U Napulju oboren Ginisov rekord! Napravljena pica od skoro 2 kilometra

Tokom svog putovanja Italijom, RIO tim je proveo par dana i u Napulju, ili Napoliju, kako ga Italijani zovu. Ljepša polovina našeg tima već je ranije imala priliku da boravi u ovom po malo divljem, egzotičnom, simpatičnom, nekako, pravom italijanskom gradu.

Druga, odnosno ružnija polovina našeg tima, tj. ja koji pišem ovaj tekst, po prvi put sam se zadesio u Napulju koji me je u veoma kratku periodu osvojio svojim šarmom i gostoprimstvom.

E sad, svi na svijetu znaju da je pica nastala u Italiji. Ali da li ste znali da je prva pica nastala upravo u Napulju. Bila je to pica Margarita (pica sa sirom)  nastala 1889. godine kada je kraljica Margherita di Savoia sa svojim suprugom Umbertom, posjetila Napulj i zatražila tada najpopularnijeg pizzaiolija Raffaele Espositoa da joj pripremi svoj specijalitet. Rafaele, koje mnogi nazivaju ocem pice, osmislio je picu nadjevenu paradajzom, svježim zelenim bosiljkom i bijelim sirom mozzarellom koja je asocirala na italijansku zastavu. Kraljicu je pica oduševila, a u njenu čast dobila je naziv “pizza margherita” i do dan danas najpopularnija je pica na svijetu.

Tokom šetnje ulicama Napulja, naišli smo na nešto sasvim neobično. Čak 250 pica majstora iz svih picerija u gradu, pa i čuvene picerije Sorbillo, riješili su da obore Ginisov rekord u pravljenju najduže pice na svijetu. Napravili su picu dugačku skoro dva kilometra (1853,88 metara), a za pripremu pice iskoristili su 1.600 kilograma paradajza, 2000 kilograma brašna, 200 litara ulja, 30 kilograma bazilika i 2.000 kilograma mocarela sira.

IMG_3367IMG_3363

IMG_3365

Pravljenje pice trajalo je više od šest časova, a čitav događaj je privukao veliku pažnju kako stanovnika, tako i turista, koji su sa velikim oduševljenjem čekali da vide da li će rekord biti oboren.Prethodni rekord u pravljenju najduže pice na svijetu, takođe drže Italijani. Oni su prošle godine, 21. juna u Milanu napravili picu Margaritu dugu 1,5 kilometara. Ipak, stanovnici Napulja tvrde da ovo nije autentična pica, jer je pečena na električnu peć, dok se pravi okus pice u Napulju postiže isključivo pečenjem uz pomoć peći na drva.

Na kraju, Ginisova pica podijeljena je svim prolaznicima, pa je tako pica od 2 kilometra, nestala je kroz nekih 20 minuta 🙂
IMG_3373

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *