Mersin Turska

Mersin – neotkriveni biser Turske

Kada pomislite na ljetovanje u Turskoj, koje je to mjesto koje vam prvo padne na pamet? Da li je to zapadna obala gdje su Bodrum, Kušadasi i Marmaris? Ili možda Alanja, Antalija i Side? A možda preferirate mjesta kao što je Fetije? Bilo kako bilo, malo ko će pri pomisli na odlazak na ljetovanje u Tursku, pomisliti na Mersin, zar ne?

Ali ovaj grad, poznat i pod nazivom Ičel, sa svojih skoro milion stanovnika, deseti je po veličini grad u Turskoj, glavna luka jugoistočne Anatolije, te glavni grad istoimene pokrajine, a iskreno mislim da kao destinacija, pruža zaista raznovrsan spoj aktivnosti koje možete raditi. Počev od istorijskih znamenitosti, predobrih plaža, te brutalno dobre, a vjerovatno najjeftinije hrane u čitavoj Turskoj, što je u neku ruku bio i razlog našeg dolaska u sam grad.

Zaista ljudi, kada vidite kakvog je okusa hrana ovdje, te kakve su cijene, na trenutak zaželite i živjeti u ovom mjestu.

Šta vidjeti u Mersinu?

Soli Pompeiopolis

soli pompeiopolis arehološki lokalitet

Iako se Mersin može smatrati modernijim gradom, na njegovom mjestu nekada se u istoriji nalazilo antičko naselje, a njegovi ostaci, danas se najbolje mogu vidjeti na lokalitetu Soli Pompeiopolis, udaljenog nekih pola sata od centra grada. Iako od ovog prastarog grada nije ostalo mnogo, tu je i dalje 41 stub, koji će vas na trenutak odvesti u vrijeme kada su ovim krajevima šetali rimski carevi i vladari.

Ovaj lokalitet udaljen je dvadesetak minuta vožnje od centra grada, ali je taksi ovdje toliko jeftin, da će vas ova vožnja izaći svega nekoliko evra.

Džamija Mugdat

Džamija u Mersinu

Bez dileme jedna od najljepših džamija koje sam vidio u svom životu. Ova džamija, koja je ujedno i treća najveća džamija u čitavoj Turskoj, sastoji se od čak šest minareta. Iako je u početku imala svega četiri, dva minareta su naknadno dodata odlukom vlasti grada.

Unutrašnjost samog mjesta je naprosto gigantska, te tokom molitve, više od 5500 vjernika, može da se smjesti unutra. Uz to, džamija je zaista prelijepo sagrađena, te mislim da bih njen svaki detalj mogao da posmatram satima. Mogao bih i da na trenutak legnem na pod i samo uživam u ornamentici ovog mjesta i divim se bojama koje me okružuju.

Džamija Mudgat Mersin

Preporuka

U neposrednoj blizini džamije, nalazi se IME, sjajan kafić u kojem možete probati takozvani Atom, sok napravljen od čak 12 vrsta voća, među kojima su banana, jagoda, mrkva, kokos, avocado, breskva i još mnogo toga. Sok je zaista fantastičan.

Atom sok

Ataturkov park

Mersin park

Ukoliko tražite mjeste za odmor od buke grada, te želite da šetate uz more I uživate u prirodi, ne propustite posjetiti Ataturkov park u kojem se nalazi i spomenik prvog predsjednika moderne Turske republike. U parku se nalazi I restoran na brodu, teretana na otvorenom, kao i dugačka staza za šetanje uz more. Fino mjesto za provesti sat vremena u prirodi.

Arheološki muzej

Arheloški muzej u Mersinu

Arheološki muzej u Mersinu je mjesto u kojem ćete vidjeti sačuvane predmete svih civilizacija koje su nekada naseljavale ovaj kraj i pobliže se upoznati sa događajima koji su se dešavali ovdje tokom vijekova. Muzej se nalazi na dva sprata i sastoji se od tri glavne sale, koje će vas hronološki provesti kroz istoriju grada, od njegovih najranijih početaka.

Svaki predmet u muzeju, opisan je i na engleskom jeziku, a nekoliko mjesta u muzeju, mogu se pogledati I kratki animirani filmovi (doduše samo na turskom), koji će vam makar kroz slike, dodatno dočarati neke najzanimljivije momente iz istorije Mersina.

Ataturkova kuća

Iako nismo stigli da je obiđemo, ponajviše zbog činjenice što smo kasnije išli za Ankaru, pojedini turiste odlaze u Ataturkovu kuću, u kojoj mogu da se nađu neki od njegovih ličnih predmeta. Ukoliko niste bili u niti jednoj do sada, mislim da će vam biti zanimljiva.

Kakve su plaže u Mersinu?

plaže u Mersinu

Iako se grad i njegova okolina ponose zaista prelijepim plažama poput Tašudžu, Kuručaj, Kulakoj I Susanolu, Mersin još uvijek nije zaživio kao destinacija za evropske i svjetske turiste, te ga još uvijek posjećuju pretežno lokalci. Upravo iz tog razloga, ovo može biti idealno mjesto za sve koji traže ljetovanje u nekom mirnijem Turskom gradu I bez gomile stranih turista.

Kuhinja u Mersinu

Mersin kuhinja

Već sam spomenuo da je jedan od razloga našeg dolaska ovdje bila činjenica da ovo mjesto slovi za “foodie heaven” odnosno pravi raj za sve koji žele da isprobaju neka nova jela, a da pritom uštede novca. Osim tradicionalno i širom Turske poznatih specijaliteta, Mersin je posebno poznat po Tantuniju, kebabu od grilovanog mesa od srne, te biberli ekmek, posebnoj vrsti pice sa začinima i mesom. Od slatkiša, svakako probati cezerije, slatkiš od mrkve, u koji se dodaju smokve, orasi, bademi i šećer. Mogu se pronaći na mnogo mjesta i u mnogo različitih varijacija.

Cezerije slatkiš

A osim što je ukusna, hrana ovdje na momente je nestvarno jeftina, te ćete čitave stolove hrane, obično platiti svega nekoliko evra. Konkretno sve ovo što vidite oko mene, koštalo je osam evra.

https://www.instagram.com/p/CFxG_BTBBRR/

I da.

Moja preporuka za dobru, a opet jeftinu klopu je restoran Hacibaba u kojem smo jeli gotovo svaki dan. Vrhunska usluga i zaista veliki izbor povoljne hrane.

Začini, čajevi, slatkiši…

Osim po nevjerovatnoj hrani, Mersin je poznat i kao odlično mjesto za kupovinu začina. Sjećam se da mi je neke od, poput sumaka, korijandera I karija, tokom svoje posjete Banjaluci, donio moj prijatelj Mehmet rodom iz ovoga grada, a koga sam upoznao tokom boravka u Istanbulu.

Donio mi je tada i jedan preliv za salatu od nara, koji sam tada po prvi put u životu probao. Do dan danas, to je najveće otkrovenje Turske gastronomije barem što se mene tiče. Ako imate priliku, obavezno ga potražite gdje god da ste u Turskoj. Naprosto, čini da svaka salata bude nekako kiselkasto slatka.

preliv od nara

U razgovoru sa njim, saznajem i da gotovo niti na jednom drugom mjestu u Turskoj, ne mogu da se nađu ovako jeftini začini, te će vas rijetko kada pakovanje od po 300 grama, izaći preko jednog ili dva evra! Ukoliko tražite dobro mjesto za kupovinu začina u Mersinu, preporuka je Koryusuf prodavnica. U istoj prodavnici možete pronaći bezbroj čajeva, krema za lice, kao i popularnih turskih slatkiša među kojima su I cezerje o kojima sam pisao.

Kako doći do Mersina i sa kojim ga destinacijama kombinovati?

Adana aerodrom

Najlakši način za doći do Mersina iz našeg okruženja, je letom za grad Adanu, udaljen od Mersina nekih 60-tak kilometara, iz kojeg na svakih sat vremena imate buseve za Mersin. Cijena karte u jednom pravcu je 25 lira (manje od tri evra). Osim toga, ovo može biti idelano mjesto ukoliko planirate put u Kapadokiju, koja je udaljena na neka četiri sata busom, što je za Turske standard zaista malo. Mi smo praviliti rutu koja je uključivala Mersin, potom odlazak za Goreme, potom Konju, te smo naše putovanje po Turskoj završili u Ankari.

Da li ste nekada bili u Mersinu i šta vas još zanima o gradu? Pišite mi ako vam je potrebno još informacija za obilazak.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *