napušten grad Mjanmar

Grad duhova u Mjanmaru

Mjanmar ima verovatno najčudniji glavni grad na svetu – površinom je šest puta veći od čitavog Londona, a po broju stanovnika, duplo manji od Beograda. Zbog toga Nejpjido izgleda bukvalno prazno pa ga često nazivaju “grad duhova”.

Nejpjido je građen u tajnosti, a javnosti je vijest o njegovom postojanju otkrivena u prvoj deceniji XXI vijeka, kada je izgradnja već bila završena.

prazan grad u MjanmaruGrad koji se nalazi oko devet sati vožnje od Ranguna, ranije prestonice, ne izgleda kao bilo koja druga sredina u ovoj siromašnoj zemlji, u kojoj je jedno od troje dece neuhranjeno.

U slobodnom prevodu, ime ovog grada znači „prestonica kraljeva“ ili „kraljevski grad sunca“, a ranije je „Nejpjido“ bila riječ kojom se opisivao neki grad.

grad duhova u MjanmaruVojna hunta Državni savet za mir i razvoj angažovala je čak 25 kompanija za ovaj neobičan posao, a preseljavanje ministarstava iz Ranguna u Nejpjido je započeto 2005. godine.

Neki ovaj grad opisuju kao projekat Tan Švea, višeg ginerala i nekadašnjeg vojnog diktatora Mjanmara, objavio je „Gardijan“ ranije ove godine. Nejpjido se prostire na 7.054 kvadratnih kilometara – nekoliko puta više od Njujorka, a baš sve u njemu izgleda kao uveličano.

Putevi su često potpuno pusti i ako dugo posmatrate horizont, nećete videti da se išta pomjera. Prema zvaničnim podacima, u ovom gradu živi oko milion ljudi, ali mnogi sumnjaju da je tačan broj uopšte blizu tom.

Mapa MjanmaraGrad je podijeljen u zone: stambenu, vojnu, zonu ministarstva, međunarodnu i hotelsku. Uprkos specifičnoj arhitekturi i mnoštvu zanimljivih građevina, jedno zdanje – pagoda Upatasant (pagoda mira) – postala je simbol Nejpjida. Ona je, zapravo, replika pagode Švedagon u Rangunu.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment