Živio je na aerodromu punih 18 godina

Znam da naslov možda zvuči nestvarno, ali priča koju ćete upravo pročitati potpuno je istinita. Naime, Mehran Karimi Nasseri, rođen 1942. godine u Iranu, na aerodromu u Parizu je proveo punih 18 godina. Prema njegovoj autobiografiji ‘Muškarac s terminala’ objavljenoj 2004. godine, Steven Spielberg snimio je film Terminal s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi.

Naime, on je živio na potezu između picerije i prodavnice sa elektronikom. Putnici koji su užurbano prolazili terminalom 1 pariškog aerodrom Charles de Gaulle, mogli su vidjeti tog mršavog samozatajnog muškarca kako sjedi na svojoj crvenoj klupici i čita knjigu ili piše dnevnik. Njegove stvari uvijek su bile uredno složene uz njega na kolicima za prtljagu.

Izbjeglica, kojega je javnost nazvala jednostavno Sir Alfred, studirao je inače u Velikoj Britaniji od 1973. do 1977. kad se vratio u Iran. Tvrdeći da ga progone jer je tijekom boravka na studiju sudjelovao u prosvjedima protiv iranske vlade zatražio je politički azil u niz europskih zemalja, no dobio je odbijenicu.

Kako je ostao zaglavljen na aerodromu?

Tvrdio je da mu je majka britanskog porijekla te da zbog toga želi ići u Britaniju. Davne 1988. kreće u London preko Francuske. Tokom putovanja navodno su mu ukrali torbu sa dokumentima, mada je i uprkos tome uspio da se ukrca na avion. Međutim, kako nije imao pasoš, britanske vlasti su ga vratile nazad u Francusku.

Bez dokumenata francuske vlasti ne puštaju ga u zemlju, te on ostaje živjeti na aerodromu kao njegov svojevrsni zatvorenik.

Vremenom ga prihvataju radnici aerodroma, te on uspijeva sve te godine preživjeti zahvaljujući njihovoj pomoći. Mehran navodno nikad nije prosio za pomoć. Nije ni morao, novac za hranu i potrepštine davali su mu zaposlenici aerodroma i drugi putnici koji bi se oduševili njegovom pričom. Obično je jeo u McDonald’s, prao se u WC-ima za putnike, a odjeću je slao na hemijsko čišćenje.

Dobivao je na stotine pisama podrške adresiranih samo na Sir Alfred, aerodrom Charles de Gaulle, od građana iz svih zemalja svijeta.

Marhan je putem advokata zatražio od Belgije izdavanja novih dokumenata, ali prema njihovom tadašnjem zakonu može dobiti dokumente samo ako se tamo lično pojavi. To, naravno, nije mogao, jer nije smio napustiti aerodrom

Konačno, 1999. godine belgijska vlada poslala je Mehranu dokumente, ali on i dalje nije bio sretan. Bio je uvjeren da su lažni i da se birokratija još jednom okrutno poigrava s njim. Tvrdio je da na dokumentima piše pogrešno ime pa je i dalje ostao na terminalu zahtijevajući da mu izdaju nove dokumente pod imenom Sir Alfred Mehran.

– Previše je ustrašen kako bi napustio ovaj “balon” u kojemu živi tako dugo. Činjenica da je napokon dobio papire za njega je bila velik šok, kao da je upravo pao sa konja. Više nije znao kuda bi otišao – kazao je New York Timesu 1999. godine Dr. Philippe Bargain, medicinski direktor aerodroma.

Mehran je nastavio tamo živjeti sve do 2006. godine kad je hospitaliziran zbog nepoznate bolesti. Njegovi poznanici znali su pričati da su na njegovu psihu uticale godine života na aerodromu te da se s vremenom počeo gubiti. Godinu dana kasnije pušten je iz bolnice te su ga smjestili u hotel u blizini aerodroma

Iako su mu Francuzi odobrili slobodno kretanje unutar zemlje, on nije otputovao u London. Od 2008. godine je boravio u prenočištu u predgrađu Pariza.

Izvor: Putoholičari

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *