KONAČNO! Ukida se nošenje maski na aerodromima i avionima

Vijest koju smo svi dugo čekali. Nakon više od dvije godine nošenja maski na avionima i aerodromima, Agencije za sigurnost avio prometa Evropske unije (EASA) i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), donijela je odluku da se ukine obaveznost nošenja maski. Ova odluka stupila je na snagu 16.maja i važiće za teritoriju Evropske Unije.

“Od sljedeće sedmice maske za lice više neće biti obvezne u avio prometu u svim slučajevima, čime ćemo se uskladiti sa raširenim promijenjenim pravilima za javni transport širem Evrope”, stoji u saopštenju EASA-e.

“Svima nam je olakšanje što smo konačno dostigli fazu pandemije u kojoj možemo početi ublažavati mjere zdravstvene sigurnosti”, rekao je izvršni direktor EASA-e Patrick Ky.

Iako obveze više neće biti, naglašava se kako su maske i dalje najbolji vid zaštite od korone. Da budem iskren, nisam mislio da će ovaj dan ovako brzo doći i da mi je neko početkom ove godine rekao za to, vjerovatno ne bih vjerovao da ćemo ovako brzo doći do ove situacije, ali mi je izuzetno drago što se putovanja vraćaju sve više u normalu i što imamo prilku da putujemo kao nekada.

A ukoliko tražite zanimljivo evropsko putovanje u narednom periodu, preporuka za Veneciju koju sam nedavno prvi put posjetio i koja me je zaista oduševila.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *