Marin Petrović 100 zemalja

Marin Petrović iz Visokog obišao 100 zemalja svijeta!

Pored brojnih svjetskih putnika koja svoja putovanja detaljno prikazuju na društvenim mrežama, stvarajući od njih u neku ruku i novu vrstu zanimanja danas, postoje i oni koji putuju isključivo radi svog ćejfa i uživanja, te ne mare previše za to da drugi vide gdje su sve bili. Jedan od njih, je i moj prijatelj Marin Petrović iz Visokog, inače redovni profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, koji sa skoro navršenih 40 godina, uspio da obiđe tačno 100 zemalja svijeta!

Marin Petrović 100 zemalja

Kako sam i sam imao priliku zajedno da putujem sa njim i to u Pakistan i  na Bruneje, da bih vam prenio mali dio Marinovih avantura sa putovanja, ovoga puta uradili smo ovu priču, kako biste otkrili nešto više o njemu.

Kada si počeo putovati prvi put i koje je bilo prvo putovanje?

Ne računajući zemlje okruženja, prva država koju sam posjetio bila je Njemačka, tamo nekad neposredno poslije rata. Nakon toga, na školskim raspustima, išao sam u Italiju, zatim u posjetu rođ aku u Holandiji, pa rodici u Francuskoj. Utrke formule 1 u Budimpešti se također nisu propuštale.

Međutim, intenzivnije sam krenuo putovati dok sam bio na postdiplomskom studiju u Irskoj, kad sam počeo otkrivati sve blagodati low-cost aviokompanija.  U tom periodu sam čak nekoliko puta uspio kupiti aviokartu za 1 eurocent!

Koje su omiljene destinacije koje si posjetio?

Na ovo pitanje nije jednostavno odgovoriti. Svaka država ima nešto svoje po čemu ostane karakteristična, interesantna. Od iskrenih osmijeha afričke djece koja ništa nemaju, ali opet bosonoga sretno trčkaraju okolo, preko azijskih prašuma i plaža s kokosovim palmama, do karipskih obala s bijelim pijeskom.

Ipak, izdvojio bih Pakistan, Oman i Iran zbog najsrdačnijih ljudi koje sam susreo, i Izrael koji definitivno nikoga ne ostavlja ravnodušnim u duhovnom smislu, bez obzira je li taj neko religiozna osoba. Ovdje moram spomenuti i Irsku koju osjećam svojim drugim domom.

U kojoj zemlji je najbolja hrana?

Jedna od najdražih stvari u svakoj novoj državi mi je isprobavanje lokalne gastro ponude. Sjećam se da sam u Ukrajini i Iranu odlično i obilno jeo za vrlo malo para. Ipak, mislim da sam najukusniju hranu jeo u Libanonu i Turskoj. Najbolje pive su u Njemačkoj i Češkoj.

 Koji bi savjet dao ljudima iz BiH koji bi željeli više putovati?

Naučite se tražiti jeftine aviokarte. Budite fleksibilni s izborom destinacije.  Kad uočite nešto jeftino, odmah kupujte, nemojte ostavljati za sutra. Izađite iz svoje zone komfora, istražujte nove destinacije i živite život. Putovati nije uopšte skupo. Često ćete manje novca potrošiti u nekoj drugoj (nerazvijenijoj) državi, nego što biste potrošili ako ostanete kod kuće.

Ako ne tražite luksuz u pogledu smještaja, prevoza i hrane, a to je ustvari pravi način upoznavanja neke destinacije, ponašati se kao što se lokalci ponašaju, vrlo jeftino ćete proći. Putovanja su skupa  onoliko koliko vam je visoka granica komfora.

Gdje je BiH u smislu razvijenosti od tih 100 zemalja koje si obišao?

Negdje smo u gornjem dijelu liste. Poznato je da smo prilično nerazvijeniji od većine evropskih država. Ipak, postoji veliki broj država koje su daleko ispod nas. Kad se nađem u nekoj nerazvijenoj državi, lijep je osjećaj prisjetiti se da ipak trebamo biti sretni što živimo u Bosni jer ima i puno lošijih od nas.

Kad praviš narednu turu za planinarenje?

Planinarske ture su stalno aktivne. Kad sam u BiH, kad ne putujem, jednom ili dva puta sedmično sam na planini. Kad god neko poželi da ga odvedem na planinu, slobodno nek se javi i nešto ćemo organizovati, zavisno od kondicije i vremenskih prilika. Licencirani sam planinarski vodič, odveo sam brojne grupe na planinu, tako da ste u sigurnim rukama. Ako nekoga zanima tura, može mi se javiti na moj Instagram profil, a do tada, veliki pozdrav i samo putujte ljudi.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *