Praktičan vodič za studiranje u Austriji + vrijedan poklon iznenađenja

Želiš studirati u Austriji? Želio bi da živiš u Beču? Zanima te kako to postići? Ukoliko si u svojoj glavi odgovorio potvrdno na ova tri pitanja, onda je ovaj vodič za studiranje u Austriji upravo ono što ti treba. U narednih nekoliko minuta čitanja, pokazaću ti sve što je neophodno kako bi upisao Univerzitet po želji i započeo jedno novo poglavlje svog života.

Ne samo to! U ovom vodiču dobićeš i sve informacije vezane za život u Austriji, cijene hrane, smještaja, prevoza, a na polovini ovog teksta ću ti pokloniti nešto zanimljivo.

Pametni ste i ne sumnjam da ćete se snaći, ali ipak želim da vam koliko je u mojoj moći, objasnim sve korake, ali i pružim neke osnovne informacije koje bi vam trebale biti dovoljne za početak svoga života i studiranja u Austriji, jer znate kako kažu, svaki početak je težak.

Jesi spreman da krenemo?

U posljednjih desetak godina, veliki broj studenata iz Bosne i Hercegovine upisao je neki od univerziteta u Austriji. Beč se izdvaja kao grad u koje se studenti obično prvo zapućuju, a prema trenutnim podacima, u ovom trenutku ih studira više od 3500.

U ovom najvećem austrijskom univerzitetskom gradu postoji nekoliko stotina studijskih pravaca, a ovo su pojedini koje naši studenti najviše upisuju:

  • Universität Wien (Univerzitet Beč), Medizinische Universität Wien (Medicinski Univerzitet Beč),
  • Wirtschaftsuniversität Wien (Privredni Univerzitet Beč),
  • Technische Universität Wien (Tehnički Univerzitet Beč),
  • Universität für Bodenkultur Wien (Univerzitet za poljoprivredu Beč),
  • Veterinärmedizinische Universität Wien (Univerzitet veterinarske medicine Beč),
  • Universität für Musik und darstellende Kunst (Univerzitet za muziku i izvedbenu umjetnost),
  • Universität für angewandte Kunst Wien (Univerzitet za primjenjenu umjetnost Beč) i
  • Akademie der bildenden Künste Wien (Akademija likovne umjetnosti Beč).

Prva stvar koju morate znati  da bi ste uopšte mogli aplicirati na neki univerzitet je da ste već upisani na neki od Univerziteta u Bosni i Hercegovini. Kada ispunite ovaj uslov i kada dođete u Austriju, vaš fakultet vas upisuje na intezivni kurs jezika koji pohađate minimalno 2 semestra. Cijena učenja jezika po semestru od zimskog semestra 2017/18. godine iznosi 1.150 evra.  Dok traje kurs, vi se vodite kao vanredni student i nemate pravo rada i prve dvije vize produžavate sa bodovima sa kursa.

Troškovi studiranja u Austriji

Sigurno najvažnije pitanje jeste ono koje se tiče troškova samog studiranja. Prva stvar koju trebate znati je da građani Bosne i Hercegovine u prosjeku plaćaju 381.36 evra po semestru, tj. istu cijenu kao i građani zemalja EU. Ova cijena može da varira, pa tako za univerzitete poput medicinskog, tehničkog i Bodenkultur, semestar košta 745.92 evra.

vodič za studiranje u austriji

Gradski prevoz u Austriji

Ubjedljivo najbolji način za putovanje po Beču je metro. U roku do desetak minuta, stićićete sa kraja na kraj grada, a za studente postoje popusti na karte. Semestralna karta (četiri mjeseca) košta oko 80 evra u Beču. Za vrijeme raspusta (februar, juli, august i septembar) mjesečna karta iznosi 29,50 eura.

Ukoliko niste student, moraćete da platite osnovnu cijenu mjesečne karte koja košta 49,50 evra tokom cijele godine. Postoji i opcija godišnje karte koja kosta 365 evra i moze se plaćati u mjesečnim ratama od po oko 30 evra mjesečno.

Prosječni troškovi stanovanja u Austriji

Prije nego dođete u Austriji, na raspolaganju su vam dvije opcije stanovanja. Prva je da živite u studentskom domu. Druga da rentate stan.

Ukoliko po prvi put dolazite u Austriju, isplativija opcija bi vam bio studentski dom. Ne samo što ćete uštedjeti novac, već ćete imati i priliku da upoznate ljude iz čitavog svijeta. Upravo ovo je možda i najbolja stvar studiranja u inostranstvu. Razmijena iskustava, kao i učenje o kulturama drugih zemalja potpuno su besplatni, a fontana priča koju ćete dobiti u kontaktu sa drugim ljudima, neopisivo je životno iskustvo.

Uslovi i rokovi za prijavljivanje u studentske domove variraju. Ono što moram napomenuti je da je potrebno da se studenti već 6 mjeseci prije početka studija informišu o boravku u studentskom domu te rezervišu sebi sobu. Što se tiče troškova, cijena za jednokrevetnu sobu iznosi između 244 i 375 evra mjesečno, dok je za dvokrevetnu sobu potrebno izdvojiti 205 do 307 evra.

Cijene stanova u Austriji, najviše zavise od grada u kojem ste, kao i lokacije u tom gradu. Logično zar ne. Beč je zasigurno najskuplji grad, a prosječna cijena za m2 stana do 50 m2 iznosi 16.97 evra. Na taj način dolazimo do brojke da mjesečna kirija za stan veličine 50 m2 iznosi oko blizu 850 evra. Za stan veličine od 50 do 80 m2 prosječna cijena kvadratnog metra iznosi 14,06 evra, dok kvadratni metar stana površine od 80 do 130 m2 u prosjeku košta 14 evra.

Visina kirije u ostalim gradovima u Austriji je znatno niža, te ćete tako za m2 stana u Grazu, u prosjeku izdvojiti 11.40 evra. 

Troškovi ishrane

Prije nego se odlučite na ovu avanturu, morate znati da je život u Austriji dosta skuplji nego kod nas, ali koliko ćete novca mjesečno trošiti na hranu, najviše zavisi od vas. Veliki broj jeftinih marketa poputa Lidla i Hofera nalazi se širom Austrije, a pojedine namirnince u ovim marketima, cijenama su niže nego kod nas. Isto tako, kao student, imaćete pravo na ishranu u menzi, a cijena prosječnog ručka ovdje košta oko 4-5 evra.

U razgovoru sa studentima koji trenutno studiraju u Austriji, većina ih na hranu mjesečno izdvoji u prosjeku 250 evra.

Kako prijaviti boravak u Austriji?

Prva stvar koju morate uraditi prije nego dođete u Beč, je otići u Kancelariju za prijavu boravka (Meldeamt) u okrugu, u kojem ćete stanovati. Ovdje idete kako biste dobili papir (Meldezettel) koji vam je potreban kako biste mogli da ispunite sve naredne korake (otvaranja račna u banci, kupovine karte za prevoz, članske karte u biblioteci, osiguranje, vizu…)

Meldezettel

Važno je spomenuti da se prijava boravka ne plaća, a da biste dobili Meldezettel, potrebno je da imate sljedeće dokumente.

▪ Ispunjen formular, koji možete preuzeti na ovom linku;

▪ Važeći pasoš;

▪ Eventualno ugovor iz studentskog doma ili o iznajmljivanju stana.

Ukoliko stanujete u iznajmljenom stanu ili kod prijatelja/rođaka, formular mora potpisati i stanodavac odnosno nosilac ugovora.

U zavisnosti od toga u kom okrugu stanujete, prijavljujete se na nekoj od sledećih adresa:

▪ 1. bečki okrug:                     Wipplingerstraße 8, 1010                  Tel.: 01/534 36

▪ 2. bečki okrug:                     Karmelitergasse 9, 1020                   Tel.: 01/211 06

▪ 3. bečki okrug:                     Karl-Borromäus-Platz 3                   Tel.: 01/711 34

▪ 4. 5. bečki okrug:              Schönbrunner Straße 54, 1050       Tel.: 01/546 34

▪ 6. 7. bečki okrug:              Hermanngasse 24-26, 1070             Tel.: 01/521 34

▪ 9. bečki okrug:                     Währinger Straße 39                         Tel.: 01/400 34

▪ 10. bečki okrug:                  Laxenburger Straße 43-45                Tel.: 01/605 34

▪ 11. bečki okrug:                   Enkplatz 2                                            Tel.: 01/ 740 34

▪ 12. bečki okrug:                   Schönbrunner Straße 259                Tel.: 01/811 34

▪ 13. 14. bečki okrug:         Hietzinger Kai 1-3, 1130                    Tel.: 01/870 34

▪ 15. bečki okrug:                   Gasgasse 8-10                                     Tel.: 01/891 34

▪ 16. bečki okrug:                   Richard-Wagner-Platz 19                 Tel.: 01/491 96

▪ 17. bečki okrug:                   Elterleinplatz 14                                 Tel.: 01/401 19

▪ 18. bečki okrug:                   Martinstraße 100                                Tel.: 01/476 34

▪ 19. bečki okrug:                   Gatterburggasse 14                             Tel.: 01/360 34

▪ 20. bečki okrug:                  Brigittaplatz 10                                    Tel.: 01/331 34

▪ 21. bečki okrug:                    Am Spitz 1                                           Tel.: 01/277 34

▪ 22. bečki okrug:                   Schrödingerplatz 1                             Tel.: 01/211 23

▪ 23. bečki okrug:                   Perchtoldsdorfer Straße 2                Tel.: 01/863 34

Poklon iznenađenja

Već neko vrijeme čitate ovaj tekst pa sam odlučio da vas malo iznenadim i pustim vas da svarite sve stvari koje ste gore pročitali. Mnogo je podataka i vrlo je bitno da ih sve detaljno proučite kako ne biste gubili svoje vrijeme na razne administrativne procedure. A ukoliko ste zaista odlučili da studirate u Austriji, onda će vam ova informacija sigurno biti od koristi.

Vodič za studiranje u Austriji

Povodom nove školske godine i upisa na fakultet u Austriji, M:tel Austrija svim brucošima želi uspješan početak. A s obzirom na to da je svaki početak težak, ova kompanija želi da na svoj mali način pomogne brucošima da uspješno započnu jednu novu životnu eru i svima pokloni jedan zanimljiv paket.

U ovom paketu, svi brucoši na poklon dobijaju:
– 8 GB mobilnog interneta
– 2 000 min/sms

A uključen je i roaming dodatak za Srbiji, BiH i CG, gdje svi oni na poklon dobiju 500 min/sms i 500 MB mobilnog interneta!

Nije loše zar ne? 

Svi zainteresovani brucoši paket mogu preuzeti kao poklon i bez plaćanja istog, na prodajnom mjestu m:tel Austria ulica Geblergasse 49, (1170 Wienili, ukoliko studiraju van Beča, mogu nas kontaktirati na: info@mtel.at

Sa sobom ponesite Index ili Bescheid.

Eto, sad kad smo vas malo nagradili, vrijeme je da nastavimo dalje.

Kako dobiti studentsku vizu?

Potrebna dokumentacija za prvo podnošenje zahteva:

▪ Popunjen formular, koji se može preuzeti na sledećem linku:

▪ Važeći pasoš;

▪ Izvod iz matične knjige rođenih;

▪ Jedna fotografija za biometrijski pasoš (3,5 x 4,5 cm), koja ne sme biti starija od 6 mjeseci;

▪ Potvrda o prijavi boravka – tzv. Meldezettel;

▪ Dokaz o mestu boravka tj. ugovor iz studentskog doma ili o iznajmljivanju stana. Ukoliko iznajmljujete stan ili pak živite kod prijatelja, neophodno je da vam stanodavac odnosno nosilac ugovora ispuni sledeći obrazac:

Potvrda o prijemu na studije, tzv. Zulassungsbescheid, odnosno Studienblatt i Studienbestätigung;

–        Ukoliko je student vanredan, treba da priloži potvrdu o pohađanju kursa njemačkog jezika;

▪ Potvrda o nekažnjavanju iz zemlje poriekla, koja ne smij biti starija od 3 meseca;

▪ Dokaz o zdravstvenom osiguranju;

▪ Dokaz o obezbjeđenim sredstvima za život:

1)     Ispod 24 godine – 497,11€ mjesečno

2)     Iznad 24 godine – 872,31€ mjesečno

Ovu cifru treba pomnožiti sa 12 meseci i dobijeni iznos dokazati izvodom iz vašeg računa u banci.

  •  Dokaz o visini troškova stanovanja i režija (npr. potvrda o plaćanju 3 poslednje kirije)
  • Ukoliko ste u radnom odnosu, sa već navedenom dokumentacijom je potrebno predati: Dozvolu o radu (Beschäftigungsbewiligung) i poslednja 3 izvoda plate (Lohnzettel).

Važno napomenuti!

Zahtjev za studentsku vizu se mora podnijeti lično. Ukoliko ne vladate dobro njemačkim jezikom, imate pravo da povedete jednog prevodioca ili nekoga ko je u stanju da komunicira na ovom jeziku. Sa službenicima u magistratu možete komunicirati i na engleskom jeziku.

Navedena dokumenta se predaju u kopijama. Međutim, sa sobom ponesite i originalna dokumenta ukoliko vam budu tražili.

Podnošenje zahtjeva za studentsku vizu se plaća.

Kada se viza produžava?

Zahtjev za produženje vize se najranije može podnijeti tri meseca prije njenog isteka, a najkasnije dan prije njenog isteka. U slučaju da niste bili u prilici da vizu produžite na vreme, vaš zahtjev se, ipak, može normalno produžiti ukoliko dokažete da ste iz opravdanih razloga bili spriječni da to učnite (potvrda od doktora o zdravstvenom problemu).

Ukoliko se ovo desi, imate dodatne dvije nedjelje vremena da aplicirate. Viza koje se produži važi godinu dana.

Posao tokom studiranja u Austriji

Jedna od stvari koja vas vjerovatno mnogo zanima. Na koji način doći do posla u Austriji, pitanje je koje ste sebi sigurno postavili više puta ukoliko ste razmišljali o studiranju i životu u ovoj zemlji. Slušali ste sigurno priče mnogih ljudi koji studiraju u nekim od gradova u Austriji. Pričali bi vam svoja iskustva o tome gdje rade i kako su našli posao.

Ali da li znate na koji način zaista doći do posla?

Za nas koji nismo imali sreću da se rodimo u nekoj od EU zemalja, postoje 3 način da radite u Austriji.

1. Geringfügige Beschäftigung (Ograničeno upošljavanje)

Varijanta za koju se odluči mnogo ljudi koji krenu sa studiranjem u Austriji. Jedna od mogućnosti zapošljavanja tokom studiranja jeste ono što smo već spominjali prethodno u tekstu, a to je rad na 10 sati sedmičo.

Ono što je veoma važno ovdje napomenuti je da je radna dozvola ograničena na određeno radno mjesto, određenu djelatnost i izdaje se na period od najduže godinu dana od dana ispostavljanja dokumenta. Zahtjev za izdavanje ove dozvole podnosi budući poslodavac kod nadležnog regionalnog ureda biroa (njem.: AMS -Arbeitsmarktservice). Odluka AMS-a o zahtjevu biva dostavljena poslodavcu. U slučaju odbijanja zahtjeva samo poslodavac može uložiti žalbu. Ukoliko se zahtjev odobri, poslodavac te smije zaposli.

U prosjeku je potrebno nešto više od mjesec dana da se dobije ova dozvola.

2. Schlüsselkraft (Ključna radna snaga)

Druga mogućnost je zaposljenje kao “nesamostalna ključna radna snaga” (unselbstständige Schlüsselkraft) koja ima određeno zvanje (diploma od fakulteta za struku u kojoj želiš raditi ili da si u određenom dijelu studija u kojem ti nije ostalo još mnogo ispita) traženo na radnom tržištu Austrije ili specifično, stručno znanje i sposobnosti sa određenim radnim iskustvom. Mjesečno primanje mora iznositi minimalno 2.466,00€ bruto.

Dakle ovo nije varijanta za brucose, ali možete je imati na tokom studija. Možete čak i svoj izbor Univerziteta prilagoditi studijskom programu koji će vam omogućiti posao za kojim postoji potreba na tržištu Austrije. Eto ideje šta da radite ukoliko ste u dilemi koji faks upisati.

Pored ovoga, mora biti ispunjena najmanje jedna od sljedećih tački:

– Namijenjeno zanimanje treba imati poseban značaj koji prelazi granice interesa preduzeća i koji je od posebne važnosti za određeni region ili određeni sektor radnog tržišta.

– Namijenjeno zanimanje doprinosi stvaranju novih ili osiguravanju postojećih radnih mjesta.

– Stranac vrši znatan uticaj na upravljanje preduzećem.

– Namijenjeno zanimanje ima za posljedicu transfer investicionog kapitala za Austriju.

– Stranac je u posjedu diplome s univerziteta ili diplome posebno priznatog stručnog obrazovanja.

Dozvole za nastanjenje za ključnu radnu snagu su ograničene. Ukoliko u tekućoj godini stoji još nepopunjeno mjesto na raspolaganju i ukoliko ne postoje sigurnosno-pravni razlozi protiv, Služba za izdavanje boravišnih dozvola (tj. Magistratsabteilung 35) prosljeđuje zahtjev AMS-u koji provjerava da li podnosilac zahtjeva ispunjava kriterije za ključnu radnu snagu. AMS je dužan da tu provjeru izvrši u roku od tri sedmice.

3. Saisonarbeiter (Sezonski radnik)

Još jedan veoma čest posao na koji se odluči veliki broj naših studenata. Ova dozvola se izdaje na period od maksimalno tri mjeseca godišnje.

I za kraj…

Želim ti uspješan upis na neki od Univerziteta u Austriji. Da ovo novo poglavlje tvoga života bude ispunjeno divnim trenucima koje ćeš pamtiti čitav život. Da naučiš njemački, stekneš znanje i iskustvo koje će ti pomoći u budućem zapošljavanju. Da stekneš prijatelje širom svijeta i stvoriš priče koje ćeš prepričavati svojim unucima. “Sjećam se da sam 2017. studirao u Austriji…”

Tako nekako.

Studiranje u inostranstvu nije lako. Uvjerio sam se u to i sam tokom studiranja u Bratislavi. Ali ono što je najbitnije je da ne odustaješ. Biće teških trenutaka. Trenutaka u kojima će ti se činiti da je ovo sve uzaludno i preteško. Ali tako to obično ide. Život su uvijek usponi i padovi. Ne bi ni bilo zanimljivo da je stalno idealno, zar ne?

Nadam se da sam ti kroz ovaj mini vodič za studiranje u Austriji uspio odgovoriti na mnoga pitanja koja si imao. Ukoliko sam nešto preskočio i želiš da saznaš još više informacija o ovoj temi, posjet sajt OSSI Beč kao i Studiraj.eu na kojima sam siguran da ćeš pronaći sve informacije koje su ti potrebne.

P.S. Ne zaboravi za ponudu koju ima M:tel Austrija.

Potpuno besplatno preuzmi: 8 GB mobilnog interneta, 2 000 min/sms, kao i roaming dodatak za Srbiji, BiH i CG, gdje dobijaš 500 min/sms i 500 MB mobilnog interneta.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 comments