Tokom boravka u Barseloni

IAESTE praksa u Barseloni by Tamara Prpa

Kako sam i sama član IAESTE-a, prošle godine u vrijeme konkursa prijavim se na isti, jer mi je to nekako samo članstvo nalagalo, dok sam stvarne planove za odlazak na praksu imala po završetku četvrte godine studija. Dođe februar i ponude za IAESTE prakse, a Tanja i Đole dođoše iz Praga sa praksom za ekonomiju u polju marketinga i istraživanja tržišta, u Barseloni. Pola godine u Barseloni. Šest mjeseci, 180 dana u Barseloni! Vraćaju se slike kada sam je prije 5 godina posjetila sa srednjom školom i obećala da ću se vratiti. IAESTE praksa će mi promijeniti život!

IAESTE praksa u Barseloni

Ni sekund nisam razmišljala. Znala sam da me čeka prije svega dug razgovor i kompromis sa roditeljima, te sav proces prikupljanja dokumentacije pa i sama mogućnost neprihvatanja od strane poslodavca. Negodovanje roditelja zbog dužine trajanja prakse, daljine, izostajanja sa fakulteta je preraslo u podršku kada su shvatili koliko to stvarno želim. „Dear Tamara, welcome to Barcelona!“- prva portuka od IAESTE Catalunya.

Postajem svjesna koliko daleko od kuće, porodice i prijatelja ću biti, da zaustavljam svoj život u Banja Luci na pola godine. Ali, ta sreća i uzbuđenje u momentu kada sam saznala da sam primljena prevazilazi sve nesigurnosti i strahove.

Bila sam spremna da izađem iz svoje zone komfora, i sada sa ove tačke gledišta bolji korak nisam mogla napraviti. Jer 31.8. počinje moja avantura, za sada najljepša tri mjeseca mog života. Zvuči otrcano,ali stvarno jesu, ne znam ni kako da prenesem sve na „papir“, mogla bih, ali bih morala knjigu napisati.

Tražila sam radno iskustvo, a dobila životno. IAESTE praksa se treba doživjeti. Naučila sam ne samo puno toga iz profesije koju sam izabrala, naučila sam organizaciono ponašanje, kako da radim u grupi, da učim od drugih i prenosim naučeno. Radim u kompaniji koja svoje ogranke ima na 4 kontinenta, sva dokumentacija je na engleskom jeziku, što je doprinijelo i usavršavanju mog znanja engleskog jezika.

Španski učim u hodu, hvala baba na svim serijama koje smo zajedno gledale, isplatilo se. Kako je Barselona centar Katalonije, katalonski je prvi jezik, i dooosta je drugačiji od španskog, ali kao i svakim jezikom kada ga slušaš svaki dan, naučiš dovoljno da se snalaziš. O tome koliko te samostalan život, u nepoznatom okruženju, drugoj državi, kulturi sa ljudima koje ne poznaješ, izgradi kao ličnost neću ni da govorim.

Tokom boravka u Barseloni

Jako je teško sumirati utisak, ova dosadašnja tri mjeseca, pišem i gutam knedlu jer znam da još tri imam. Puno emocija, nezaboravnih trenutaka, putovanja, sangrije, estrelle, neprospavanih noći, odlazaka sa istih direktno na posao, gdje se praviš da si sasvim odmoran, pa ti šefica donese kafu, jer vidi kako ti pada glava, sa pitanjem „tough night?“.

U provodu sa prijateljima

U Barseloni praktikanti non-stop cirkulišu, što se toga tiče nikada ne možeš niti sam. A vremenom stekneš i prijatelje koji ostaju. I upoznaš lokalce, vesele Špance uz koje ne možeš da se ne osjećaš prihvaćeno. Jedni odlaze, drugi dolaze, a ima i onih koji su davno došli, pa ostali. Razumijem ih, jer sam se već u prvoj sedmici osjećala kao kod kuće. Zaljubila sam se u ovaj grad, u svaku ulicu, zrno pjeska, zalaske i dočekane izlaske sunca, miris mora…

barselona-plaza uzivanje-na-plazi

Sjećam se, druga sedmica mog boravka u Barseloni, plaža, jedan u ekipi svira latino ritmove na gitari, estrella i trenutak kada sam „ušuškala“ noge u pjesak, duboko udahnula „pa ja živim ovdje!“ Moja praksa još uvijek traje, nisam još uvijek svjesna da je to nešto sa početkom i krajem. Sada je moje „pa ja živim ovdje“ preraslo u poslije svakog vikend putovanja „idem kući“. Kažu, kada živiš u nekom gradu, to zauvijek ostaje tvoj dom. Ne znam da li važi za svaki, ali Barselona moj jeste. IAESTE praksa mi je omogućila ovaj nestvarni doživljaj.

Tamara Prpa je boravila na IEASTE praksi u BarseloniIAESTE praksa je iskustvo koje je promijenilo Tamarin život. Ukoliko i ti želiš da postaneš član IAESTE-a i doživiš nezaboravno životno iskustvo, prijavi se!

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment