Kamene kugle u Zavidovićima – najmističnije mjesto u BiH

Ako se Bosna i Hercegovina može pohvaliti nečim što se može pronaći na još vrlo malo lokaliteta u svijetu, onda bi to svakako bile kamene kugle u Zavidovićima. Ovo najveće nalazište kamenih kugli u Evropi, je bez dileme i najmisterioznije mjesto u čitavoj zemlji, s obzirom na to da niko sa sigurnošću ne može da kaže, kako su ove kugle savršeno preciznog oblika, koje izgledaju kao da ih je neko nacrtao, dospjele na ovo mjesto.

Do danas ih je pronađeno oko 60, od kojih je 11 sačuvano u odličnom stanju, a dosta ih je nažalost polomljenih. Pojedine kugle su toliko velike da im je promjer oko 2 metra, ali ono što je posebno zanimljivo je da su sve poredane uz potok u šumi i nalaze se veoma blizu jedna druge.

Teorije vezane za nastanak kamenih kugli

Kamene kugle BiH

Postoji nekoliko teorija o tome kako su ove kugle nastale. Neki vjeruju da predstavljaju ostatke meteorita, drugi da su ih napravile neke drevne civilizacije, a pojedini su mišljenja da su nastale kao rezultat povlačenja glečera. Ipak, kako kaže Nedžad Ikanović, promoter parka Kamene kugle u Zavidovićima, po sjećanju njegovog dede, negdje prije 80 godina, jedno veče pala je velika količina kiše na ovom području u kratkom vremenskom roku, što je dovelo do promjene toka potoka i formiranja jednog jezero iz kojeg su se naprosto na površinu izbacile kamene kugle duž potoka.

Ali koliko su godina do tada već bile pod zemljom, vjerovatno će zauvijek ostati misterija.

Slične kugle u drugim krajevima svijeta

kosta rika kamene kugle
Credtis: greenglobaltravel.com

Bosna i Hercegovina nije jedina zemlja u kojoj nešto ovako može da se pronađe, već slične kamene kugle postoje u Meksiku, Kostarici i nekim drugim zemljama Južne Amerike.

Zanimljivo je da je jedan poglavica 440 plemena iz Gvatemale imena Don Alejandro Cirilo Perez Oxlaj, fasciniran ovim kuglama, prije nekoliko godina bio u posjeti kamenim kuglama u Zavidovićima, gdje je obavio jednu od tradicionalnih ceremonija svog naroda, koja je uključivala i ples oko vatre. On čak smatra da su kugle u Južnoj Americi i Zavidovićima energetski vezane i da su povezane na poseban način.

Inače, kugle ovog tipa, u Južnoj Americi su veoma značajne među lokalnim plemenima, i svaki put kada se raspravlja oko donošenja bitne odluke za čitavo pleme, uvijek se to radi pored kamenih kugli. Razlog za ovo je taj što su prema njihovom vjerovanju, kamene kugle veliki izvor pozitivne energije, koje utiču na njihovu auru, centralni nervni sistem, te im omogućavaju bolju koncentraciju i smirenost, neophodne za donošenje bitnih odluka.

Stoga, ako imate određenih problema, a nađete se na ovom mjestu, zagrlite ove kugle i dopustite da vam prenesu svu svoju energiju. Čak i ako ne vjerujete u ove stvari, ne košta ništa probati, zar ne?

Uticaj kamenih kugli na zdravlje

Još jedna nevjerovatna stvar kamenih kugli je njihov uticaj na zdravlje čovjeka. Kako kažu mještani ovog kraja, na ovom prostoru gotovo da nema teških bolesti, a narod je prilično zdrav i dugovječan. Pričaju mi isto tako i da su vidjeli ljude koji su dolazili na ovo mjesto, teško hodajući, a potom izlazili iz njega, osjećajući se mnogo bolje.

O parovima koji dugo godina nisu mogli da imaju djecu, pa bi konačno uspjeli ubrzo nakon boravka na ovom mjestu. Postoje i ljudi iz stranih zemalja koji svake godine dolaze ovdje, jer kako kažu, boravak na ovom mjestu, čini da se osjećaju zdravijim.

Da li vrijedi posjeta kamenim kuglama?

Kamene kugle u Zavidovićima

Da budem iskren, nisam imao prevelika očekivanja od ovog mjesta. Putujući po BiH, često se desi da su neki zanimljivi lokaliteti poput ovoga, poprilično zapušteni i zapostavljeni, bez velike ponude, ali kad smo stigli u park, ostao sam više nego pozitivno iznenađen.

Sam prilaz mjestu veoma je dobro uređen, te ispred ulaza, nalazi se parking namijenjen za sve posjetioce. Stoji čak i tabla na engleskom. Piše “Stone spheres”. Ulaz je besplatan, ali postoji mala kućica gdje možete uplatiti koju marku za donaciju i pomoć održavanju ovom sjajnom mjestu, skrivenom u prelijepoj šumi. Kako bi se mjesto prilagodilo turistima, napravljene su klupe za sjedenje i natsrešnice, gdje možete da se odmorite, pojedete nešto i zaista uživate u ovoj prirodi. U cvrkutu ptica sa svih strana, koje kako kaže jedan simpatičan klinac imena Noel kojeg poznajem, stalno pjevaju jednu te istu pjesmu, ali veoma je lijepa.

Mnogo stranih turista dolazi u posjetu kamenim kuglama, ali i sve više domaćih koji otkrivaju ovo neobično mjesto. Boraveći ovdje, od srca vam preporučujem posjetu kuglama, jer je ovo bez dileme jedno od najneobičnijih mjesta koje ćete vidjeti na našim prostorima iuvjeren sam da će te se oduševiti.

A ono što bih želio da čujem je vaše mišljenje o ovim kuglama. Šta mislite na koji način su nastale i otkud one ovdje?

P.S. Ukoliko tražite još jedno zanimljivo mjesto u Bosni i Hercegovini, preporuka da posjetite lijepi dvorac Ostrožac.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *