Mole Antonellia

Šta vidjeti u Torinu – (TOP 11 atrakcija)

Iako Italija ima zaista mnogo divnih mjesta, jedno od onih koje mi se nekako uvijek čini potcijenjeno je Torino. Grad, koji predstavlja glavni i najveći grad regije Piemont, poznat po svom bogatom kulturnom naslijeđu i impresivnim arhitektonskim znamenitostima. Grad u kome ćete imati priliku da uživate šetajući raskošnim trgovima i veličanstvenim parkovima, grad bogatih muzeja i raskošnih palata u kojim ćete zaista osjetiti pravi duh Italije.

Torino je bez dileme grad za svakoga, a u ovom putopisu, provešću vas kroz njegovih 10 glavnih atrakcija i pokazati vam kako najbolje iskoristiti vaše vrijeme dok ste ovdje.

Ali, prije nego krenemo…

želim da vam dam par informacija za koje vjerujem da će vam pomoći kada budete putovali u Torino. Prije svega, kada je u pitanju smještaj, preporuka za ovaj kojeg vidite na fotografiji ispod.

Torino smještaj

Lokacija je odlična u samom centru grada, cijena više nego povoljna, a uz to, imate i ovu malu terasu sa sjajnim pogledom na kojoj svakoga jutra možete piti kafu i lagano uživati.

Prva jutarnja kafa, vi i vama draga osoba i prekrasni Torino. Da ga rezervišete, kliknite na ovaj link.

E sad, u nastavku teksta ćete saznati šta sve vidjeti ovdje, ali ukoliko planirate da ostajete nekoliko dana i obilazite više atrakcija, na ovom linku imate listu zanimljivih tura i izleta koje možete raditi u gradu. Posebna preporuka za da uzmete Torino city card, sa kojim ćete uštedjeti dosta novca i imati besplatan ulaz u veliki broj atrakcija. Cijena mu je već od 29 evra, a možete ga kupiti ovdje.

Kad smo ovo riješili, ajmo sada da obiđemo grad.

Šta vidjeti u Torinu – TOP 10 atrakcija

1. Započnite obilazak grada posjetom Kraljevskoj palati

Palazzo Reale Torino

Palazzo Reale, ili Kraljevska palata, impresivna je barokna građevina smještena u centru Torina, koja se izdvaja po svojim bogato ukrašenim freskama, zanimljivim skulpturama i vrijednim umjetničkim dijelima. Izgrađena u 17. vijeku za kralja Savoje, svojevremeno je služila kao rezidencija kraljevske porodice sve do 19. vijeka.

Jedan od najimpresivnijih djelova palate je kraljevska kapela, a ne smijem zaboraviti ni Veliki salon, koji je bio mjesto mnogih ceremonija i prijema i koji je zaista prekrasno ukrašen. Tu su i kraljevski apartmani, sa impresivnim svijetlim i prostranim sobama, gdje se može primijetiti izvanredna arhitektura i dekoracije, te još mnogo drugih detalja, stoga ukoliko želite, možete rezervisati ovu turu sa vodičem i dobiti zaista maksimum od ovog mjesta.

Palata je isto tako poznata po svom muzejskom dijelu, koji je otvoren za javnost i koji sadrži mnoge skupocjene eksponate, uključujući slike, porculan, nakit i druge predmete koji su bili dio svakodnevnog života kraljevske porodice. Posebna preporuka da pogledate impresivnu kolekciji porculana, vjerovatno jednu od najbogatijih u čitavoj Italiji, a što se tiče vremena koje je potrebno da se ovo mjesto obiđe, izdvojite barem nekoliko sati za njega da ga onako u miru doživite.

A nakon što ga obiđete…

2. Istražite Palatu Madama

Palata Madama Torino

Nastavite dalje do Palazzo Madama, ili Palate Madama, još jedne palate koju Torino ima. Ova palata, u suštini predstavlja sjedište zbirke Museo Civico d’Arte Antica, gradskog muzeja antičke umjetnosti u Torinu, te je služila kao rezidencija kraljice Marie-Christine Savoje, a kasnije kao rezidencija austrijskog guvernera.

Palata se sastoji od četiri sprata, od kojih će vas svaki odvesti na svojevrsno putovanje kroz vrijeme i naučiti više kako o gradu Torinu, tako i o svemu onome što se dešavalo na ovom mjestu. Nikako ne propustite barokne sobe na prvom spratu koje sadrže umjetnička djela iz 17. i 18. vijeka, kao ni dekorativnu izložbu na drugom spratu koja se proteže kroz nekoliko vijekova i obuhvata proizvode od keramike, slonovače, razne nakite, staklene radove i još mnogo toga.

Palazzo Madama dron pogled

Muzej je inače osnovan 1861. godine od strane grada Torina kako bi okupio i sačuvao baštinu Pijemonta, te nama posjetiocima pružio bolji uvid u bogatstvo koje ga krasi.

Ulaznica za ovo mjesto iznosi 16 evra, a ovdje možete uzeti skip the line kartu i tako ne čekati u redu.

OTKAZAN VAM JE LET U PROTEKLE TRI GODINE?

Ukoliko vam se nekada desilo da su vam otkazali let, moguće je da imate pravo na refundaciju u iznosu od 600 evra! Na stranici AirHelp možete u samo dvije minute provjerit vaš status.

3. Naučite više o Mole Antonelliana

Mole Antonellia

Ako bi trebao da se izabere jedan od najprepoznatljivijih simbola Torina, bio bi to Mole Antonelliana. Ovaj 167 metar visok toranjasti objekt izgrađen je u 19. vijeku i ako mene pitate, predstavlja glavnu asocijajaciju na ovaj grad. Mole Antonelliana je inače izvorna lokacija Nacionalnog filma muzeja, a posjetioci danas mogu ući u zgradu i uživati u panoramskom pogledu na grad sa vrha, gdje se nalazi panoramska terasa.

Osim pogleda, Mole Antonelliana takođe je poznata po svom arhitektonskom dizajnu i istoriji, a njena izgradnja je počela još 1861. godine, od strane arhitekte Alesandra Antonelija. Originalna namjena objekta bila je izgradnja sinagoge, ali nakon nekoliko godina gradnje, planovi su se promijenili, a objekat je prenamijenjen u već spomenuti Muzej filma koji ćemo sada vidjeti.

4. Ne propustite ni Nacionalni muzej filma

Nacionalni muzej filma u Torinu jedinstveno je muzejsko iskustvo koje svakome ko ga posjeti omogućava da sazna više o istoriji filma i njegovom uticaju na svijet. Muzej se nalazi u već spomenutoj Mole Antonelliana i uključuje različite eksponate koji se odnose na istoriju filma, njegovu proizvodnju i njegov uticaj na društvo.

Muzej filma Torino

Ovo je isto tako jedan od najvažnijih svjetskih muzeja ovog tipa, sa impresivnom kolekcijom filmova, fotografija, kostima, rekvizita i drugih eksponata među kojima su i tehnički uređaji i oprema korištena u proizvodnji filmova. Jedan od najvažnijih eksponata u muzeju je kolekcija ranih filmova, koja uključuje neke od prvih filmova koji su snimljeni u svijetu! Muzej takođe sadrži i bogatu kolekciju filmova iz Italije, koja je važna za razumijevanje istorije filma u ovoj zemlji.

Koga zanima, na ovom linku možete uzeti skip the line kombinovanu ulaznicu za ove dvije atrakcije, meni možda i najbolje atrakcije grada koje ni slučajno ne smijete propustiti.

OTKAZAN VAM JE LET U PROTEKLE TRI GODINE?

Ukoliko vam se nekada desilo da su vam otkazali let, moguće je da imate pravo na refundaciju u iznosu od 600 evra! Na stranici AirHelp možete u samo dvije minute provjerit vaš status.

5. Divite se egipatskoj istoriju u čudesnom Egipatskom muzeju

Dobro došli u egipatski muzej u Torinu, jedan od najvažnijih svjetskih muzeja ovog tipa, posvećen egipatskoj kulturi i istoriji. Muzej se nalazi u centru grada i svakome ko ga posjeti nudi priliku da uživa u bogatstvu egipatskih artefakata, uključujući mumije, sarkofage i predmete iz kraljevskih grobnica.

Muzej je inače osnovan 1824. godine i njegova kolekcija sadrži više od 30 000 artefekata, a nastala je kroz dugogodišnja istraživanja i njihovu kupovinu, pa ćete tako ovdje pronaći predmete koji se odnose na različite period egipatske istorije, od preddinastičkog vremena do Ptolemejskog perioda.

Jedan od najvažnijih eksponata u muzeju je kolekcija mumija, koja se smatra jednom od najboljih u Evropi i svijetu, a tu su i artefakti iz grobnica kraljeva i kraljica, uključujući sarkofage, uspravljene statue i kipove bogova i božanstava. Muzej je takođe poznat po svom arhitektonskom dizajnu i enterijeru, sa freskama i dekoracijama koji se odnose na Egipat.

Ako ste zainteresirani za istoriju i kulturu drevnog Egipta, posjetu egipatskom muzeju u Torinu ne smijete propustiti, a vašu skip the line kartu sa vodičem možete uzeti na ovom linku.

6. Zavirite u podzemne tunele grada

Podzemni tuneli u Torinu

Ukoliko tokom vaše posjete Torinu, poželite da obiđete nešto drugačije, onda su podzmeni tuneli grada bez dileme jedna od najboljih preporuka. Izgrađeni za vrijeme Drugog svjetskog rata kao sklonište za civilno stanovništvo, ovi tuneli su nakon godina provedenih u zaboravu, danas postali jedna od značajnijih atrakcija grada.

Sastoje se od više od 20 km podzemnih hodnika i opremljeni su sa svime što je bilo potrebno za preživljavanje, uključujući spavaonice, kuhinje, WC-e, i čak i improvizovane bolnice. Oni koji posjete ovo mjesto imaće priliku vidjeti kako su ljudi živjeli u tim teškim uslovima, te saznati više o istoriji grada i periodu Drugog svjetskog rata.

Koga zanima, na ovom linku možete rezervisati ovu turu u trajanju od tri sata i istražiti podzemni dio ovog grada.

7. Obiđite predivnu baziliku Suprega

Bazilika Suprega, izgrađena u 18. vijeku predstavlja impresivnu baroknu crkvu koja se ponosno nalazi na brdu iznad grada. Crkva je inače izgrađena u čast kralja Viktora Amadeusa II kao zahvalnost za pobjedu nad Francuskom, a poznata je po svom arhitektonskom dizajnu, koji predstavlja kombinacijiu baroknog i rokokoa stila, kao i po svom čudesnom pogledu na grad, u kojem će siguran sam svi uživati.

Unutrašnjost crkve je takođe impresivna sa veličanstvenim freskama i skulpturama, koje ukrašavaju njene prostorije i sasvim sigurno je najljepša crkva u čitavom gradu. Za razliku od većine drugih atrakcija Torina, ovdje ćete rijetko vidjeti veći broj turista, te ćete moći baš onako u miru uživati u svoj ljepoti koju ovo mjesto nudi.

8. Prošetajte lijepim Valentino parkom

Park Valentino u Torinu

Park Valentino jedan je od najljepših parkova u gradu, a nalazi se smješten uz rijeku Po. Otvoren je 1856. godine i od tada je postao omiljeno mjesto za šetnje, rekreaciju i druženje za mnoge stanovnike grada. Park se inače prostire na preko 90 hektara i sadrži različite vrste biljaka i drveća, uključujući brezu, bor, jasen i mnoge druge, zatiim nekoliko vodenih površina, kao što su fontane i jezera, koje stvaraju lijep ambijent za rekreaciju, kao i više od 3.000 različitih vrsta biljaka iz cijelog svijeta.

Tu je i paviljon za brojne vrste ptica, teniski, fudbalski i košarkaški tereni, staze za trčanje i biciklističke staze, a odlično je mjesto i za održavanje raznih koncerata i festivala. Ali ono možda najbolje od svega je i činjenica da je park idealno mjesto za organizaciju piknika, izleta i druženja sa porodicom i prijateljima, te mjesto u kojem ćete pronaći mir i tišinu i istinski se stopiti sa prirodom.

I da.

Za one koji požele da ovaj park obiđu biciklom, na ovom linku ga možete iznajmiti ukoliko želite.

9. Saznajte više o značaju Porte Palatina

Porta Palantina Torino

Ako bi u kratkim crtama trebala da se opiše Porta Palatina, rekao bih da ovo jedan od najvažnijih i najbolje očuvanih rimskih arhitektonskih spomenika u gradu. Izgrađena od kamena i sa dva ulaza, ova vrata datiraju još iz 1. vijeka i nekada su služila kao glavna ulazna tačka u grad.

Svi koji danas budemo šetali Torino, možemo da budemo srećni što ova vrata i dalje stoje ovdje, jer su u 18. vijeku bila umalo srušena tokom jedne urbane reforme u doba kada ljudi nisu bili toliko zabrinuti za zaštitu baštine i artefakata kao danas. Ipak, objekat je na sreću ipak preživio ovo, a iako je danas okružen modernim građevinskim kompleksima, oni ni na koji način ne umanjuju njegovu veličanstvenost. Dovoljno je samo reći da su ovo jedna od najbolje očuvanih rimskih vrata u Evropi i najvažnije arheološko nalazište Torina, zajedno sa obližnjim rimskim pozorištem.

10. Uživajte razgledajući trg San Karlo

Trg San Karlo Torino

Trg San Larlo, bez dileme je jedan od najljepših trgova u Torinu, poznat po svojim arhitektonskim spomenicima, lijepim fontanama (Fontana delle Fate i Fontana della Barcaccia) i živahnim kafićima, što ga čini savršenim mjestom za šetnju i uživanje u gradskom životu. Trg je sagrađen u 17. vijeku i bio je važno mjesto za društveni i politički život grada, što se može zaključiti po impresivnim građevinama koje ga okružuju, kao što su palata Karinjano, nekada sjedište piemontskog parlamenta, te crkva San Karlo, jedna od najvažnijih crkava u gradu.

Danas je ovaj trg omiljeno mjesto za šetnju i druženje za stanovnike grada, prepun je živahnih kafića i restorana. Sve što treba da uradite kada ste ovdje je sjednete u jedan od tih kafića, poručite jedan espreso i uživate u prekrasnom okruženju koje imate oko sebe.

11. Za kraj, ne propustite Nacionalni Muzej Automobila

Muzej Automobila Torino

Da li ste znali da marka automobila FIAT dolazi baš iz Torina i da je njegova skraćenica Fabbrica Italiana Automobili Torino, odnosno Fabrika Italijanskih Automobila Torino?

Čitava Italija, vremenom je postala jedan od simbola za automobile, pa se tako širom zemlje može i naći nekoliko muzeja posvećenih njima, a ovaj ovdje, sasvim sigurno jedan je od najposebnijih. Sa svojom kolekcijom od skoro 200 auta, među kojima se nalazi oko 80 brendova iz nekoliko zemalja svijeta, ovaj muzej sa svoja tri sprata, oduševiće svakog zaljubljenika u automobile. Posebno značajan dio kolekcija muzeja su prvi italijanski auto Bernardi iz 1896. godine, zatim FIAT iz 1899. godine, kao i Rolls Royce Silver Ghost iz 1914. godine.

Čuveni njujorški magazin Times, svojevremeno ga je uvrstio i među 50 najboljih muzeja na čitavom svijetu, a sasvim sigurno spada među najbolje muzeje ovog tipa koje ćete ikada posjetiti.

Cijena ulaznice iznosi 15 evra, a više o njemu možete saznati na ovom linku.

Kako najlakše doći do Torina?

U uvodu teksta imali ste priliku vidjeti preporuku za smještaj u gradu, a što se tiče dolaska ovdje, najbolja opcija bi bio let Ryan airom do Milana (taj let postoji iz nekoliko naših gradova) ili generalno potražiti jeftine karte ovdje, a kada stignete u Milano možete uzeti Flix bus za Torino, koji se nalazi dosta blizu. Ukoliko niste sigurni kako pronaći te povoljne avio karte, snimio sam ovaj video ispod o tome.

Ako ste kojim slučajem bili u Torinu i tražite njemu sličan grad, topla preporuka za divnu Firencu, prestonicu renesanse i sasvim sigurno jedan od najljepših gradova u čitavoj zemlji. Za sva dodatna pitanja koja imate, pišite mi u komentare ispod teksta.

ISPLANIRAJTE SVOJE NAREDNO PUTOVANJE – Tips & tricks

UZMITE JEFTINU AVIO KARTU
Pronađite jeftin let na sajtovima Kiwi ili Skyscanner koji u sebi imaju bazu svih avio prevoznika i ne treba vam niti jedan drugi sajt pored njih da tražite vaše avio karte. Ukoliko želite, možete isprobati i stranicu Aviasales, koju isto tako nekada koristim.

REZERVIŠITE SVOJ SMJEŠTAJ
Bez dileme, sajt sa najvećom ponudom smještaja na internetu je Booking.com, te apsolutna preporuka za njega. Ukoliko ste tip osobe koja preferira hostele i jeftinije opcije putovanja, onda možete isprobati sajt Hostelworld, koji ima najveću bazu hostelskih smještaja na svijetu.

IZNAJMITE AUTO NA PUTOVANJU
Pojedina putovanja će zahtjevati i rentanje automobila, a kompanija koju preporučujem i koja ima odlične cijene rentanja je Rentalcars.com. Kompanija je zastupljena širom svijeta, imaju dobre cijene i nekako su sigurna opcija za vaša putovanja.

ISPLANIRAJTE TURU PRIJE ODLASKA
U koji god dio svijeta da odete, vjerovatno ćete ulaziti u muzeje, tvrđave i razne druge atrakcije, a to nekada zahtjeva i čekanje u redu. Stoga, ono što možete uraditi je rezervisati skip the line karte za većinu turističkih atrakcija na sajtovima Tiqets i GetYourGuide. Ova dva sajta, imaju i veliki broj odličnih izleta širom svijeta, te svakako preporuka da ih istražite.

NE ZABORAVITE PUTNO OSIGURANJE
Prije putovanja, posebno onih dužih, dobro je uzeti i putno osiguranje, a moja preporuka bi bilo Asa osiguranje. Ovo je inače druga najveća osiguravajuća kuća u Bosni i Hercegovini, a osiguranje na njihovom sajtu, možete uzeti za bukvalno dvije minute i biti mirni na vašem putovanju.

Za više informacija o putovanjima, zavirite na moj Instagram nalog.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *