Ostrvo Ometepe Nikaragva

Nikaragva – Kompletan vodič za putovanje (2023)

Nikaragva. Zemlja koja mi je prvi put zapala za oko još 2013. godine kada sam jednoga dana sasvim slučajno u Banjaluci upoznao Karen, ženu iz Managve (glavnog grada), koja je tada već uveliko sa svojim mužem Ermanom i djecom, pustila korijenje u mom gradu. Zbog moje ljubavi prema latino kulturi, želje da ih pobliže upoznam, ali i njihove otvorenosti i opuštenosti, vrlo brzo postali smo jako dobri. Da ne kažem, pravi prijatelji.

Zajedno smo izlazili, posjećivali jedne druge na večerama, igrali tenis i generalno provodili mnogo vremena zajedno, učeći istovremeno o našim kulturama. Tokom naših susreta, stalno bi me pitali, kada ću u Nikaragvu i kada ću ih posjetiti, dok bi im ja odgovarao sa jednoga dana, ali u sebi ipak razmišljao kako daleko i nemoguće mi ta Nikaragva izgleda.

Nekoliko godina kasnije, oni su se vratili nazad u svoju zemlju, te smo i dalje ostali u kontaktu, povremeno se dopisujući i razmijenjujući poruke. Čuli smo, s vremena na vrijeme pričali o našim životima, dok su me oni i dalje zvali da dođem u Nikaragvu, a ja se i dalje zahvaljivao. Sve do 2018. godine kada sam im poslao poruku da ću doći!

Bio sam tada na proputovanju Južnom Amerikom i sinula mi je ideja da ih posjetim. Pišući Ermanu da li je tamo i objašnjavajući mu kako bi volio da se vidimo, napisao mi je:

– Roberto, jako mi je drago da putuješ i uživaš. Nažalost, ja sam sada u Jermeniji zbog posla i neću imati priliku da te vidim. Uživaj u svom putovanju. Pozdrav.

– Žao mi je što nisi ovdje sada Ermano. Ali da li bi bilo ok da se javim tvojoj ženi da ih posjetim na nekoliko dana? Volio bih da se vidimo barem malo. – pišem mu kao odgovor na njegovo pitanje.

Nakon nekoliko minuta tokom kojih je na Whatsappu stajalo samo typing, stigao mi je odgovor.

– Niko ne može da ide u tu kuću dok mene nema. Niko!

Stojao sam i gledao u ovu poruku, poprilično zbunjen što mi je ovo napisao. Znam da vi koji čitate ovo ne poznajete Ermana lično, ali on je jedan od najveselijih i najopuštenijih likova koje biste ikada upoznali. Ne sjećam se da li sam ga ikada vidio mrzovoljnog. Ljutog nisam definitivno. Ma nema šanse!

Pišem mu potom ponovo sličnu poruku, da li bilo ok da prespavam kod njega kući na nekoliko dana, smatrajući da je ovo maloprije bio čisti nesporazum.

– Jesi me čuo Roberto, u tu kuću, niko ne može da uđe ako ja nisam tu. Jel ti to jasno?!

Ipak me je razumio.

– Jasno mi je Ermano. Ništa ne brini. – kratko sam mu odgovorio.

Iako tada nisam otišao u Nikaragvu, tri godine kasnije, zaista sam kročio u ovo zemlju i ponovo se sjetio njih dvoje. Iz straha da bi me njen muž, sad već vidno iznerviran od mojih pitanja odlučio da me sačeka u nekom mračnom ćošku ili ako ništa pošalje ljude da to isto urade za njega ukoliko ne bude tu, svoje boravak u Nikaragvi, proveo sam družeći se sa nekoliko ovdašnjih lokalaca na više mjesta, kroz čije sam savjete i preporuke napisao ovaj vodič.

Sve što budete čitali u ovom tekstu, lokalne su preporuke i vjerujem da je ovo najsveobuhvatniji tekst koji možete naći o Nikaragvi na internetu na našem jeziku.

Ukoliko budete imali bilo kakvih pitanja ili sugestija, pišite mi u komentare ispod.

Osnovne informacije o Nikaragvi

Republika Nikaragva je država u Srednjoj Americi. Graniči sa Hondurasom na sjeveru i Kostarikom na jugu. Na zapadu zemlja izlazi na Tihi okean, a na istoku na Karipsko more. Zemlja je površinski najveća, ali isto tako najrijeđe naseljena država u Centralnoj Americi sa oko šest miliona stanovnika. Zanimljivo je da je Nikaragva površinski skoro tri puta veća od Kostarike i oko 10 puta od El Salvadora, a imaju približan broj stanovnika.

Glavni i najveći grad u zemlji je Managva, a službena valuta je nikaragvanska kordoba. Oficijelni jezik je španski, a mali broj stanovnika govori engleski, tako da savjetujem vam da naučite barem nešto španskog prije dolaska ovdje, kako biste lakše komunicirali.

Prosječna plata u zemlji iznosi oko 350 evra i ovo je najsiromašnija zemlja Centralne Amerike.

Viza za Nikaragvu

Građanima Bosne i Hercegovine potrebna je viza za Nikaragvu, a više o njenom dobijanju, pisao sam u ovom tekstu. Ukoliko ipak posjedujete američku, kanadsku ili Šengen vizu, moći ćete ući u zemlju sa njom. Građanima Hrvatske nije potrebna viza za ulazak u Nikaragvu, dok je državljani Srbije mogu uzeti na granici.

Mada, moramo samo još jednu napomenu da dodam vezano za vize za građane BiH. Kako naša zemlja spada u C grupu zemalja kada je u pitanju viza za Nikaragvu (Hrvatska je A, a Srbija B), mnogo će vam ulazak olakšati posjedovanje američke, kanadske ili Šengden vize, te ukoliko možete izvaditi jednu od njih, toplo vam preporučujem, jer je njih praktično lakše dobiti neku vizu za Nikaragvu. Ja sam sa američkom vizom B2 u pasošu, platio na granici 50 dolara za vizu na granici, sačekao da provjere sa kancelarijom u Managvi i ušao u zemlju.

Ako nekoga zanima dobijanje viza za putovanje ostalim zemljama Centralne Amerike, pisao sam o tome ovdje.

Kada je najbolje vrijeme za posjetu Nikaragvi?

Kao i u slučaju Kostarike, u Nikaragvi praktično postoje dva godišnja doba, kišno i suvo. Najbolje vrijeme za posjetu zemlji je bez dileme tokom suvog perioda koji traje od novembra do aprila, kada neće biti kiše, vrijeme će biti sunčano, a opet neće biti tako toplo i vlažno, kao što bude tokom kišnog perioda, koji traje od maja do kraja oktobra.

Doduše, ako se zadesite u Nikaragvi tokom kišne sezone, znajte da te kiše obično padaju u posljepodnevnim časova, te je vrlo vjerovatno da ćete onaj prvi dio dana, moći iskoristiti za obilaske ove lijepe zemlje.

Šta vidjeti u Nikaragvi – 7 najboljih mjesta za posjetu u zemlji

Prije nego krenemo sa obilaskom, ono što vam možda može biti zanimljivo dok ste ovdje je ova univerzalna SIM kartica sa kojom ćete uštedjeti dosta novca na minute i internet, kao i ova lista tura za obilazak zemlje, gdje ćete vidjeti zaista mnogo toga u ponudi. Ture su raspoređene po čitavoj zemlji i vjerujem da ćete pronaći nešto za sebe.

Ostrvo Ometepe

Ostrvo Ometepe Nikaragva

Sa svoja dva vulkana (Concepcion – aktivan i Maderas – ugašen), prelijepim plažama, vodopadima skrivenim u srcu šuma, petroglifima starim stotine godina, te velikim brojem neobičnih životinja, ostrvo Ometepe je bez dileme jedno od najboljih mjesta za posjetu u čitavoj Nikargvi. I nemojte misliti da sam ja jedini koji ovo kaže. Još od drevnih Asteka koji su dolaskom ovdje mislili da su pronašli obećanu zemlju, čuvenog Mark Tvena koji je ostrvo opisao u svojoj knjizi “Putovanja sa gospodinom Braunom“, pa sve do putnika novijeg doba, koji su mi oduševljeni pričali o ovom mjestu.

Ostrvo se inače nalazi na jezeru Nikaragva, jednom od svega par jezera na svijetu u kojem mogu da se vide ajkule! Da, dobro ste čuli.

Iako je u pitanju slatkovodno jezero, u njemu može da se vidi takozvana bik ajkula, srednja do velika ajkula, koja može da dostigne dužinu i do pet metara. A ako se pitate otkud ajkula u jezeru, nakon istraživanja koje je izvršeno od strane nekoliko naučnika, zaključili su da su ajkule najvjerovatnije putovale tokom rijeke San Huan, koja se spaja sa jezerom Nikaragva, skačući pritom uzvodno, kao što to rade lososi.

Pored vulkana i jezera, mjesto koje me je najviše oduševilo na ostrvu je bez dileme Ojo de Agua, mala oaza prirode sakrivena duboko u debeloj šumi od tropskih vrućina Nikaragve. U mjestu se nalazi prelijepo vještačko jezero za kupanje, skakaonice, manji bazen za djecu, kao i nekoliko restorana i manjih atrakcija koji bez dileme učiniti zabavnim čitav jedan dan koji provedete ovdje.

A možda naletite i na ovoh profesionalnog berača kokosa imena Hairo, koji je inače i vlasnik ovo mjesta.

https://www.instagram.com/p/CNsP0_2BmTO/

Ulaz u mjesto se inače plaća pet dolara.

Dok ste ovdje, preporuka je da posjetite San Ramon vodopade, skrivene duboko u šumi, do kojih će vam trebati oko sat vremena šetanja od ulaza u lokalitet. Cijena ulaza je dva dolara.

San Ramon vodopadi Ometepe

Kako se kretati po ostrvu?

Ometepe Nikaragva

S obzirom na to da ostrvo i nije toliko malo, da biste obišli sve ovo, trebaće vam ili bicikl ili motor, a mi smo se odlučili da to bude bicikl, čije smo rentanje platili pet dolara za čitav dan, stim da smo imali pomalo problema sa njim. Spadali su lanci, izduvavale su gume i slično, ali smo na kraju ipak uspjeli. Ukoliko se odlučite da rentate motor, vjerovatno će vam biti jednostavnije i lakše, ali po meni vožnja biciklom po prašnjavim cestama ostrva, bilo je jedno od boljih iskustava i avantura koje smo ovdje imali.

Jer na kraju dana kada se baš onako izmorite, nema ništa ljepše nego naručiti neki lokalni koktel od tropskog voća i uživati u zalascima poput ovih.

Leon

Leon Nikaragva

Poznat kao intelektualno sjedište zemlje i mjesto u kojem se nalazi Nacionalni Univerzitet Nikaragve, Leon je kulturna prestonica ove zemlje. Pored velikog broja muzeja i istorijskih objekata, grad je posebno poznat po katedrali Leon, najvećoj katedrali u čitavoj Centralnoj Americi.

Zanimljivo je da je katedrala građena punih 113 godina, te da ne sadrži niti jedan dio metala. Prvobitno je trebala da bude sagrađena u Peruu, ali su se je ipak smjestili u Nikaragvu, te danas predstavlja pravo blago, ne samo ovoga grada, već i čitave zemlje. Istorijski blago mislim, pošto su pirati dugo godina pokušavali da u njenim skrivenim sobama pronađu zlato i dragulje, te nikada nisu uspjeli.

Svakako vrijedi obići i Stari Leon (Leon Viejo), ruševine iz 16. vijeka koje predstavljaju jedno od prvih mjesta u čitavoj Americi u koje su se doselili Španci, a koje se danas nalazi pod zaštitom UNESCO kulturne baštine. Oko grada se inače nalazi čak 12 vulkana, te osim istorijskog, ne preopustite da doživite i onaj drugi, prirodni biser ovoga kraja.

Da obiđete grad sa vodičem i naučite više o njegovoj istoriji, možete bukirati ovu turu.

Managva

Managva glavni grad Nikaragve

Iako prestonica Nikaragve možda i nije arhitektonski najljepši grad u zemlji, smatram da svakako vrijedi posjete. Počev od neobičnih instalacija drveća šarenih boja koje ćete viđati po čitavom gradu, te činjenice da je ovo jedini glavni grad Centralne Amerike u kojem se nalazi jezero, Managva ima neki svoj, neobičan šarm, koji se meni lično dopao.

Uz to, preporučio bih je za posjetu svakome ko želi da nauči više o njihovoj bliskoj istoriji, jer ćete ovdje imati priliku da naučite mnogo o čuvenom generalu Augustu Cezaru Sandinu kojim se lokalci mnogo ponose, te ozloglašenom diktatoru Somosi, jednom od najomraženijih osoba u istoriji nacije.

Masaja vulkan

Vulkan Masaja

Ako tokom svoje posjete Nikaragvi, poželite da uživo vidite jednu od epizoda Nacionalne Geografije, onda je svakako preporuka da posjetite vulkan Masaju, smješten samo 20 kilometara od Managve, u najvećem nacionalnom parku u zemlji.

Ono što je najfascinantnije je zapravo činjenica koliko blizu možete da priđete samom vulkanu da bukvalno vidite lavu koja ključa u njegovoj unutrašnjosti! Preporuka je da vulkan posjetite u kasne večernje sate, kada ćete imati priliku da vidite lavu koja svijetli u potpunom mraku okruženja. Posljednja veća erupcija vulkana bila je 29. aprila 2008. godine, kada je lava koja je izašla iz njega, dostigla visinu od preko dva kilometra!

Posjeta Masaji je isto tako odlična opcija da se uradi u kombinaciji sa izletom iz Managve u Granadu, gdje ćete prvo obići ovaj sjajni i istorijom bogat grad, a potom naveče, svratiti do jednog od najvećih čuda Nikaragve. Na ovom linku, možete rezervisati turu za vulkan sa polaskom iz Managve ili Granade.

Granada

Granada Nikaragva

A kada već govorimo o Granadi, ovo je bez dileme mjesto koje ne smijete propustiti kada se nađete u Nikaragvi i meni lično, najljepši grad koji sam posjetio ovdje.

Pored svoje istorijske vrijednosti i velikog broja prelijepih katedrala i spomenika od značaja, oduševilo me je šarenilo ovog mjesta i njegova energija. Iako će poneki reći da je Leon kulturno značajnije mjesto nego Granada, te da je dosta onoga što danas vidimo u Granadi restauirano i obnovljeno, te da je mali dio zaista originalan, osjećaj koji dobijete šetajući ovim bojama obojenim ulicama, zaista je savršen.

Prepun kafića na otvorenom, zanimljivih bašti, neobičnih muzeja kao što je Muzej čokolade, posjeta Granadi biće posjeta bez dileme najveselijem gradu ove zemlje.

Cero Negro

Cero Negro spuštanje niz vulkan

A da li ste znali da je ovo jedina zemlja na svijetu uz Novi Zeland u kojoj je moguće skijanje na vulkanu? Da, dobro ste čuli! Uz to, ovaj vulkan jedan je od najmlađih na svijetu, a svoju posljednju erupciju, imao je 1999. godine.

Iako izgledom nije impresivan kao vulkan Masaja, posjeta ovom mjestu i spuštanje niz crni vulkanski šljunak na običnoj daski, biće bez dileme jedna od najluđih stvari koje ćete uraditi u životu.

Da li je ovo spuštanje opasno?

Ma ne, ni slučajno. Nikome ko se do sada spuštao niz Cero Negro se ništa nije desilo. Uz to, kada dođete na lokalitet, vodiči će vam pokazati nekoliko načina sa kojima možete da kontrolišete briznu kojom idete, te će zaista sve biti u najboljem redu. Za sve koje zanima kako ovo iz prve ruke izgleda, u prilogu je video.

Cijena ove ture, u koju je uključen prevoz od vašeg smještaja do vulkana, kao i oprema, obično iznosi oko 30 dolara.

San Huan del Sur

San Huan del Sur Nikaragva

I za kraj ove liste o mjestima koje trebate vidjeti u Nikaragvi, ostavio sam vam jedan mali biser i grad, koji obično mnogi zaobiđu. U pitanju San Huan del Sur, mali, ali veoma živ grad prepun šarenih fasada i murala, poznat i po tome što se u njemu nalazi prilično velika koncentracija digitalnih nomada.

Grad je poznat i kao jedna od najboljih destinacija za surfanje u ovom dijelu svijeta, a u njemu se nalazi i druga najveća statua Isusa Hrista na svijetu, koja nalik na onu u Rio de Žaneiru, sa ponosom gleda na ovaj grad.

San huan statua

Da biste vidjeli statuu izbliza, cijena je svega dva dolara.

Preporuke za smještaj u Nikaragvi

Ometepe

hotel Omaja Ometepe

La Omaja hotel – Bez dileme najbolji smještaj koji smo imali u čitavoj Nikaragvi. Noćenje u sobama izašlo nas je svega 15 dolara po osobi sa uključenim doručkom, a na raspolaganju smo imali ovaj nevjerovatni bazen sa jednim od najboljih pogleda koji sam ikada vidio, vrhunsku hranu, te zaista ljubazno osoblje hotela koje je uvijek bilo tu za nas. Više nego topla preporuka za ovo mjesto.

Leon

Casa Lula hostel Leon

Casa Lula hostel U Leonu zaista nećete imati problem da pronađete dobar smještaj po povoljnoj cijeni, ali svakako bih vam preporučio ovo mjesto. Hostel raspolaže sa terasom, dvorištem i mjestom za odmaranje te je na odličnoj lokaciji u centru grada.

Granada

Boutique Hotel Maharaja – Sa svojim prelijepim dvorištem, terasom i bazenom, kao i blizinom od svega 20 kilometara od vulkana Mombačo, ovaj hotel sa dve zvjezdice, raspolaže sa internetom, flat-screen televizorom i privatnim kupatilom, te će vam za malo novca pružiti sav osjećaj komfora koji vam je potreban.

Managva

Casa Inti Managva

Casa Inti – Iako se boravak u Managvi i šetnja njenim ulicama zna nekada činiti pomalo haotična, Casa Inti pružiće vam sav potreban odmor i relaksaciju na kraju svakog dana. Bazen kojim smještaj raspolaže dostupan je tokom čitave godine, a mjesto raspolaže i sopstvenim parkingom, kao i bar i kuhinjom.

Sigurnost u Nikaragvi

Prilično dobra, ako se uzme u obzir da se nalazi u Centralnoj Americi. Rekao bih da je Nikaragva neka zlatna sredina ovog dijela svijeta kada je sigurnost u pitanju. Nije toliko opasna kao recimo Honduras i El Salvador, ali opet nije toliko ni sigurna kao Panama i Meksiko.

Većina krađa i džeparenja, dešava se u glavnom gradu Managvi, obično na autobuskim stanicama, unutar javnog prevoza, na pijacama Oriental, Huembes i Mayoreo, a određen broj turista prijavio je krađe u naselju Altamira, kao i dijelovima ulice Avenida Bolivar. Ne preporučuje se ni posjeta siromašnijim četvrtima poput Jorge Dimitrov, kao i dijelu Zona Rosa u kojem je bilo nekoliko slučajeva prostitutki koje su opljačkale strance.

Čuvajte se taksija

Dok sam bio u Nikaragvi, od par ljudi sam čuo priče o povećanju broja kidnapovanja u taksiju. Najčešće su u pitanju članovi bandi koji ukradu auta i pretvaraju se da su taksisti. Iako ja lično niti u jednom trenutku nisam osjetio nikakvu opasnost dok sam se vozio taksijem, evo nekoliko savjeta kako ostati siguran.

  • Ako je moguće, zamolite u vašem hotelu ili hostelu da vam pozovu taksi
  • Izbjegavajte taksi na ulici, te koristite aplikacije “Aveton” i “In driver”
  • Ako zovete običan taksi, provjerite da li ima crveni rub oko tablica (znak da je legalan), da se tablice čisto vide, te da postoje samo tri broja na njima. Ukoliko vidite četiri broja na tablicama, znajte da taksi nije legitiman.

Isto tako, kada poručujete taksi, dogovorite cijenu vožnje unaprijed, imajte sitno novca, jer vozači rijetko imaju da vam rasitne i držite prozore zatvorenim. Ne dozvolite vašem vozaču da prima druge putnike tokom vožnje, jer je bilo nekoliko slučajeva u kojima bi se drugi putnik slučajno priključio vožnji (koji je u stvari sarađivao sa vozačem taksija), te bi vas opljačkali na licu mjesta ili odveli do bankomata i natjerali vas da skinete novac sa kartice, te vas ostavili na nekoj udaljenoj lokaciji.

Ne bih zaista želio da vas sve ovo gore napisano preplaši i da pomislite kako je Nikaragva nesigurna. U skoro 10 dana koje smo mi proveli u zemlju, nismo se niti u jednom trenutku osjetili ugroženi, niti smo pomislili da bi nešto moglo da se desi. Lokalci su nam govorili da je zemlja sasvim sigurna, da su ljudi divni i da će vam uvijek pomoći, što je u velikoj većini slučajeva zaista tačno.

Ali zbog onog jednog malog procenta loših ljudi i ružnih stvari koje se ipak ruku na srce dešavaju ovdje, preporuka je da malo obratite pažnju i čuvate se.

Cijene u Nikaragvi

Cijene u Nikaragvi

Kako biste na pravi način isplanirali svoje putovanje u Nikaragvu, bitno je znati kakve su cijene ovdje i šta možete očekivati. Stoga, u narednim redovima donosim vam presjek cijena većine stvari na koje možete naći tokom borakva ovdje.

Smještaj – Nikaragva je bez dileme najpovoljnija destinacija po pitanju smještaja u čitavoj Centralnoj Americi, te očekujete da ćete prosječno za njega davati oko 10-tak evra, za sasvim pristojne sobe. Ukoliko imate poželite nešto luksuznije, ni to vas neće koštati mnogo, jer smo mi na ostrvu Ometepe smo za samo 15 evra iznajmili zaista fantastičan smještaj sa bazenom i doručkom i pogledima poput ovog!

Hrana – Tradicionalna hrana Nikaragve, ne razlikuje se previše od jela po ostalim zemljama Centralne Amerike, te tako na meniju često možete očekivati grah, rižu i meso. Za doručak se obično služi Gallo pinto (riža i grah), a cijena prosječnog obroka ovdje, u prosjeku će iznosti od 3-5 evra. Pivo, kafa i gazirani sokovi, u prosjeku koštaju 1 evro.

Taksi prevoz – Izuzetno jeftin. Očekujte da ćete za kilometer vožnje, plaćati oko 50 centi.

Autobuski prevoz – Kao i taksi, prilično jeftin. Kao dokaz tome, najbolje svjedoči činjenica da smo bus od Managve do Granade u trajanju od skoro dva sata, platili svega 1 evro, a taxi collective od Managve do Leona, oko 3 evra!

Suveniri – Iako nakon Kostarike nisam bio mnogo oduševljen suvenirima ovdje, treba im odati priznanje da su mnogo jeftini. Recimo, ovog tukana kojeg ću okačiti na zid čim se vratim, platio sam svega 4 evra.

Iako se u dosta mjesta može platiti karticom, preporuka je ipak da kod sebe imate gotovinu, jer ćete često na ulicama naići na vrlo zanimljive ulične prodavce voća, slatkiša i lokalnih specijaliteta i bilo bi ih šteta ne isprobati.

Kako se kretati po zemlji?

Kretanje po Nikaragvi prilično je jeftino i jednostavno, te postoji nekoliko načina kako možete obići ove atrakcije.

Lokalni busevi (Chicken bus) – Način kako smo se mi najviše kretali po zemlji. Jeste da su ponekad često spori i da staju na mnogo stanica, ali su i baš jeftini, što ste imali priliku da vidite u dijelu za cijene. Ako ste na budžetu, ovo je ubjedljivo najbolja opcija.

Šatl busevi – Ako ne želite da gubite vrijeme vozeći se običnim busevima, te tražite malo veći komfor, preporuka je da rezervišete šatl kod neke od lokalnih agencija u gradu u kojem budete bili. Cijena će vjerovatno biti nekoliko puta veća nego u slučaju busa, ali i to vjerovatno neće biti mnogo, s obzirom na to koliko je sve povoljno u Nikaragvi. Uz to, imaćete svog šofera, klimu i jedno mnogo laganije putovanja.

Letovi – Koristiti letove jedino u slučaju da poželite ići na Corn Islands, te očekujte da će vas povratna karta iz Managve, izaći oko 100-tinjak evra.

Voz – u Nikaragvi ne postoje vozovi.

Rent a car – Iako nismo rentali auto tokom boravka ovdje, u razgovoru sa par ljudi koji jesu, saznao sam da je cijena auta na dan u prosjeku oko 30-tak evra. Ako se odlučite za rentanje ipak, preporuka da auto rentate na ovom sajtu.

Mali savjet. Obratite pažnju tokom vožnje na dijelovima puta od Tipitape do Masaje i od Managve do Leona, jer se na ovim mjestima, najčešće dešavaju krađe i napadi.

Autostop – Jedina jeftinija opcija od busa. Kao i u ostatku Centralne Amerike i iskustva sa stopanjem u Kostariki i Hondurasu, mogu reći da auto stop radi prilično dobro, te da će ljudi koji će vam najčešće stajati, biti vozački kamiona ili bilo čega što ima neku prikolicu. Izbjegavajte ipak stopanje po noći, te radi lakšeg ustopavanja auta, imajte uvijek napisano na parčetu kartona na španskom mjesto u koje želite da idete.

5 stvari koje trebate spakovati za putovanje u Nikaragvu?

Ovo pitanje najviše zavisi od sezone u kojoj ćete posjetiti ovu zemlje, kao i broja dana koji planirate provesti ovdje.

Ali, ono što definitivno treba da znate je da će bez obzira kad budete dolazili ovdje, biti prilično vruće, tako da je preporuka da ponesete dosta lagane garderobe.

  • Lagane patike za hodanje,
  • japanke ako planirate na plažu,
  • flašu vode koju ćete nositi sa sobom, posebno kada bude išli na hikinge, kremu za sunčanje,
  • kao i repelent za komarce, koji će vam ponekad spasiti život.

Moje iskustvo putovanja u Nikaragvu i utisci

I šta reći nakon skoro deset dana provedenih ovdje. Došao sam u ovu zemlju ne znajući mnogo o njoj i sa mnogo pitanja, a otišao sam iz nje sa mnogo novih poznanstava, stvari koje sam naučio, te još jednom shvatio koliko volim Centralnu Ameriku.

Ne mogu reći da mi je Nikaragva najdraža zemlja koju sam u Centralnoj vidio, jer Kostarika je ipak Kostarika, ali ako biste me pitali kako bih je opisao u par riječi, mislio da bih rekao da je ovo neka “Jeftina i skrivena Kostarika”, dostupna svačijem džepu. Zemlja u kojoj zaista sa malo novca možete uživati i priuštiti sebi zaista dosta toga. Preporučio bih Nikaragvu i svim ljudima koji rade kao frilenseri ili planiraju da se bave nekim digitalnim poslom i trenutno su u procesu traženja idealne destinacije. Jeftino je, toplo, plaže su odlične i relativno je sigurno. Nekako, sve je dostupno, a opet imaš egzotiku i osjećaš da si na drugom kraju svijeta.

Nikaragva je suštinski mnogo kul i svakako vrijedi posjete.

Jeftine avio karte za Nikaragvu, možete pronaći na ovom linku, a snimio sam i ovaj video sa TOP 5 savjeta, koji će vam pomoći prilikom kupovine karte.

A za više ovakvih priča, zavirite na moj Instagram nalog i upoznajte egzotiku svijeta.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments