, Gobekli tepe mi se čini kao jedna od najnevjerovatnijih stvari koja postoji na našoj planeti. Sama pomisao koliko je ovo mjesto staro, svaki put me fascinira iznova i iznova. Tako da, ukoliko ste ljubitelj istorije ili ukoliko tražite neko novo, nevjerovatno mjesto nama blizu, topla preporuka da posjetite ovaj lokalitet.

Mene je zaista oduševio.

Ukoliko se odlučite da posjetite ovo mjesto, ono što vam možda može biti zanimljivo dok ste ovdje je ova univerzalna SIM kartica sa kojom ćete uštedjeti dosta novca na minute i internet, kao i ova lista drugih tura po Turskoj, gdje ćete vidjeti zaista mnogo toga u ponudi.

P.S. U blizini Gobekli tepea, nalazi se i planina Nemurt, još jedan od fantastičnih lokaliteta Mesopotamije.

A ukoliko želiš, zaprati moj Instagram profil na kojem svaki dan donosim fotografije i videa sa putovanja širom svijeta.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment