Šibenik

Šta vidjeti u Šibeniku? (10 najboljih stvari)

Zanima vas šta vidjeti u Šibeniku? U ovom tekstu se nalazi 10 najljepših stvari koje možete vidjeti i raditi u gradu, kao i savjeti za obilazak istih.

Nekako, iako tako mali, Šibenik nudi toliko toga. Ovo je prije svega jedan od najstarijih gradova Hrvatske, čije se ime spominje u dokumentu Petra Krešimira IV, a datira još iz davne 1066. godine, pa iz tog razloga, grad nosi nadimak “Krešimirov grad”. Ovo je i grad u kojem se nalaze čak 24 crkve, 4 tvrđave i 4 bunara. Ovo je i grad smješten u nestvarno lijepom zaljevu u koji ćete se zaljubiti već na prvi pogled.

Ma ovo je jedan zaista poseban grad.

A ukoliko vas zanima, u saradnji sa turističkom organizacijom grada, napravili smo ovaj video u trajanju od preko pola sata, u kojem se nalazi apsolutno sve što trebate znati kada dođete ovdje, sa dosta lokalnih preporuka i savjeta.

Šta vidjeti u Šibeniku – 10 najljepših lokacija

1. Katedrala sv. Jakova

Katedrala sv. Jakova Šibenik

Vjerovatno najveća atrakcija grada je katedrala sv. Jakova, UNESCO zaštićen objekat, koji ima momente kako renesanse, tako i gotike. Iako je katedrala sama po sebi impresivna, njena možda i najistaknutija karakteristika su 74 glave koje je Juraj Dalmatinac poredao na apsidama.

Smatra se da su te glave bile zapravo glave poznatih ljudi toga doba, a među njima ima glava žena, muškaraca i djece. Iako su se mijenjali razni arhitekti na izgradnji ove katedrale, budući da je građena isključivo od kamena, uspjela je zadržati svoj sklad. Njena lokacija je na jednom od manjih trgova na kojem se nalazi i renesansna gradska vijećnica koja je sama po sebi još jedna od velikih znamenitosti Šibenika.

2. Tvrđava sv. Mihovila

tvrđava sv Mihovila
Credits: sibenik-tourism.hr

Tvrđava sv. Mihovila, koju okružuju bedemi od oko 1.5 kilometar dužine, smjestila se na kamenom uzvišenju, sa kojeg se pruža prelijep pogled na čitav grad. Kroz svoju bogatu, ali i turbulentnu istoriju, nerijetko je bila okosnica odbrane grada, a pod njenim, do dan danas očuvanim zidinama, godinama se razvijao grad.

U sredini tvrđave, nalazi se i predivan amfiteatar na kojem se tokom ljeta održavaju koncerti.

amfiteatar u Šibeniku

3. Tvrđava sv. Nikole

tvrđava sv. nikole Šibenik
Credits:sibenik-tourism.hr

Rekao sam već da se u Šibeniku gotovo sve od istorijskog značaja nalazi u starom jezgru grada, ali postoji ipak jedna veoma zanimljiva stvar do koje ćete morati ići autom ili brodom. U pitanju je još jedna tvrđava i još jedan UNESCO zaštićen objekat, sagrađen sredinom 16. vijeka.

Tvrđava sv. Nikole nalazi se na ulazu u Kanal sv. Ante u Šibeniku, a posebna je po svom venecijanskom stilu gradnje i bez dileme predstavlja veoma značajan kulturno-istorijski objekat čitave Dalmacije. Zanimljivo je da je tvrđava do današnjeg dana zadražala svoju izvornu formu i rijetka renesansna arhitektonska rješenja po kojima je prepoznatljiva.

4. Muzej Civitas Sacra

Civitas Sacra muzej
Credits: sibenikcard.com

Pored nevjerovatnih tvrđava, Šibenik se može pohvaliti i jednim zanimljivim muzejom, potpuno drugačije koncipiranim, u kojem se posjetilac stavlja u ulogu hodočasnika i uči o istoriji grada na jedan sasvim drugačiji i zanimljiviji način.

Od raznih interaktivnih igara gdje ćete imati priliku da sami izgrađujete katedralu, pa sve do istorijski značajnih artefekata i dokumenata, kao što je ugovor o gradnji sa Jurjem Dalmatincem, Civitas Sacra, odlično je mjesto ukoliko želite da naučite više o istoriji samoga grada, a uz to se i dobro zabavite.

5. Tvrđava Barone

Tvrđava barone Šibenik

Tvrđava Barone izgrađena je odmah nakon tvrđave sv. Ivana pred dolazak osmanske vojske tokom Kandijskog rata, na zahtjev komadanta odbrane Šibenika, baruna Christopha Martina von Degenfelda, po kojem nosi i ime.

U početku je bilo planirano da to bude manja utvrda, ali je godinama ona dograđivana i svoj konačan oblik je dobila 1659. godine za vrijeme generalnog providura Antonija Bernarda.

6. Gradski muzej u Šibeniku

Gradski muzej Šibenik

Pored Civitas Sacra, Šibenik se može pohvaliti još jednim muzejom, Gradskim muzejom grada, osnovanim 1925. godine, a smještenim u samoj blizini katedrale sv. Jakova.

Muzej se sastoji se od arheološkog, kulturno-istorijskog i etnografskog odjela, a u njemu se nalaze veoma vrijedni predmeti i muzejski eksponati koji govore o prošlosti grada, od najstarijih vremena do današnjih dana.

Odmah do muzeja, nalazi se i naredna atrakacija grada. Akvarijum

7. Akvarijum

Akvarijum u Šibeniku

Nisam tačno siguran koliki broj gradova na našim prostorima posjeduje akvarijum, ali vjerovatno bi se mogli nabrojati na prste jedne ruke. Smješten u srcu staroga grada, Akvarijum u Šibeniku, može biti dobra opcija za obilazak ukoliko ste ljubitelj morskog svijeta.

Iako relativno mali, Akvarijum posjeduje zanimljive kolekcije riba i biljaka iz Jadranskog mora, kao i terarijum sa životinjama.

8. Četiri bunara

četiri bunara

Jeste li znali da je u Šibeniku sve u znaku broja 4?

Naime, Šibenčani su nekada kroz svoju bogatu istoriju izgradili javnu gradsku cisternu zbog čestih sušnih razdoblja i vojnih opsada, pa se tako u gradu nalaze četiri bunara koja možete vidjeti na fotografiji iznad.

Osim toga, u znaku broja četiri su i četiri tvrđave grada: tvrđava Sv. Mihovila, Sv. Ivana, Barone i Sv. Nikole.

9. Šetnja kroz kanal sv. Ante

Kanal sv. Ante

Ukoliko tražite savršen način da se odmorite u gradu i uživate u prirodi, preporuka je šetnja kroz kanal sv. Ante. Smješten nešto izvan grada i sa mnogo staza za vožnju bicikla, kao i šetnje, dok ste ovdje, zaboravićete na sve probleme i uživati u pogledu koji imate oko sebe.

Možda još uvijek nisam bio na Maldivima, ali ova fotka gore, malo me podsjeća na one mostiće na ovom tropskom ostrvu, zar ne?

10. Memorijalno igralište Dražen Petrović

Dražen Petrović igralište

Čak i ako niste veliki ljubitelj košarke, sigurno ste do sada čuli za Dražena Petrovića, čuvenog košarkaša i rođenog Šibenčanina koji je tragično stradao u saobraćajnoj nesreći 1993. godine, a koji je 2002. godine uvršten u Kuću slavnih.

Svoju karijeru, Dražen je započeo upravo u svom Šibeniku, da bi nakon toga igrao još u Ciboni, Real Madridu te NBA klubovima Portland Trejl Blazersima i Nju Džersi Netsim.

Iako se njegov Memorijalni Centar nalazi u Zagrebu, ovdje je u njegovu čast napravljeno igralište.

Šta vidjeti u Šibeniku – Savjet za kraj

Ukoliko planirate da obiđete sve ovo, preporuka je da uzmete Šibenik City card, sa kojom ćete imati ulaz u gotovo sve atrakcije grada.

Za boravak u gradu i obilazak njegovih najznačajnijih spomenika, biće vam potrebna oko 2 dana, stim da dosta pomaže činjenica da se veliki broj objekata, nalazi u neposrednoj blizini jedan od drugog. Jedini objekat koji je dalji je tvrđava sv. Nikole, čiju posjetu možete kombinovati sa šetnjom kroz kanal sv. Ante.

Da li ste do sada bili u Šibeniku i kakvi su vaši utisci? Da li biste još nešto dodali na listu?

A ako vas zanima ovaj grad, pisao sam i tekst o 15 zanimljivosti o Šibeniku na kojem svašta neobično može da se nađe.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *