vardzia putovanje

Zašto je Vardzia u TOP 5 mjesta koja sam ikada posjetio?

Sa nekih 40 mjesta čekiranih i mnogo njih koje stoje na bucket listi, došao sam u fazu da mi treba nešto novo. Nešto drugačije. Sjećam se svog prvog putovanja u Beč i kako sam bio fasciniran svime što sam tamo vidio. Imao sam nekih 2346401 slika, koje nikada kasnije nisam pregledao. Svaka zgrada. Spomenik. Muzej. Sve sam fotkao.

Kasnije sam proveo dvije godine studirajući u Bratislavi, od kojih sam zadnji semestar proveo živjeći kod brata od bivše u Beču. Pisao samo master rad, a čovjek se ponudio da me ugosti, da bezveze ne plaćam smještaj tamo.

Sad mogu reći da je Beč vjerovatno u TOP 5 gradova koje poznajem. Živio sam u njemu par mjeseci ipak.

Ali da li me fascinirao kao prvi put. Definitivno ne. Beč je mnogo kul i zanimljiv grad, gdje možeš da nađeš gotovo sve što ti treba. Bez dileme. Imaš ptičijeg mlijeka ako hoćeš.

Ali da ne grešim putničku dušu, Beč, Prag, Krakov, Budimpešta. Sve se nekako svodi na isto brate. Vidiš jedan, vidio si skoro sve.

Nemojte me hejtati zbog ovoga ali što više putuješ vidiš da je tako. Imaš neku crkvu, fin stari grad, katedralu, obično zanimljivu tvrđavu i dvorac. Razlika je samo da li plaćaš u zlotima, krunama, forintama ili evrima, te na kojem ti se jeziku lokalci obraćaju.

Zato u zadnje vrijeme stalno tražim nešto novo što izlazi iz ovog šablona. Nešto na šta će mi mozak reagovati “Ju, kako je moćno ovo. Moram ovo da vidim.”

Maroko i Katar su sigurno u tom krugu zemalja koje su me oduševile jer su drugačije. Azerbejdžan isto. Ali malo šta me fasciniralo kao Vardzia u Gruziji. Iskreno. Kad dođeš tamo, kao da si u Gospodaru Prstenova. Majke mi. Jedino što ga nisu sagradili patuljuci i hobiti, već Gruzini.

Evo i dalje nevjerujem da tako nešto nije poznato širem svijetu. Da nigdje nisam našao ovo mjesto svrstano pod zanimljive turističke atrakcije koje morate posjetiti.

Vardzia se nalazi u mjestu Aspindza, a tamo najlakše dolazite maršutkom koja vas iz Tbilisija vodi nekih 4 sata. Skoro do granice sa Turskom. Još mi je u sjećanju trenutak kad izlazimo iz Erušeli planine i kad nam se ukazuje ovaj grad izgrađen u kamenu.

Ali, rijetko koji Gruzin će vam znati reći da je njihova top turistička destinacija projekat nastao iz očaja. Iz očaja da se napravi utvrđenje koje ću pomoći tadašnjoj kraljevini Gruziji da se odbrani od mongolske horde koje je pretila da ih istrijebi. Podaci kažu da se sa izgradnjom krenulo 1185. godine, a da je Vardzia ostao najveći projekat najznačajnije osobe u istoriji ove zemlje, kraljice Tamare.

Ukupno 13 spratova, 6000 stanova, soba za presto, velik crkva i toranj, stali su u jednu planinu zajedno sa 50.000 ljudi. Dva Trebinja stala su u jednu stijenu, kao i sve što je bilo potrebno za život tog vremena. Vinski podrumi, apoteke, dnevne sobe, prodavnice, kao i kuće za sveštenike. Čak 13 spratova uklesanih u stjene, činili su ovaj kompleks u to vrijeme. Vjeruje se da je kraljica Tamara imala 365 soba unutar Vardzije, kako neprijatelji nikada ne bi znali gdje spava.

pećina u Vardziji

Jedini način da se dopre do ovog mjesta, bilo ja preko Mtvkari rijeke, a svojom visinom i pozicijom, bila je ovo teško osvojiva lokacija. Međutim, ono što nisu uništili Mongoli, uništio je zemljotres 1283. godine, koji je danas ostavio svega 30% ovog kamenog grada.

Ali iako je svega 30% ostalo, mjesto i dalje izgleda nevjerovatno. Garantujem da možeš neki epski holivudski film da snimiš ovdje.

Danas u ovom mjestu žive mala grupa sveštenika, a više stotina pećina su slobodne za ulaz. Mnoge od njih, sadrže u sebi freske i crteže od neprocijenjivog značaja, a posebno je zanimlja crkva u kojoj se nalaze freske kralja Džordža III, kraljice Tamare i Eristavi Rati Suramelija, sve iz 1180. godine.

Vardzia je trenutno na listi čekanja za prijem u UNESCO.

Vjeruje se da je Vardzia ovako dobila ime

Priča kaže da kada je kralj Džordž 3. inače otac kraljice Tamare, proveo svoj život gradeći ovaj kompleks. Tokom jedne posjete, u moru pećina, Tamara se izgubila, a kralj Džordž i ljudi oko njega, satima su pokušavali da je pronađu. U jednom trenutku, njen ujak je počeo da je doziva, a kada je to čula,  Tamara mu je odgovorila: ak var dzia – što u prevodu sa gruzijskog znači “ovdje sam ujače”.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 comments