Putovanje u zabavni Europa-Park

Putovanje u zabavni Europa-Park, najveći tematski park u Njemačkoj, može se nazvati definicijom adrenalina u pravom smislu te riječi. Evropa, granica Njemačke i Francuske, mjestašce Rust u saveznoj njemačkoj državici Baden-Württemberg na jugozapadu, kao i Švajcarska granica u blizini, imali su ludu sreću da ovo nezaboravno zabavište i odmaralište za djecu i odrasle odabere baš ovu lokaciju za svoju rezidenciju. Ovdje dobijete priliku da u toku radnog vremena ovog parka u ljetnoj sezoni – od 9.00 do 18.00 časova – obiđete 15 evropskih država. Vrijeme za proputovanje ovim državama u zimskoj sezoni traje od 11.00 do 19.00 časova. Pitate se o čemu se tačno radi? Europa-Park se sastoji od 18 tematskih cjelina od kojih je 15 cjelina nazvano po evropskim državama – prava Evropa u malom i nezaboravna avantura.

 

europa park na karti
Europa park na karti
ulaz u park
Ulaz u park

Početkom druge polovine 2012. godine ukazala mi se prilika da na jednom mjestu posjetim: Njemačku, Englesku, Francusku, Grčku, Island, Irsku, Holandiju, Italiju, Austriju, Luksemburg, Portugal, Rusiju, Švajcarsku, Skandinaviju, Španiju i 3 tematske cjeline, koje nose nazive: Avanturistička zemlja,  Artur u kraljevstvu Minimoya i Čudesna šuma braće Grim. Sve nabrojane države i tematske cjeline ulaze u sastav ovog zabavnog parka, a povezuju ih mali vozovi i prevozna sredstva zbog kojih vas neko mora uštinuti kako biste bili sigurni da ne sanjate kad ih vidite. Pomoću njih začas, lako i bez mnogo troška otputujete iz jedne države u drugu.

Panoramsko razgledanje znamenitosti                                                           
Čudesna šuma braće Grim
Čudesna šuma braće Grim
Avanturistička zemlja
Avanturistička zemlja

Djelo ljudskih ruku, koje svojom originalnošću i ljepotom oduševljava i ostavlja bez daha, uticalo je na to da Europa-Park osvoji titulu drugog po popularnosti zabavnog parka u Evropi, poslije pariškog Diznilenda. Može se sa sigurnošću reći da stoji rame uz rame s njim kada su u pitanju sjajan provod i bogatstvo sadržaja.

Fjord-Rafting na Skandinaviji
Fjord-Rafting na Skandinaviji

Na 950 000 kvadratnih metara možete naći 72 atrakcije: rolerkostere, atrakcije na vodi, mnogo drugih vožnji i bajkovitih elemenata, kao i hotele, nacionalne restorane, kamp, 4D kino, razne delicije na svakom ćošku, fitness, wellness, saune i joooš mnogo toga. Onog trenutka kada uđete u park počinje avantura! Nama nije bilo dovoljno devet sati da sve vidimo i isprobamo, a opet smo vidjeli mnogo. Mala napomena: obavezno se dogovorite, ako idete sa nekim, da se na kraju radnog vremena nađete na izlazu iz zabavnog parka. Postoji velika mogućnost da se razdvojite i izgubite. Nas je bilo četvoro i desilo nam se nešto slično. To traženje vam može oduzeti mnogo vremena, a toliko je toga što čeka na vas da dođete i isprobate. Takođe, budite spremni na to da ćete parkom hodati mokre kose i odjeće. Voda pršti na sve strane.

Putovanje u Europa park
Europa park

Tokom jedne godine ovaj zabavni park posjeti nekoliko miliona posjetilaca. Zapošljava 3 600 radnika tokom sezone (ljetna sezona – od marta do novembra; zimska sezona – od novembra do januara). Za više detaljnijih informacija posjetite veb-sajt zabavnog parka www.europapark.de. U nastavku su ispisane cijene ulaznica, koje malo variraju iz godine u godinu. Ono što sigurno sve vas zanima, to je da kupovinom ove ulaznice možete da koristite sve sprave dok ste u parku, i to više puta. Problem mogu predstavljati samo velike gužve i čekanja na red za vožnju na njima.

Ispred svake sprave u zabavnom parku imate uputstva o tome koliko vremenski traje neka vožnja i uzrast koji može ići na sprave. Ovo je posebno važno ako vodite djecu sa sobom. Vrijeme trajanja vožnji je od  nekoliko sekundi do minut.

Whale Adventures na Islandu
Whale Adventures na Islandu

Koncept Europa-Parka osmišljen je tako da vam ni u jednom trenutku ne bude dosadno. Ako ste ljubitelj fotografije, kao što sam ja, kamera će vam biti konstantno upaljena.  Ni dan-danas nisam obrisala nijednu fotografiju. Krećete se uvijek razmišljajući o tome šta će vas dočekati iza sljedećeg ugla. Zabavni park je prepun atrakcija koje vam plijene pažnju i konstantno se ‘bore’ koja će vas više nasmijati, zagolicati vašu znatiželju i učiniti da se uvijek iznova još više iznenadite. Nije onda ni čudno što je Europa-Park proglašen najboljim zabavnim parkom svijeta za 2017. godinu od strane američkog časopisa Amusement today (Zabava danas).

Europa-Park

Život je kao rolerkoster. Ima svoje uspone I padove. Tvoj izbor je da li ćeš vrištati ili uživati u vožnji. Neko je spomenuo roller coaster (rolerkoster)? Pa, treba da znate da ovdje možete naći 13 rolerkostera – od onih koji su prema vama humani i blagonakloni do onih na kojima se molite da izvučete živu glavu. Malo šale nije na odmet, ali vjerujte mi ipak na riječ! J Posebno je zanimljivo kada dođete prvi put i odlučite se za prvu vožnju na jednom od ‘najopasnijih’ i najluđih rolerkostera u parku. Takav je bio rolerkoster pod nazivom Euro-Mir u tematskoj cjelini posvećenoj Rusiji.

Euro-Mir u Rusiji

Prvo sjednete u svoju kabinu, udobno se smjestite, vežete pojaseve da se osigurate od ispadanja – ili  spustite prečke – i uputite se na nezaboravno putovanje. Ovo putovanje podrazumijeva postepeno kretanje ka vrhu rolerkostera, koji se stvarno može nazvati vidikovcem, jer se s ovog vrha pruža panorama cijelog parka. Međutim, uživanje u razgledanju panorame prestaje onog trenutka kad vas neka mnogo jaka sila – gravitacija s centripetalnom silom – povuče naprijed i natjera na vrištanje i ispuštanje nesvakidašnjih i čudnih zvukova. Imate osjećaj da vam vjetar gužva lice i da niste ni znali koliko možete otvoriti usta i vrištati. Naravno, i trenuci vaše nesvakidašnje facijalne ekspresije budu zabilježeni kamerama na svakom kosteru pa možete poslije vožnje kupiti i fotografiju (5-7 eura) da vam ostane za uspomenu. Sama vožnja ne traje dugo, ali osjećaj se pamti do kraja života. Uostalom, fotografija u nastavku govori hiljadu riječi.

Euro-Mir u Rusiji

Najstariji rolerkoster: Alpenexpress Enzian u Austriji, moćni koster koji vas vozi kroz rudnik dijamanata. Rudnik u kojem rade patuljci – da, oni Snježanini – i gdje se osjeti predivan miris citrusa upotpunjen vizuelnim efektom, tj. prelamanjem raznih boja na zidovima u unutrašnjosti rudnika. Vožnja ovim kosterom predstavlja pravo uživanje!

A sada slijedi kupanje. Atlantica SuperSplash u Portugalu – koster na kojem vožnja traje kratko, ali slatko. Na kraju vas još zapljusne voda. Najinteresantniji je onaj treći dio kostera, gdje se spuštate u čamcu niz tobogan enormnom brzinom. Tačno na tim naglim nagibima na rolerkosterima, gdje padate direktno i imate osjećaj da ste potpuno bespomoćni, najviše vrištite zbog osjećaja adrenalina. I obavezno zatvorite oči i podignite ruke uvis. Tako je doživljaj potpuniji.  Znate onaj osjećaj kada ste u automobilu pa neko razvije brzinu i naglo se spusti niz neki nagib na putu? Ovdje je to deset puta jači osjećaj. Baš na takvim mjestima na kosterima postavljene su kamere da fotografišu neku od vaših nesvjesnih reakcija. Pravi primjer potpuno spontanih fotografija. Na tim fotografijama zabilježen je vaš vrisak ili neki neobičan položaj tijela, da ne znate ni sami kako ste to uspjeli izvesti.

Atlantica SuperSplash u Portugalu
Atlantica SuperSplash u Portugalu

 

Na redu je njegovo veličanstvo Silver Star, koji se nalazi u sastavu tematske cjeline posvećene Francuskoj. Mislim da o ovom najvećem i najvišem rolerkosteru pričaju svi s oduševljenjem / ‘oduševljenjem’ kada izađu iz Europa-Parka. Postoje rolerkosteri na kojima uživate još dok se vozite i oni s kojih prvo treba da siđete, stanete na zemlju, dođete sebi i pomislite da nikad niste nešto luđe probali / da nikad više nećete ponoviti tu vožnju. Silver Star spade u ovu drugu grupu, a utisci se razlikuju od pojedinca do pojedinca. Ja se lično nisam usudila voziti ovim kosterom, ali sama njegova konstrukcija čini da vam se zavrti u glavi.

Silver Star u Francuskoj

Tu su i nezaobilazni Wodan i Blue Fire rolerkosteri. Wodan na Islandu je koster izrađen u potpunosti od drveta. Dok se vozite na njemu neprestano slušate klepetanje dasaka i imate osjećaj da će se cijeli koster raspasti, a vi završiti negdje na zemlji. Naravno, osjećaj je samo prividan, a to je sigurno i bio cilj idejnog tvorca da bi samo uzbuđenje bilo veće.

Wodan rolerkoster na Islandu
Wodan rolerkoster na Islandu

Blue Fire rolerkoster na Islandu predstavlja pravu plavu vatru. Kada sjednete u koster čujete odbrojavanje i onda vas nakon nekoliko sekundi, ne znate koliko, samo lansira u daljinu. Faktor iznenađenja ovdje je ključni za veće uzbuđenje.

Blue Fire na Islandu

Moja omiljena tematska cjelina i ujedno državica bila je Grčka. Rolerkosteri u njoj nazvani su po likovima iz starogrčke mitologije. Tako možete da se vozite kosterom koji nosi naziv Poseidon ili da letite na leđima krilatog konja, tj. kostera zvanog Pegasus. Pegaz je bio sin Posejdona i Meduze. Kao što vidite, sve u ovom zabavnom parku ima neku zanimljivu poveznicu. Duh Antičke Grčke, bar onaj koji ste doživjeli i osjetili preko knjiga, potpuno vlada ovom tematskom cjelinom.

Poseidon u Grčkoj
Poseidon u Grčkoj
Poseidon u Grčkoj

Naravno, mogli bi se o ovom zabavnom parku ispisati redovi i redovi. Ovo je samo jedan dio atrakcija koje krase Europa-Park. Svaki segment parka može da vas inspiriše i rasplamsa vašu maštu. Riječi samo naviru. Ja sam ovim pisanjem evocirala uspomene i još jednom proživjela jedno od mojih najuzbudljivijih putovanja.

Tematska cjelina posvećena Engleskoj
Tematska cjelina posvećena Engleskoj

Autorka: Rajna Gašić

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *