Pećina Orlovača

Ovo je 6 najljepših pećina Bosne i Hercegovine

Zanima vas koje su najljepše pećine Bosne i Hercegovine? U ovom tekstu, donosim vam listu od šest, po meni najljepših pećina naše zemlje, svake posebne na svoj način. A pojedine su toliko moćne, da bez sumnje mislim da bi se u njima mogli i pojedini holivudski filmovi snimati.

Ozbiljno to kažem.

Najljepše pećine Bosne i Hercegovine – TOP 5 lista

1. Pećina Vjetrenica

Pećina Vjetrenica - najljepše pećine Bosne i Hercegovine

Ako bi postojalo turističko blago naše zemlje, koje i dalje nije toliko komercijalizovano, bila bi to Vjetrenica. Smještena na samo 12km zračne udaljenosti do Jadranskog mora, Vjetrenicu karakteriše posebno bogat pećinski svijet, u kojem je do današnje dana otkriveno više od 200 različitih životinjskih vrsta, od kojih više od 90 troglobionata (životinja potpuno prilagođenih na život u podzemlju), i baš to je čini prvom u svijetu po biodiverzitetu. U pećini se nalazi i čuvena  čovječija ribica.

Oni koji su posjetili Vjetrenicu, ostali su očarani njenom ljepotom. Njenim hodnicima i dvoranama, brojnim jezerima i vodopadima, kao i potocima koji teku raznim smjerovima.  U Vjetrenici je do sada pronađen čitav niz zanimljivih paleontoloških nalaza, među kojima se izdvajaju čitav kostur leoparda (Panthera pardus), otkriven još 1968. godine. Zanimljivo je da je pećina počela sa radom još 1964. godine, kada su prvi turisti imali priliku da se upoznaju sa njenim izgledom, a njen prostor, nekada je bio osvjetljen u dužini od preko 1000 metara.

Tokom čitave godine, temperatura u pećini oko 11 stepeni, te se dobro obucite prije nego dođete ovdje.

2. Pećina Orlovača

Bez dileme, jedna od najljepših pećina Bosne i Hercegovine, sa unikatnim pećinskim nakitom, nalazi se na samo 15 km od Sarajeva. Turistički vrlo dobro prepoznata i uređena, privlači turiste iz svih dijelova zemlje, ali i regiona i svijeta, a u isto vrijeme, njen speleološki značaj je neprocjenjiv.

Ako se odlučite na posjetu ovom mjestu, oduševiće vas unikatan i poseban pećinski nakit – kombinacija stalaktita i stalagmita koji se smjenjuju sa fragmentima koralnog i aragonitnog nakita, a tako isprepleteni između pećinskih stubova, podsjećaju na stare građevine. Ukupna dužina pećine iznosi preko dva kilometra, a za turiste je uređen početni dio u dužini od 500 m, sa LED rasvjetom, stazama i pratnjom vodiča.

stalaktiti pećina

Česta saradnja sa školama unapređuje školski turizam, a brojne organizovane ture, kako sa okolnih odmarališta tako i šireg okruženja, samo govore o popularnosti i značaju koje Orlovača ima.

3. Vaganska pećina

Vaganska pećina

Kao jedna od pećina koja je tek nedavno otvorena, Vaganska pećina kod Šipova, bez dileme jedan je od prirodnih bisera naše zemlje i definitivno nova turistička atrakcija ovog kraja.

Pećina je sastavljena od osam cijelina koje nose imena; Čobanska dvorana, Lisičiji kanal, Galerija Sime Šolaje, Janjski kanali, Svečana dvorana, Dvorana divova, Ponorski kanal i Dvorana Rade Marijan, a svaki dio je zaista lijep i poseban na svoj način.

Posebna preporuka da posjetite Čobansku dvoranu koja izgleda spektakulrano i dostojna da se u njoj snimi neki film, a koja je svoje ime dobila tako što su se u njoj nekada usljed lošeg vremena, sklanjali čobani. Prema jednoj legendi, oni su tada ložili vatru u pećini da bi se zgrijali, a taj dim se vidio i na Kupresu. Veoma zanimljiva je i Svečana dvorana, koja pored činjenice da posjeduje prelijep pećinski nakit, krije i jednu veoma zanimljivu ideju. Naime, plan je da se nekada u ovoj dvorani održavaju i vjenčanja, kao i da se napravi mali bar, što će zaista dati jednu novu dimenziju ovom mjestu.

Za sve koji žele da znaju više o ovoj pećini, uradio sam ovaj video.

4. Pećina Govještica

Pećina Govještica

U podnožju romanijskog masiva, u kanjonu rijeke Prača, smjestilo se još jedno čudo prirode – pećina Govještica, raj za speleologe. Sa gotovo 10.000 m dužine, najduža je pećina u Bosni i Hercegovini.

Govještica nije interesantna samo zbog svoje veličine, nego ima i veliki značaj kao stanište brojnih životinjskih vrsta. Može se pohvaliti postojanjem kolonije od nekoliko hiljada šišmiša, kao i račića i leptirica. Ovdje su pronađeni i ostaci izumrlog pećinskog medvjeda iz perioda mamuta i ledenog doba. Ogroman prostor pećine krase veliki stalaktiti i stalagmiti, širine i visine do nekoliko metara, a o njenom značaju i važnosti svjedoči činjenica da je bila predmet detaljnog istraživanja od strane italijanskih speleologa i naučnika.

5. Hruštovačka pećina

Hrustovačka pećina

Desetak kilometara od Sanskog Mosta, u selu Hrustovo, nalazi se spomenik prirode pod zaštitom Bosne i Hercegovine – Hrustovačka pećina. Ovaj nacionalni spomenik prirodni je dragulj Unsko-sanskog kantona, a oduševi svakog ko je posjeti. Ukrašena je brojnim unikatnim stalaktitima i stalagmitima, a pronađeni grnčarski predmeti, koji svjedoče o nastanjivanju pećine i postojanju praistorijskih ognjišta, pohranjeni su u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Hrustovačka pećina nije istražena do kraja, ali je veliki dio nje prohodan. Račva se na dva dijela, jedan je dužine oko 400 m i veoma je lak za obilazak, visok i širok negdje i do 7 m, i drugi je uži, zahtijeva opremu. Otprilike na sredini pećine nalazi se „soba totema”, prirodni fenomen nastao djelovanjem vode hiljadama godina, gdje su stijene izmijenile svoj standardni oblik stalaktita i stalagmita, pa danas podsjećaju na lava i slona, a dijelovi koji ih povezuju na indijanske toteme.

Prepoznat je veliki naučnoistraživački, obrazovni ali i turističko-rekreativni potencijal ove pećine, pa je predstavljen i marketinški projekat kojim bi trebalo da se ponuda pećine još više približi posjetiocima. U toku je i obnavljanje infrastrukture i uređenje pećinskog okoliša.

I da.

Slijepi miševi koji u velikom broju nastanjuju zidove Hrustovačke pećine zaštićeni su zakonom i ne smiju se uzemiravati u svom prirodnom staništu.

6. Pećina Dabar

Pećina Dabar

Nakon što obiđete Hrustovačku pećinu, nastavite ka pećini Dabar, smještenoj uz izvor rijeke Dabar u istoimenom selu. Već u startu će vas oduševiti sam ulaz u pećinu, čiji je svod visok dvadesetak metara, te djeluje zaista impozantno i očaravajuće.

Pećina je i dalje dosta neistražena i niko pouzdano ne zna koliko je duga i duboka, ali je moguć ulazak u nju i kretanje bez ikakve opreme u dužini od oko 200 metara. Nakon toga ćete stići do jezera, te dalje možete jedino uz korišćenje ronilačke opreme. Zahvaljujući naučnim istraživanjima, upravo u ovom jezeru otkriveno je postojanje čuvene „čovječje ribice”, endemske vrste iz praistorije. Rijeka Dabar stavljena je pod zaštitu države. Cijelom dužinom, rijeka je pitka i bogata ribom.

Ovo su bile najljepše pećine Bosne i Hercegovine. Ono što mene zanima je, da li ste posjetili neku od ovih pećina, te kakvi su vam utisci? Postoji li još neka koju bismo mogli dodati na listu?

P.S. Pisao sam i tekst o 8 najljepših vodopada naše zemlje.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments