Plaćanje na putovanju

Kako platiti račun za struju kad si na putovanju?

Za sve vas koji volite putovati, koji ste često odsutni zbog poslovnog ili bilo kojeg drugog oblika putovanja, donosim sasvim novu, neobičnu i praktičnu stvar koju sam i sam isprobao.

Riječ je o slanju novca putem vašeg Viber naloga.

Kako tehnologija, bez greške u izrazu, napreduje iz sata u sat, a velike korporacije se trude da isprate sve nove trendove, i pruže inovativne i jedinstvene, u ovom slučaju, bankarske proizvode, te olakšaju svojim klijentima dan, ovo je nešto što više i ne iznenađuje mnogo, ali itekako raduje sve korisnike Viber aplikacije, a posebno nas putnike.

Kao što vjerovatno već i znate, moje ime ćete najčešće čuti ili pročitati tamo gdje se govori o kulturama, narodima, jeftinim letovima, avanturi, kao i razbijanju davno postavljenih predrasuda. Ukratko o putovanjima, gdje se uvijek trudim da vam donesem najinteresantnije priče, iskustva i najbolje metode snalaženja u novim nepredvidivim situacijama.

Kada konačno dođe dan da otvorimo našu kasicu prasicu i zavrtimo globus, prije nego što zakoračimo u našu dugo sanjanu avanturu, trebalo bi uvijek da isplaniramo par bitnih stvari, kao što su bezbijednosni rizici, sa kojima se gotovo svi putnici susreću, zar ne?

Šta je važno znati?

Jedan od bitnih i većih problema je krađa novca, posebno ukoliko putujete sami i to vam je bio jedini izvor prihoda.

Kenija je možda bila vrhunac toga, jer tokom šetnji po Najrobiju, sa sobom obično nisam nosio ništa osim najosnovnijih stvari.

Nikako nemoj da šetaš po Keniji sa mnogo novca kod sebe, jer kažu da je Najroberry, jedan od najopasnijih gradova na svijetu.

Da bismo izbjegli ovakve, nerijetko viđene scene, prvo i osnovno pravilo je: NE DRŽITE SAV NOVAC U JEDNOM DŽEPU (čitaj, na istom mjestu).

Drugo, nimalo manje važno, pravilo je: NIKADA NE NOSITE SA SOBOM MNOGO GOTOVINE, kartice su često bolje riješenje, jer i u slučaju krađe, vaš novac je po prijavi, odmah zaštićen i možete ga uz pomoć vaše banke, koristiti.

Ali prije nego što krenete u neku zemlju, obavezno se raspitajte da li vaša kartica u njoj funkcioniše! U nekim zemljama funkcionišu sve kartice, u nekim samo određene, a u nekima bankovne kartice uopšte nisu funkcionisale ili ih se pak ne preporučuje nositi sa sobom, te se u takvim situacijama jako korisnom pokazala opcija slanja novca putem Vibera.

Ako idete u Iran recimo, zaboravite kartice. Tamo ne prolazi. Tamo ide samo keš. Možete imati milione na kartici, ne znači vam ništa.

Ali, ako ne idete u Iran, u većini drugih zemalja normalno možete da plaćate karticom, a jedna super fora koju sam počeo da primijenjujem odskora je slanje novca putem Viber naloga.

Zamislite sljedeću situaciju

Nalazite se negdje u Africi. Otišli ste na putovanje od 2 mjeseca i stigne vam na mejl neki račun koji treba da platite.

Šta onda raditi?

Ono što sam ja počeo da praktikujem je plaćanje računa putem Vibera, tj, slanje novca tati ili nekome putem Viber naloga.

Znači, meni stigne račun za telefon na 30 evra, ja uđem u svoj viber nalog, ukucam iznos koji želim da prebacim tati (u ovom slučaju 30 evra), pošaljem mu i to je to.

plaćanje putem vibera

On sutra ode u banku i plati.

U par klikova posao riješen.

Ja miran, mogu da nastavim putovati bez da mi isključe nešto.

Sve što je potrebno jeste da POŠILJALAC ima otvoren račun u Raifeissen banci, bez obaveze korištenja bilo kakvih drugih usluga banke.

Isto tako možeš slati džeparac nekome. Ma šta god poželiš.

Sljedeće što ste pomislili, sigurno je bilo, koliko je ovo i siguran put.

Prije svega, ovaj sistem koriste mnoge banke na zapadu i veoma je siguran. Znači, ne postoji način da ti neko hakuje nalog. Čak i da ti neko ukrade telefon, prvo mora da unese tvoj PIN kod, tako da si miran.

Detaljna uputstva možete pogledati na linku Raifeissen Bank-e.

Ono što me zanima je kako vi rješavate ove stvari? Na koji način vi plaćate svoje račune dok ste na putovanju?

Imate li neki savjet koji mi možete preporučiti?

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *