Duomo Firenca

Šta vidjeti u Firenci – (12 NAJBOLJIH LOKACIJA)

Prije nego ću je posjetiti, govorili su mi da je ovo najljepši grad u čitavoj Italiji. Govorili su mi i da je ona jednostavno posebna i drugačija. Da ima onu pravu dušu Italije. Zbog svih tih priča, moja očekivanja od Firence bila su zaista visoka, a kad imaš visoka očekivanja, uvijek se nekako plašiš da se ne razočaraš. Ali nakon što sam je posjetio, mogu bez dileme reći da mi je ovo jedan od najdražih gradova Italije sada. Možda Napulj može da se poredi sa njoj, jer i on je tako „italijanski“ nekako. Ali Firenca ima taj momenat renesanse, koji još nigdje nisam vidio u toj mjeri

Stoga, u ovom tekstu, hoću da podijelim 12 najimpresivnijih stvari koje sam ovdje vidio, te ispričam vam nešto o njima. Mjesta koja ćete imati prilike vidjeti, u neku ruku predstavlju ono što se meni lično najviše dopalo u gradu i ona koja biste svakako trebali obići kada dođete ovdje.

Ali prije nego krenemo sa obilaskom grada, hajde da riješimo dvije glavne stvari, a to su karte i smještaj.

Avio karte za Firencu

Iz naših krajeva do Firence možete doći na nekoliko načina, a na ovom sajtu imate ponudu svih avio kompanija koje lete ovdje, stoga preporuka da tu pretražujete vaše karte. A za dodatnu pomoć, snimio sam ovaj video sa pet savjeta za koji vjerujem da će vam uštedjeti dosta novca prilikom kupovine vaše karte.

Smještaj u Firenci

Iako je Firenca dosta skup grad kada je smještaj u pitanju, našao sam jedan zaista povoljan i dobar apartman koji vjerujem da vam može biti super opcija ako dolazite ovdje. Smještaj je odlično lociran i smješten u centru grada, uredan je i iznosi manje od 50 evra za noć za dvije osobe, što je za Firencu zaista povoljno. A uz to, izgleda lijepo, zar ne?

Smještaj u Firenci

Da ga rezervišete, posjetite ovu stranicu.

10 najboljih lokacija za obići u Firenci

Ispod se nalazi lista meni lično 10 najdražih stvari u gradu, mada mi je iskreno bilo teško da je napravim, jer grad nudi toliko toga. Svaku od atrakcija, pokušao sam da približim na način kako sam je ja doživio, ali i da podijelim neke stvari koje će ti biti korisne, te se nadam da ćeš uživati. A ovdje vam isto ostavljam link na kojem možeš uzeti skip the line ulaznice za gotovo sve atrakcije u gradu, što mislim da ti može uštediti dosta vremena.

1. Putovanje započnite posjetom katedrali svete Marije i čudesnom Duomu

Teško da postoji fotogeničnije i popularnije mjesto u gradu od ovog kojeg vidite na fotografiji. Piazza Duomo zajedno sa svojih nekoliko objekata svetih objekata, bez dileme su najznačajnije mjesto u gradu, te vjerovatno prvo koje biste trebali obići kada dođete ovdje. Kako u katedrali, tako i u muzeju i tornju, vidjećete neke od najnevjerovatnijih renesansnih radova našeg doba, nastale iz ruku starih majstora kao što su Mikelanđelo, Đoto, Donatelo i mnogi drugi. Ono što je isto tako veoma zanimlji za Duomo, je da se on niti sa jednog mjesta
u gradu ne može vidjeti čitav, tako da ćete uvijek viđati samo po jedan njegov dio. A kad padne noć, obavezno se ponovo vratite ovdje. Gužve će vjerovatno biti manje nego tokom dana, a on će da bude jednako spektakularan i moćan.
Firenca noću
I da. Ako poželite da uđete u Duomo, kartu možete rezervisati na ovom linku.

2. Prošetajte Starim mostom poznatim kao “Ponte Vecchio”

Stari most Firenca

Nedaleko od Duoma, nalazi se možda i drugi najpoznatiji simbol Firence, čuveni Stari most ili “Ponte Vecchio” koji povezuje obale rijeke Arno. Današnji oblik, most je dobio još u 14. vijeku, mada prvi pisani dokumenti o mostu, datiraju čak iz 10. vijeka. Nekada su se ovdje nalazile zanatske i kovačke radnje, te proizvodili stari predmeti, dok danas mostom pretežno dominiraju zlatare i prodavnice nakita, kao i katanci koje zaljubljeni parovi ostavljaju na mostu, kao simbol svoje ljubavi.

A kada govorimo o ovom mostu, postoje dvije priče koje bi vam mogle biti zanimljive.

Ponte Vecchio

Prva je ta da je ovo jedini most koji je preživio bombardovanja u gradu za vrijeme Drugog svjetskog rata. Druga, govori o tome da je baš ovdje nastao pojam bankrota. Naime, u staro doba trgovci na mostu su svoju robu prodavali na posebnim klupama (Banco – italijanski za klupu). Roba se izlagala na njoj tokom dana i uklanjala tokom noći. Ono što bi se ponekada znalo desiti, je da pojedini trgovci nisu mogli platiti svoje dugove, pa bi u tom slučaju klupa na kojoj prodaju bila slomljena od strane vojnika u gradu, što se zvalo bancorotto, tj. slomljena klupa.

Kako više ne bi imao gdje prodavati svoju robu, trgovac bi praktično bakrotirao, a taj naziv se zadržao sve do današnjeg dana.

3. Saslušajte zanimljivu legendu o Porcellinu

Porcellino

Pored zanimljive priče o mostu, možda najzanimljivija priča Firence, vezana je za ovog vepra kojeg vidite ovdje, koji se naziva Porcellino.

U pitanju je bajka napisane od strane čuvenog Hansa Kristijana Andresena koja priča priču o jednom mladom paru iz Firence koji nije mogao imati djecu. Nakon nekoliko godina pokušavanja, žena već očajna i tužna kako neće postati majka, prolazila je jednom ulicom, kada je ugledala majku vepra sa nekoliko svoje djece, kako prolazi niz ulicu.

Od tuge i ogromne želje za djetetom, pomisli u sebi da bi željela da ima djete, pa makar ono bilo i životinja. Njenu molitvu, čula je jedna vila, koja joj vrlo brzo podari djete, za koje će se po rođenju ispostaviti da više liči na vepra, nego na čovjeka. Ali bez obzira na njegov izgled, roditelji su ga jako voljeli, a on je bio veoma pametan i inteligentan. Kada je postao momak, jedna djevojka je prihvatila njegov izgled. Na noć njihove svadbe, mladi momak se pretvori i izrazito lijepog momka, ali već naredno jutro postade pravi vepar.

Tada, on reče svojoj ženi da ne smije nikome da oda njegovu tajnu, jer će u suprotnom zauvijek ostati u tom stanju. Ipak, njegova žena, nije mogla dugo da sačuva ovu tajnu, te ispriča ovo pojedinim ljudima, a uskoro čitava Firenca sazna za ovo. Tako, lijepi momak zauvijek ostade vepar.

4. Zavirite u nevjerovatnu Uffizi galeriju

Ufizzi galerija

Malo je lokacija na svijetu gdje čovjek može da na jednom mjestu da vidi toliko nevjerovatnih umjetničkih radova, kao što je to slučaj ovdje. Uffizi galerija, ponosi se svojom kolekcijom koja predstavlja jednu od najvećih i najraznovrsnijih u čitavoj Italiji, te sam siguran da čak i ukoliko niste veliki ljubitelj umjetnosti, da ćete ovdje naći dosta toga zanimljivog. Imaćete priliku da naučite više o razvoju renesanse u Firenci, najbitinijim umjetnicima tog doba, te doživite ovo mjesto u svom punom sjaju.

Kartu za muzej možete uzeti na ovom linku i po mom mišljenju, zaista vrijedi.

5. Obiđite Gradski trg “Piazza della Signoria” i Staru palatu “Palazzo Vecchio”

Palazzo vecchio

Možda nisam spomenuo, ali sjajna stvar Firence je činjenica da i pored skoro 400 000 ljudi koji žive u gradu, većina stvari je zaista jako blizu jedna druge, pa će te veoma malo vremena gubiti idući od jednog do drugog mjesta.

Slična je stvar i sa Gradskim trgom i Starom palatom koji se nalaze u samom centru gradu, a koji predstavljaju mjesta sa kojeg je porodica Mediči nekada upravljala ovim gradom i u koje su dolazili svi najveći umjetnici tog vremena, kako bi planirali svoje dalje radove.

Na centru trga, nalazi se impresivna Neptunova fontana, a odmah pored je i Loggia dei Lanzi, galerija skulptura na otvorenom, gdje ćete vidjeti nekoliko zaista impresivnih skulptura, od kojih je meni lično najfascinantnija bila ova sa Persejem kako drži glavu Meduze.

Persej i Meduza

Ovu skulpturu, radio je inače čuveni zlatar Ćelini, a jedna priča kaže da je morao da spali sav svoj namještaj iz stana, kako bi uspio da dobije radnu temperaturu za izlivanje ove statue. Inače, njegova autobiografija imena “Moj život”, smatra se za prvu autobiografiju u istoriji.

6. Vidite pravog Mikelanđelovog Davida u  Galleria dell’Accademia

U svijetu umjetnosti vjerovatno postoji nekoliko djela koje čak i oni ne previše zainteresovani za ovu oblast znaju, a Mikelanđelov David se bez dileme nalazi na ovoj listi. Iako ćete njegove kopije naći širom Firence, pa i ostalih gradova u Italiji, u Galleria dell’Accademia, nalazi se original, kojeg ćete danas pronaći pod staklom, iz razloga što je nekoliko puta pokušan “napad” na njega i morali su ga zaštititi.

Pored Davida, u ovoj galeriji, nalazi se još nekoliko Mikelanđelovih radova, te nekoliko njegovih nezavršenih radova, kao i veliki broj drugih radova iz perioda Renesanse, koji će vam pokazati sav raskoš ovog perioda. Inače, Galleria dell’Accademia se nalazi u prilično neprimjetnom objetku, veoma blizu trga Duomo, stoga obratite pažnju kada budete išli ovdje, kako je ne biste promašlili.

Da rezervišete skip the line kartu za ovo mjesto, zavirite ovdje.

7. Uslikajte se kod nekog od “Clet” znakova

Clet znakovi u Firenci

A pored nevjerovatne istorije koju ćete ovdje pronaći na gotovo svakom ćošku, u Firenci postoji i jedna prilično moderna stvar, koja mi se učinila prilično zanimljiva. Naime, širom grada, ukoliko obratite pažnju, imaćete priliku vidjeti dosta simpatičnih STOP znakova, koji na sebi imaju jednog čikicu u raznim pozama, kao što je ovaj kojeg vidite kraj mene.

Iza ove ideje, stoji umjetnik imena Clet, koji je tokom godina, širom grada napravio veliki broj sličnih radova, koje turisti često i ne primijete. Stoga, dok budete šetali ulicama Firence, podignite glavu nekada ka gore, da biste pronašli što više njih. Pojedini znakovi su zaista fora.

8. Odmorite u Boboli vrtovima

Boboli vrtovi Firenca

A za one koji požele da tokom posjete Firenci malo odmore u prirodi i uživaju u šetnji, mislim da je ovo savršeno mjesto za to. Izgrađeni u klasičnom toskanskom stilu, Boboli vrtovi prava su oaza zelenila u gradu i jedan veoma interesantan muzej na otvorenom, sa prekrasnim statuama, od kojih je vjerovatno najpoznatija fontana okružena sa tri skulpture koje predstavljaju velike rijeke Nil, Gang i Eufrat.

Ovo je i jedna od najvećih zelenih površina na ovoj teritoriji, s obzirom na činjenicu da se prostiru na površini od preko 45,000 kvadratnih metara i odlična je za trčanje, hodanje, vožnju bicikla i slično. Vrtovi se inače nalazi odmah kraj Palazzo Pitti koji je isto jedna od lokacija koju biste trebali posjetiti.

Ulaz u vrtove se plaća, a kartu možete uzeti putem ove stranice.

9. Isprobajte vrhunski sladoled

Sladoled u Firenci

Kad ste u Italiji, ne bitno u kojem gradu, jednostavno morate isprobati sladoled! Morate čak i da putujete zimi, jer sladoled ovdje je nešto nestvarno. Razmišljam i kako pojedini sladoledi koje jedem kući, ne bi smijeli da se zovu istom riječu kao ovi ovdje, jer kada vidite kolika je razlika između ovih italijanskih i onih na koje smo navikli, shvatićete zašto ovo kažem.

Recimo samo da su to okusi koje ćete pamtiti čitav svoj život.

Ukoliko tražite preporuku dobrih mjesta za sladoled u gradu, onda vam preporučujem neke od sljedećih: Gelateria la Carraia. Gelateria Santa Trinità, Gelateria de’ Neri, Vivoli i Mordilatte.

10. Obiđite baziliku Santa Croce i posjetite grobnice Mikelanđela, Galilea, Dantea i mnogih drugih

Santa Croce Firenca

Sagrađena u isto vrijeme kao i Duomo, bazilika Santa Croce (Sveti Krst), jedan je od najljepših objekata u gradu, o kojem da budem iskren, nisam imao priliku previše da čitam dok sam istraživao o Firenci. Nekako sam stekao utisak da mali broj ljudi posjećuje ovo mjeso i nepravedno ga zapostavlja, što je zaista šteta, jer izgleda mnogo impresivno i možda je i jedna od najbitnijih atrakcija ovoga dijela Italije, ne samo grada Firence.

Zašto?

Pa zato što se u unutrašnjosti ove bazilike pored prelijepih umjetničkih radova, nalaze i grobnice nekih od najznačajnijih Italijana u istoriji, kao što su Mikelanđelo, Galileo, Makijaveli, Dante kao i čuveni kompozitor Đakomo Rosini.

Nikako nemojte propustiti ovo mjesto.

11. Kupujte na Glavnoj pijaci u gradu (Mercato centrale)

Mercato Centrale

Često govorim da su lokalne pijace, najbolje mjesto da se upozna neki grad i zaista osjeti njegova duša. Jer ako razmislite, nigdje kao na pijaci nećete vidjeti toliko lokalnog stanovništva i imati prliku da doživite svakodnevnicu nekoga grada i upoznate kako on zaista izgleda.

Slično je i sa Firencom, čiji Mercato centrale, predstavlja zaista živopisno mjesto prepuno boja i mirisa. Zastanite na nekom od štandova za vino, meso, sir, voće ili povrće, te isprobajte autentične lokalne stvari. A nakon što završite, popnite se na prvi sprat na kojem se nalazi dio sa gotovom hranom i jako dobrim izborom lokalnih jela.

Mali savjet.

Kako u večernjim satima često zna biti gužva ovdje, posjetite ovo mjesto ranije tokom dana.

12. Uživajte u ambijentu

Činjenica je da je svaki grad u Italiji mali muzej na otvorenom, ali Firenca je bez dileme jedan od onih muzeja u kojima satima možeš da budeš i u koji sasvim sigurno, uvijek možeš da se vratiš i pronađeš nešto novo. Stoga, osim obilaska lokacija o kojima sam prethodno pisao u ovom tekstu, izdvojite vrijeme da jednostavno budete dio ovoga grada. Da šetate ovim ulicama i jednostavno postojite na istom mjestu, na kojem su nekada postojali i neki od najuticajnijih ljudi naše istorije. Zar sama ta pomisao nije nevjerovatna?

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezanih za Firencu, pišite mi u komentare ispod. A za više informacija o putovanjima, zavirite na moj Instagram nalog.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *