Šta posjetiti u Rimu

Šta posjetiti u Rimu? TOP 10 besplatnih stvari koje možete raditi u glavnom gradu Italije

Zanima vas šta posjetiti u Rimu? Želite u glavni grad Italije, a ne želite da trošite novac na ulaznice za muzeje i slične stvari? Non c’è problema! Rim je najveći besplatni muzej pod vedrim nebom i u njemu možete da uživate a da pritom skoro ništa ni ne potrošite.  Kako bismo vam olakšali boravak u ovom sjajnom gradu i uštedeli vam novac, donosimo vam listu 10 stvari koje možete raditi potpuno besplatno dok ste na putovanju u večni grad.

Šta posjetiti u Rimu – TOP 10 lista

1. Bazilika Svetog Petra u Vatikanu – obiđite centar hiršćanstva

Vatikan, Rim
Bazilika svetog Petra u Rimu (foto Ivana Bubanj)

Jedna od najvećih crkava na svetu, nalazi se na tlu najmanje države na svetu – Vatikan. Osim svoje verske, ova bazilika ima neprocenjivu arhitektonsku i umetničku vrednost. O tome najbolje govore brojke: 23.000 m2 ukupne površine, 10.000 m2 pod mozaicima, 5 ulaznih vrata, 45 oltara, 11 kapela, 6 zvona težine između 250 i 9000 kg; 120 godina je bilo potrebno za igradnju bazilike i još 41 za trg ispred; 20 papa počiva u njenom podzemlju; bazilika može da primi 20.000 vernika, a dnevno je poseti oko 30.000 turista. U njenoj izgradnji su učestvovale brojne čuvene arhitekte kao Rafaelo, Mikelanđelo, Bernini.

Bazilika je posvećena Svetom Petru, prvom među apostolima i prvom papi i poglavaru Crkve. Ako želite da izbegnete gužvu, najbolje vreme za obilazak je pred otvaranje ili u vreme ručka (13-14:00 h) osim srede i nedelje. Ako, pak, želite da vidite Papu, naći ćete ga nedeljom u 12:00 h i sredom u 10:00 na misi koja je uvek besplatna. Sredom ćete, doduše, morati da se najavite preko zvaničnog sajta Vatikana.

Radno vreme:

Zimsko (1. oktobar – 31. mart): 7:00 – 18:30

Letnje (1. april – 30. septembar): 7:00 – 19:00

2. Trastevere – izgubite se u boemskom delu grada

Trastevere Rim
Crkva Svete Marije iz Trasteverea (foto Ivana Bubanj)
Rim slika
Trastevere i njegovi motorini (foto Ivana Bubanj)
2-3-Trastevere - Ivana Bubanj
Trastevere – pazite na glave! (foto Ivana Bubanj)

Grad u gradu, Trastevere je četvrt Rima koja vrvi od kafića, restorana, lokala sa brzom hranom, prodavničica, tezgi. U njemu žive umetnici, osobenjaci, slavne ličnosti, strani studenti koje možete da zateknete u svako doba dana i noći pa je i sam Trestevere takav: uvek budan. Pustite da vas koz njega vodi radoznalost.

Krenite kuda vas nanese muzika uličnih svirača ili niz tezgi na kojima možete da kupite sve, od originalnig suvenira do falsfikovanih (ali dobro!) Gučijevih tašni. Ako ste željni muzike, dobrog provoda i meteža uopšte, obiđite Trastevere uveče.

Ako želite da na miru popijete svoj kapućino a zatim lenjo prošetate kaldrmisanim uličicama i fotografišete sve one “vespe” i “fiće” tipične za Rim, onda ga obiđite preko dana. I bacite s vremena na vreme pogled nagore, da se ne bi upleli u sveže oprani veš koji se suši iznad vaših glava!

3. Fontana di Trevi – osigurajte sebi povratak u Rim

Fontana di Trevi u Rimu
Fontana di Trevi “zarađuje” preko 3000 € dnevno!

Verovatno najpoznatija fontana u svetu i najlepša u Rimu. Sagrađena u 18. veku, ova fontana crpi vodu iz preko 2000 godina starog vodovoda Aqua Vergine koji je i danas u upotrebi.

Današnji izgled ova fontana duguje pre svega arhitekti Nikoli Salviju, iako je celokupan prostor koji zauzima delo više arhitekata, umetnika i vajara, među kojima i Bernini. Ime fontane ne potiče ni od kakve bogate rimske porodice, već od reči Trivio, u slobodnom prevodu “do fontane tri putića vode”.

Legenda kaže da, ako bacite novčić u fontanu, pre ili kasnije će vas put ponovo naneti u Rim. Ok, Fontana di Trevi nije baš sasvim besplatna atrakcija, ali ne žalite za tom investicijom: sav novac koji se ubaci u fontanu, oko 3000 evra dnevno, ide u dobrotvorne svrhe. Ne zaboravite da novčić bacite preko ramena i da se nikako ne osvežavate u njoj (pa čak ni noge!), jer može da se desi da platite paprenu kaznu za to.

4. Trg Navona – priuštite sebi besplatni spektakl

Trg Navona u Rimu
Fontana četiri reke (foto Ivana Bubanj)

Osim što je jedan od najlepših trgova u Rimu i Italiji uopšte, Trg Navona je poznat i po svojim fontanama, slikarskoj koloniji i uličnim zabavljačima. Prošetajte se u popodnevnim ili večernjim satima i prepustite se dešavanjima na trgu. Razgledajte Fontanu četiri reke (opet Bernini!) koja se, kao i Fontana di Trevi, snabdeva vodom iz antičkog vodovoda.

4-2-Piazza Navona - Ivana Bubanj
Slikarska kolonija (foto Ivana Bubanj)
4-3-Piazza-Navona---Ivana-Bubanj
Na Navoni mežete da učestvujete u uličnim predstavama i kao publika i kao improvizovani glumci (kao ja)!

Fontana predstavlja četiri reke za svaki od četiri kontinenta koja su u to vreme bila poznata: Dunav za Evropu, Gang za Aziju, Nil za Afriku i Rio za Ameriku. Vrlo je verovatno da ćete se, dok razgledate slike i crteže, naći u sred neke ulične predstave. Ja sam, tako, završila u sred skeča jednog vrlo zgodnog glumca koji me je sve vreme terao da ga grlim… što se mora – nije teško!

5. Vrt pomorandži – zaljubite se (u Rim) na jednom od najlepših vidikovaca

Jedan od skrivenih rimskih aduta i moje omiljeno mesto (za koje turisti uglavnom ne znaju) je Vrt pomorandži. Poznat još i kao Parco Savello, ovaj mali vrt će vam omogućiti fenomenalan panoramski pogled na Rim i kupolu Bazilike Svetog Petra.

5-1-Giardino degli Aranci - Ivana Bubanj
Vrt pomorandži (photo Ivana Bubanj)

Idealno mesto da se (ponovo) zaljubite u vašu bolju polovinu ili provedete par sati sa porodicom pod krošnjama pomorandžinog drveća. Nalepše je doći predveče sa flašom vina, uživati u pogledu na grad i kontemplirati uz zalazak sunca. Ne zaboravita da pre toga prvorite kroz ključaonicu zgrade Malteškog viteškog reda, na oko 5 minuta hoda od vrta.

Ono što ćete videti neka ostane iznenađenje!

5-2-Giardino degli Aranci - Ivana BubanjRadno vreme:

Oktobar – februar 7.00 – 18.00

Mart i septembar 7.00 – 20.00

April – avgust 7.00 – 21.00

6. Španske stepenice – osetite duh slatkog života

Španske stepenice u Rimu
Španski trg i fontana Barkača u prvom planu

U poređenju sa drugim atrakcijama Rima, Španski trg je relativno skorašnji doprinos istoriji grada. Stepenište od 136 stepenika su projektovali Italijani a izgradili Francuzi da bi povezali trg i predivnu crkvicu Trinità dei Monti koja je bila u francuskom vlasništvu. Trg je, uprkos svemu, dobio ime po sedištu španskog veleposlanika pri Svetoj Stolici koje se tu nalazilo u 17. veku i smatralo se španskom teritorijom.

Pri dnu Španskih stepenica nalazi se fontana Barkača koju je projektovao Berninijev manje poznati otac, Petar. Napravljena je u znak sećanja na poplavu Tibra krajem 16. veka i ima oblik nasukanog brodića koji je napola uronjen u vodu.

I ova, kao i ostale fontane, se snabdeva vodom iz akvedukta Aqua Vergine. Preporučujem vam da na Španski trg dođete sa gornje strane, iz parka Borgeze ili Ulice Via Sistina. Polako siđite na trg, zadržavajući se na svakoj od terasa da biste uživali u pogledu koji vam se pruža na Rim i fontanu Barkača.

7. Park Borgeze – zeleno srce u centru Rima

Villa Broghese u Rimu
Jezero i Eskulapijev hram
7-2-Villa Broghese - Marc Biarnès
Fontana Rotonda (foto Marc Biarnès/Flickr)
Dijanin hram (foto Johan Siegers/Flickr)
Dijanin hram (foto Johan Siegers/Flickr)

Sa svojih 6 kilometara u obimu i nadomak Španskih stepenica, ovaj park u obliku srca je omiljeno utočište Rimljana i turista koji žele da se na trenutak opuste ili rashlade pod zelenilom. Krenite u razgledanje sa vrha Španskih stepenica i naći ćete se na još jednom od vidikovaca grada, Pinčo, odakle, pak, možete u više pravaca. Preporučujem vam da obavezno vidite vodeni sat, jezero i Eskulapijev hram, Dijanin hram, Rafaelovu kućicu, vrt Tramontana i zgradu Galerije Borgeze.

Usput ćete videti desetine fontana, skupltura i drugih monumentalnih objekata koji potiču iz različitih epoha, jer je park od svoje izgradnje 1606. godine bio više puta proširen i preuređen. Ime parka potiče od nobilne porodice Borgeze koja je bila vlasnik terena i iz koje je potekao i Kamilo Borgeze, poznatiji kao papa Paolo V i muž Napoleonove rođene sestre, Paoline. Park je otvoren za javnost tek 1903. godine kada ga je država otkupila od porodice Borgeze.

8. Državni muzeji – besplatno svake prve nedelje u mesecu

Ova inicijativa je na snazi od 6. jula 2014. godine i obuhvata samo muzeje, galerije, arheološke iskopine, parkove, monumentalne vrtove koji su pod državnom upravom kao što su Koloseum, Anđeoska tvrđava, Karakaline terme, Hadrijanova i Vila d’Este, Antička Ostija…

Besplatan ulaz se ne odnosi uvek i na rezervaciju karata koja je, kod nekih muzeja obavezna, kao što je, na primer, Galerija Borgeze. Pre nego što odlučite da posetite neki od objekata koji su na listi besplatnih muzeja, savetujem vam da proverite na zvaničnom sajtu Rimske turističke organizacije da li je isti tog dana otvoren (većina muzeja je zatvorena ponedeljkom).

Državni muzej u Italiji

9. Vatikanski muzej i Sikstinska kapela – besplatno svake poslednje nedelje u mesecu

Muzej u Vatikanu
Skulptura “Sfera”, rad Arnalda Pomodora

Ko ne zaviri u jedan od najvećih i najpoznatijih svetskih muzeja i izbliza ne vidi Mikelanđelovu Sikstinsku kapelu ili Rafaelove sobe ne zna šta je u stanju jedan čovek da kreira! Svake godine ovu 7 kilometara “dugu” postavku poseti preko 6 miliona ljudi. Ovo je, ujedno, i najposećeniji neitalijanski muzej na italijanskom poluostrvu.

9-2-Musei vaticani
Monumentalne spetenica Vatikanskg muzeja, rad Đuzepea Moma

Osnovao ga je papa Julije II u 16. veku i sadrži kolekcije umetničkih dela koje su pape brižljivo skupljale tokom vekova. Ako želite da uđete u muzej kada je ulaz besplatan, morate da dođete jako rano. Kad kažem “rano”, mislim na 7:00 ujutru, jer se muzej otvara u 9:00. Posledji ulaz je u 12:30. Imajte u vidu da ulazak u muzej nije besplatan ako poslednja nedelja u mesecu pada na ove datume: 1. januar, 6. februar, 11. mart, 19. april, 5. i 6. maj, 1. i 29. jun, 15. avgust, 8, 25. i 26. decembar.

Šta vidjeti u Rimu
Sikstinska kapela, rad Mikelanđela Buonarotija

10. Razgledanje grada sa vodičem – samo ako govorite engleski!

Pantheon Italija
Panthenon (photo Ivana Bubanj)

Postoji više turističkih udruženja koja organizuju besplatno grupno razgledanje grada sa vodičem. Dobro, skoro pa besplatno: za neke ćete morati da platite rezervaciju od 2,50 €, za neke se očekuje od vas da date dobrovoljan prilog turističkom vodiču

Šta posjetiti u Rimu
Rimski Forum (photo by Ivana Bubanj)

Ono što je zajedničko za sve ture je da je neophodno da se rezervišu unapred, obavljaju se peške i na engleskom jeziku su. Izdvojila sam par njih koje su mi se najviše dopale zbog bogatog sadržaja i kvaliteta usluge:

Rome’s Ultimate Free Walks: Trg del Popolo – Avgustov Mauzolej – Panteon – Trg Navona – Anđeoska tvrđava i most – Vatikan;  svakog dana u 11 h, petkom, subotom i nedeljom i u 16 h.

Veni Vidi Visit Free Walking Tours: Cirkus Maksimus – Vrt ruža – Vrt pomorandži – Usta istine – Marčelov teatar – Jevrejski kvart – Fontana kornjača; svakog dana u 10 h.

Buon divertimento!

Ivana BubanjNadam se da ste uživali u ovom tekstu i dobili sve korisne informacije koje će vam uštedeti novac dok ste u Rimu. Za kreiranje teksta, zaslužna je Ivana Bubanj, Beograđanka koja u ovom gradu živi još od 1999. godine, a najveći deo svoje profesionalne karijere provela je radeći za izdavačku kuću “Il Pensiero Scientifico Editore” kao veb dizajner. Nakon desetogodišnjeg iskustva u pisanju bloga, kreirala je Vodič kroz Rim – najbogatiji turistiški vodič na srpskom jeziku o ovom gradu.

Svaki članak ovog vodiča je savršeni koktel zanimljivih istorijskih činjenica i korisnih turističkih informacija sa personalizovanim savetom o tome kako da taj neki Koloseum ili Usta istine vidite na što originalniji i bezbolniji način. Zašto “bezbolan”? Zato sve što želite da vidite u Rimu je ili pod najezdom turista pa morate beskonačno dugo da čekate, ili je preskupo! Dakle, Vodič kroz Rim u ruke i pravac Rim!

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 comments