Neobična mjesta – Kanjon Antilope u Arizoni

Kanjon Antilope (Antelope Canyon) je još jedno od nevjerovatnih mjesta koja se nalaze na našoj planeti, a mogu se nazvati pravim umjetničkim djelima prirode. Ovaj kanjon nalazi se u rezervatu Navaho indijanaca na teritoriji Arizone (SAD).

antelope-canyon-1920x1200Danas, predstavlja jednu od najposjećenijih lokacija u Sjedinjenim Američkim Državama. Obzirom da se nalazi u rezervatu Navaho indijanaca ulaz je moguć samo uz prisustvo vodiča, a cijena ulaska papreno će vas koštati.

CathedralOno što je zanimljivo spomenuti je da je kanjon nastao je erozijom Navaho pješčare, zbog velike poplave i djelovanja jakog vjetra. Podijeljen je na dva dijela koja su zadržala svoje orginalne Navaho nazive: Tse’bighanilini, što znači “mjesto gdje voda prolazi kroz stijene” i Hasdestwazi, “lukovi spiralnih stijena”.

canyon-arizona-1370686372-3794Tokom sezone monsunskih kiša dolazi do skupljanja kišnice u kanjonu i ona praktično teče kroz njega. Obzirom da svaka kiša djeluje na oblik kanjona, vjeruje se da njegovo formiranje i oblikovanje nije još uvijek završeno. Voda koja teče stvara hodnike i komore, te iz godine u godinu, ovdje se stvaraju neke nove i zanimljive formacije stjena. Upravo su one te koje daju stijenama i ovom mjestu autentičan izgled koji definitivno nije viđen još nigdje na svijetu.

luksuz-turizam-odmor-destinacija-putovanje-20Kakvi će neobični i živopisni oblici nastati i kako će izgledati kanjon Antilope u narednom periodu pod dejstvom prirode preostaje nam samo da vidimo. Svakako da Vam preopručujemo da posjetite ovo nestvarno lijepo mjesto u slučaju da se nađete negdje u blizini. Do tada uživajte u fotografijama koje oduzimaju dah svakom zaljubljeniku u najljepše darove “majke prirode”.

Kanjon Antilope

Ukoliko vam se dopala ova priča i želite još priča o neobičnim mjestima, pogledajte i našu priču o 10 ruta vozom koje će vas ostaviti bez teksta.

 

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment