Za kupovinu avio karte ti treba pet minuta, kao i za osiguranje tvog doma

Nema mjesta na svijetu kao što je dom, zar ne? U njega ulažemo svu našu ljubav i trud, kako bismo u svakom trenutku uživali dijeleći ga sa najmilijima. Osmišljavamo svaki njegov kutak sa mnogo pažnje i uvijek nastojimo da izgradimo onaj divni osjećaj topline i sigurnosti, jer siguran dom znači sigurnost za nas i našu porodicu. Onaj dom, gdje se osjećamo svoji na svome i kome se uvijek rado vraćamo sa svih putovanja. Onaj dom, od kojeg nam srce uvijek od dragosti zatitra i u kojem se osjećamo posebno.

Ali, osjećam da taj dom prečesto zanemarujemo. Zaokupljeni svim što se dešava oko nas i balansirajući na više strana, rješavamo mnoge dnevne stvari koje nam se pojavljuju. Računi, sastanci, odvedi dijete u vrtić i slično. Sve bitne stvari, slažem se. U današnje vrijeme, multi tasking je gotovo potpuno preuzeo naše živote, te smo sa svih strana bombardovani raznim informacijama, zbog kojih ponekad zaboravimo da se pozabavimo stvarima koje su suštinski krucijalne. Slažem se da su sve ove stvari od maloprije veoma bitne i da ne možemo da funkcionišemo bez njih, kao i da uzimaju mnogo vremena.

Siguran sam i da svako od nas kada ima vremena, jedino što želi je da se odmori u svom miru i tišini, ali postoji jedna stvar koju možete uraditi veoma brzo i lako, a koja će vam bez dileme donijeti baš taj mir i sigurnost koju tražite.

Jeste li razmišljali nekada da osigurate mjesto u kojem živite?

Ili da preformulišem pitanje.

Da li razmišljate nekada o tome šta je sa vašom kućom ili stanom dok ste negdje daleko na putu? Brine li vas da bi se nešto moglo desiti? Neki požar usljed starih instalacija ili poplava od komšije sa sprata koji je upravo krenuo da renovira kupatilo?

Prije nego sam i sam osigurao stan, glavni razlog mog odlaganja ovog procesa bila je činjenica da sve to vjerovatno traje previše dugo. Ne zamara mi se ispunjavajući sve te papire i procedure. Potpisujući ugovore. Još ako moram da stojim u redu i čekam. Uvijek ima nešto preče jednostavno, ili to prosto nije na mojoj listi prioriteta.

Ali suština je ta da vam za osiguranje vaše kuće ili stana treba svega pet minuta. Odnosno, gotovo isti broj minuta koliko vam treba da kupite avio kartu za neko moćno putovanje, a za moćno putovanje, se uvijek nekako nađe vremena.

Je li osiguranje kuće obavezno?

osiguranje doma

U većini zemalja ne. Mada mnoge stvari nisu obavezne, ali bi ih bilo dobro imati. Uz to, sigurno ne želite biti ona osoba koja će se pojaviti na centralnom dnevniku sa pričom kako mu je poplava uništila kući ili kako su je lopovi opljačkali.

Gdje možete osigurati svoj dom?

Ako pričam o svom iskustvu, stan u kojem živim, osigurao sam kod Wiener osiguranja, te sam uzeo ovaj BASIC paket koji možete da vidite ispod, jer smatram da tu imam sve što mi treba.

Požar, poplava, elementarne nepogode, provale i krađe i još mnogo drugih stvari koje uvijek mogu da se dese. Jeste da i sam imam naviku da mislim kako se takve stvari dešavaju nekim drugim ljudima i da neće mene, ali zar je zbog 100 KM godišnje vrijedno razmišljati o tome? Da, 100 maraka me je koštalo da osiguram svoj stan i budem potpuno miran u slučaju da se nešto desi. Iako sada teško mogu da izračunam koliko bih morao platiti u slučaju da se desi neka od gore neželjenih stvari, poprilično sam siguran da bi bila mnogo više od ovih 100.

Ukoliko vam se paket koji sam lično uzeo ne čini dovoljnim, Wiener osiguranje nudi i MEDIUM i ALL RISK pakete, koji uključuju još neke dodatne stvari.

Možda je baš u ovo vrijeme kada manje putujemo i kada smo okrenuti svojim zemljama, ovo prilika da se okrenemo stvarima koje često zapostavljamo i koje nam mnogo znače. Jer kada se sve ponovo vrati u normalu i ponovo budemo mogli osvajati svijet, vjerovatno opet nećemo imati vremena, ili će nam prioriteti i tada biti drugačiji.

 

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *