Nevjerovatna mjesta – Zaboravljene piramide u Sudanu

Kad se spomenu piramide, većina ljudi prvo pomisli na one u Bosni, zar ne? Ili možda one u Egiptu? Ali da li ste znali da postoje piramide u Sudanu?

Zaboravljene piramide u Sudanu

Ove piramide gotovo su danas i zaboravljene, uprkos svojoj ogromnoj istorijskoj vrijednosti, a nalaze u drevnom gradu Meroe, 197 km od glavnog grada Sudana Kartuma.

Uprkos tome što se nalaze na UNESCO-voj listi Svjetske kulturne baštine, ove piramide gotovo da niko i ne posjećuje danas.

Zaboravljene i napuštene piramide u SudanuOve piramide nisu visoke kao egipatske, visoke su do 30 metara. Nisu ni tako atraktivne, jer ne postoje posebne legende i priče koje se vežu za njih. Međutim, za jednu ratom izmučenu zemlju kao što je Sudan, ove piramide bi mogle biti šansa i pokretnica razvoja turizma i donošenja nečega pozitivnog u zemlju.

Gdje se nalaze ove piramide?

Mjesto na kojem su piramide, poznato je kao Ostrvo Meroe. Ovo mjesto je posebno zato što je nekada bilo rezidencija vladara Kuš kraljevstva, poznatog kao crni faraoni.

Piramide u Sudanu imaju dosta dekorativnih elemenata, inspirisanih faraonskim Egiptom, Grčkom i Rimom, što ih, kako navodi Agencija UN za kulturu, čini neprocjenjivim vrijednostima.

Potrebno je skrenuti pažnju svijeta na očuvanje, ali i promovisanje ovog kompleksa. Neke zemlje su to već prepoznale, pa je tako Katar obećao da će pomoći vladi Sudana da renovira ovo izdanje. Međutim, uzimajući u obzir ogromnu površinu Sudana, ali i činjenicu da samo 15.000 turista godišnje posjeti ovu zemlju, nešto se zasigurno mora promjeniti da bi se spasio ovaj drevni kompleks i sačuvala istorija.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *