Via Ferrata Romanija

Via Ferrata na Romaniji – Savršeno mjesto za sve ljubitelje adrenalina

Ako biste me pitali koje bih mjesto u Bosni i Hercegovini preporučio svim ljubiteljima adrenalina, Via Ferrata “Sokolov put” na Romaniji, bez dileme bi bila jedna od prvih destinacija.

Kako i ne bi kada izgleda ovako!

Iako se možda na videu čini pomalo opasno, za one koji ne znaju, ferrata inače predstavlja osigurani planinarski put, odnosno stazu na kojoj se po stijenama i uz uređena čelična pomagala, penje do vrha, te je zaista dostupna svima, ne samo planinarima i alpinistima. Dakle, tokom čitavog penjanja ste osigurani sa dva užeta, na sebi imate čvrstu i stabilnu opremu i sve je savršeno sigurno. Na vama je samo da ponesete malo dobre volje i želja za avanturom i prepustite se ljepotama planine, a sjajni vodiči koje imate ovdje, će se pobrinuti da vam ovo bude avantura za pamćenje.

Pogledajte samo kako srećno i zadovoljno izgleda.

Nekako, što više planinara upoznajem u posljednje vrijeme, sve više shvaćam kako je to posebna sorta ljudi. Nekako jedinstvena na sebi svojstven način, ali uvijek puna vedrog duha i pozitive. Puna optimizma, jer kako kažu, već na 1000 metara nadmorske visine sve teške teme prestaju i jedino što je bitno je uživati.

Via Ferrata “Sokolov put”

Ferrata na Romaniji, inače je poznata pod imenom “Sokolov Put” a njena dužina iznosi 350 m. Osim po svojoj ljepoti, ova ferrata posebna je i po tome što ima čak dva viseća mosta i još nekoliko zanimljivih momenata poput klupe sa vjerovatno najboljim pogledom u ovoj regiji i točilice piva koja se nalazi pri samom vrhu. Doduše, piva u njoj ipak nema, jer ne bi bilo u redu da vas ošamuti pri penjanju, ali barem možete napraviti zanimljive fotke kraj nje.

Via ferrata “Sokolov put” je inače dio sadržaja projekta “Enjoy Sarajevo-Romanija region”, a ovom prilikom želim da pohvalim Igora Tošića, direktora turističke organizacije Jahorine i sve ljude zaslužne za ovaj projekat što su stvorili nešto ovako zanimljivo i korisno za našu zemlju.

Igor Tošić Jahorina

Kako vam se dopada ova ferrata i da li biste probali ovako nešto?

Tekst je urađen u saradnji sa turističkom organizacijom Republike Srpske -Visit Srpska u sklopu putopisnog serija “Skriveni biseri našeg kraja”

Za više ovakvih priča sa putovanja širom Bosne i Hercegovine i svijeta, zavirite na moj Instagram nalog.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *