Vodopad Skakavac Perućica

Bosna i Hercegovina ima najskuplji vodopad na svijetu gdje ulaz košta 500 evra!

Prije dvije godine, imao sam priliku da prvi put posjetim NP Sutjeska i uvjerim se u njene nestvarne ljepote. Napisao sam tada i ovaj vodič za posjetu parku u kojem se nalazi sve što vam treba za organizaciju putovanja, a uz to sam snimio i video o ovom mjestu.

U videu ćete između ostalog, imati priliku vidjeti i čudesnu prašumu Perućicu, najočuvaniju prašumu u Evropi, unutar koje se nalazi i jedan skriveni vodopad koji izgleda zaista kao iz filmova. Ali upravo taj vodopad, je razlog ovo mog teksta koji upravo sada čitate.

Naime, godinama se za posjetu vodopadu plaćao samo ulaz u nacionalni park koji je bio nekoliko maraka, ali su od prošle godine, kako bi ga zaštitili, u parku odlučili da počnu da naplaćaju ulaz do njega. I ne samo naplaćaju, već da stave cijenu od 1000 KM po osobi (500 evra)!

Vodopad Skakavac Perućica

Perućica je jedinstvena prašuma u Europi, a Skakavac je ukras i biser ponude Europe, vodopad koji je visok više od 78 metara i nalazi se u centru prašume. Da bismo ga očuvali, stavili smo taksu za ulaz od 1.000 KM po osobi”, rekao je direktor parka Aleksandar Kovač.

Najveći problem parku stvarali su domaći turisti koji su ulazili u srce prašume, ostavljali smeće, urezivali inicijale u kore drveća, pravili buku, čak su znali i vatru naložiti, stoga se cijenom od hiljadu maraka pokušava zaštiti samo srce prašume koji je vrlo osjetljiv eko-sustav. Kako će ova odluka da utiče na ovo mjesto vidjećemo uskoro, ali koliko mi je poznato, niko još uvijek nije platio ovu ulaznicu, a pitanje je i kada će.

Kako ovaj vodopad izgleda, možete vidjeti u prethodnom videu, kao i u ovom videu ispod.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *