najbolji filmovi o putovanjima

Najbolji filmovi o putovanjima – TOP 25 lista

Svako od nas bi barem jednom u godini trebao negdje da otputuje. Ma i dva i više puta! Putujući otkrivamo svijet, upoznajemo nove ljude i kulture, ali i sebe. Nema stvari koja će vas više natjerati da izađete iz komforne zone i otkrijete sebe na novi način nego prilikom putovanja. Upravo je izlazak iz komforne zone i otkrivanje sebe ono o čemu govori većina filmova sa ove lista. Stoga ako vas zanima koji su najbolji filmovi o putovanjima ikada snimljeni, ovo je 25 filma koja definitivno trebate pogledati.

Siguran sam da će vas neki od njih podstaknuti da se upustite u nove putničke avanture.

Jeste spremni?

Najbolji filmovi o putovanjima – TOP 25 lista

1. Lista želja (The bucket list) 2007

Gdje vas vodi: u Afriku, Indiju, Hong Kong, Pariz.

Najinspirativniji putoholičarski film koji sam ikada pogledao! Dvije glumačke veline Morgan Frimen i Džek Nikolson, dva su starca koja se upoznaju u bolnici. Kako obojica boluju od leukamije i s obzirom na to da im je ostalo još manje od godinu dana života, odluče da sastave svoju “bucket listu” stvari koje žele da urade. Sve ono o čemu su nekada maštali i željeli da urade ili dožive, zapisali su na jedan žuti papir, te se dali u pustolovinu života. Kako na to reaguju njihove porodice i šta je to šta je svaki od njih stavio na listu, saznaćete u ovom klasiku.

2. U divljini (Into the wild)  2007

Gdje vas vodi: na Aljasku

Film koji priča priču o studentu i uspješnom sportisti koji nakon završetka faksa, odluči dati svu svoju ušteđevinu u humanitarne svrhe, te odlazi na Aljasku kako bi se udaljio od civilizacije i pronašao odgovore u sebi. Kristofer je kao klinac odrastao čitajući pustolovne romane, pa tako sa sobom na putovanje nosi razne knjige o preživljavanju, zamišljajući sebe kao modernog pustolovu.

Na putovanju se susreće s grupom zanimljivih likova, koji mijenjaju njegovo shvaćanje života i društva, otvorivši mu nove horizonte, a neočekivana i neobična romansa otvara mu nove puteve i shvaćanje ljubavi. Film je režirao čuveni Šon Pen, koji je napisao i scenarij.

3. Jedi, moli, voli (Eat, pray. love) 2003

Gdje vas vodi: u Italiju, Indiju i Indoneziju
Udate žena (Džulija Roberts) uviđa koliko je nesretna u trenutnom braku, te da njen život nije ni izblizu onakav kakvim je željela. Nakon bolnog razvoda, odlučuje se da krene na putovanje u kojem će “pronaći sebe”. Prvo odlazi četiri mjeseca u Rim, gdje počinje da uči italijanski, te se umalo upušta u romantičnu vezu, a bogatija postaje i za 10 kilograma koje je dobila uživajući u talijanskoj kuhinji.

Sljedeća četiri mjeseca provodi u hramu u Indiji, gdje otkriva da prosvjetljenje obuhvata i mnoge stvari o kojima nikada nije razmišljala, poput ustajanja usred noći i ribanja poda u hramu. Svoju avanturu završava na Baliju, gdje joj bezubi vrač neodređene dobi nudi nov put prema miru. Sve što treba da radi je da mirno sjedi i smiješi se.

4. Dnevnik Če Gevare (Che) 2008

Gdje vas vodi: u Južnu Ameriku

Film o čuvenom kubanskom revolucionaru i njegovom putu motorom od 14 hiljada kilometara Argentinom, Čileom, Venecuelom, Peruom i Brazilom, prikazujući destinacije poput pustinje Atacama, Maču Pičua, Karakasa i Buenos Airesa.

5. Tajni život Voltera Mitija (Secret Life Of Walter Mitty) 2013

Gdje vas vodi: na Island, Grenland, Himalaje

Film sa Volterom Mitijiem (Ben Stiler), koji vodi prilično dosadan život u jednom časopisu u kojem radi već dugi niz godina na izradi fotografija. U jednom trenutku, dolazi do promjene vlasničke strukture u firmi, te Volter pada u nemilost novog šefa koji ga stalno ismijava.

Nakon što ne uspijeva da pronađe fotografiju koja bi trebala da služi kao naslovnica zadnjeg broj časopisa, prateći tragove koji su mu ostavljeni, upušta se u najveću životnu avanturu kako bi pronašao fotografiju koja nedostaje.

6. Prestupna godina (Leap year) 2010

Gdje vas vodi: u Irsku

Film koji gledam svaki put kada želim da odmorim mozak. Prema irskoj tradiciji, 29. februar je dan kada žena može da zaprosi muškaraca. Tako Anna putuje u Dablin kako bi ona zaprosila svog momka, ali usljed strašnog nevremena, avion ne uspjeva da sleti u Dablin, te ona završi u jednom malom irskom selu.

Tu upozna jedng momka sa kojim se dogovori da je odveze do Dablina i tokom njihovog putovanja, njih dvoje proživljaju razne avanture. Od malih dvoraca do prostranih i zelenih ravnica Irske, njihovo putovanje sasvim sigurno će vas inspirisati da posjetite ovu zemlju.

7. Izgubljeni u prevodu (Lost in Translation) 2003

Gdje vas vodi: u Japan

Film za sve ljubitelje Japana. Bob Haris (Bil Marej) je filmska zvjezda na kraju svoje karijere, koja dolazi u Tokio da snima reklame. Šarlot (Skarlet Johanson) je upravo završila studije na Jejlu isto se zaputila ka prestonici Japana. Ono što povezuje njih dvoje je činjenica da usljed vremenske razlike, oboje pate od nesanice, pa se tako sasvim slučajno sreću u jednom baru, gdje počinje njihovo prijateljstvo.

Njih dvoje kreću na zajedničko upoznavanje Tokija, njegovih ulica i stanovnika, a sam film nam donosi prikaz jednog sasvim drugačijeg načina života u odnosu na onaj koji poznajemo.

8. Plaža (The Beach) 2000

Gdje vas vodi: na Tajland

Mladi avanturist Ričard (Leonardo di Kaprio) putuje svijetom u potrazi za nečim stvarnim, opipljivim i za samim sobom. Sasvim slučajno, u jeftinom hotelu u Bangkoku upoznaje jedna francuski par i starog pustolova Dafija, koji mu priča mu o skrivenom, rajskom ostrvu netaknute prirode kojeg krase prakrasne pješčane plaže.

Sljedećeg dana, Ričard u svojoj sobi pronalazi komadić papira na kojem je rukom nacrtana karta za koju Ričard pretpostavlja da prestavlja mjesto na kojem se nalazi skrivena plaža. Zajedno sa francuskim parom kojeg je upoznao, Ričard kreće na putovanje u potrazi za plažom za koju smatraju da je najsavršenije mjesto na svijetu.

Ali da li je zaista tako?

9. Put (The way) 2011

Gdje vas vodi: u Španiju i put Kamino de Santijago

Dirljiva priča o ocu koji se odlučuje da prehoda čitav put Kamino de Santijago u čast svog sina koji je skoro preminuo. Iako shrvan od bola, prisiljen je da tokom putovanja od preko 800 kilometara upoznaje razne ljude i ispituje svrhu svog postojanja. Za sve koji su nekada maštali o ovoj čuvenoj ruti i kako zaista izgledaju pejsaži sjevera Španije, topla preporuka da pogledate.

10. Sedam godina u Tibetu (Seven years in Tibet) 1997

Gdje vas vodi: na Tibet

Hajnrih Harer (Bred Pit) je oficir nacističke vojske koji odlučuje da se, za čast nacista, popne na jedan od najviših vrhova Himalaja 1939. godine, zajedno sa sunarodnikom Piterom. Put ga vodi od najviših vrhova svijeta, do zarobljeničkog logora engleske vojske, nakon čega dvije godine provodi lutajući Himalajima sve dok nije našao glavni grad Tibeta Lasu i upoznao Dalaj Lamu.

Postaće tutor Dalaj Lame i učiće ga engleskom jeziku i zapadnoj kulturi. Odnos sa Dalaj Lamom će brzo prerasti u pravi prijateljstvo. Koliko Harer pomaže Dalaj Lami, toliko i Dalaj Lama pomaže Hareru da spozna pravog sebe.

11. Ponoć u Parizu (Midnight in Paris) 2011

Gdje vas vodi: u Pariz

Ponoć u Parizu (film Vudija Alena) pokazuje nam Pariz kakav je nekad bio. Pariz prepun malih restorana, kabarea, uskih uličica, pjesama i plesa. Pariz prepun ludih zabava i umjetničkog života. Oven Vilson tumači lik zaručnika, zanesenog nostalgičnog pisca kojeg Pariz apsolutno očara.

U svojim noćnim lutanjima romantičnim ulicama Pariza, jedno veče ostaje u pariškoj ulici tačno u ponoć, te tada iznenada vidi stare oldtajmere i vraća se u Pariz iz prošlosti u kojem upoznaje Adrianu, studentkinju modnog dizajna u koju se strašno zaljubljuje. Kroz ovu avanturu, upoznaće neke od najvećih faca pariškog zlatnog doba iz 20-tih godina prošlog vijeka. Zajedno sa Hemingvejom, Eliotom i Fitcdžeraldom, obilaziće neka od najpozatijih mjesta ovoga grada, a neće propustiti priliku da se druži sa Dalijem i Pikasom.

12. Doktor Živago (Doctor Zhivago) 1965

Gdje vas vodi: U Rusiju

Kultni film nastao po romanu Borisa Pasternaka koji govori o životu generala Crvene armije Jevgraf Živago, koji 1936. godine nailazi na devojku za koju veruje da je ćerka njegovog polubrata Jurija i njegove velike ljubavi Lare. U nadi da će se ona sjetiti nekog detalja i potvrditi da joj je Jurij otac, Jevgraf joj priča priču o svom bratu.

Jurij, iako siroče, imao je tu sreću da ga usvoji bogata porodica iz Moskve koja mu je pružila dostojan život i omogućila mu da se školuje. Diplomirao je medicinu, a svojevremeno je pisao i pjesme. Nakon završetak studija, ženi se Tonjom, planirajući sasvim drugu budućnost od one koja ga zapravo čeka.

Sa druge strane u Moskvi pred kraj Prvog svjetskog rata živi mlada Lara, sa majkom udovicom. Majčin ljubavnik uspjeva da zavede Laru, koja je vjerena za ljevičara Pašu. Zbog toga Larina majka pokuša da se ubije, kada je doktor Živago sreće i pomaže joj.

Sudbina ih spaja u prvom svjetskom ratu, gdje Jurij radi kao doktor, a Lara kao medicinska sestra. On je oženjen Tonjom, a ona udata za Pašu, ali uprkos svim preprekama, zaljubljuju se jedno u drugo. Priča se dešava u vrijeme Oktobarske revolucije, a kakva sudbina čeka ova dva lika, ostaj da saznate.

Originalni film, nastao je još 1965, a 2002. godine urađen je solidan rimejk tog djela sa Kirom Najtli u glavnoj ulozi.

13. Put oko svijeta za 80 dana (Around the world in 80 days) 2004

Gdje vas vodi: širom svijeta

Film rađen prema čuvenom Romanu Žil Verna, donosi nam priču o Filisu Fogu koji postiže dogovor sa lordom Kelvinom, upravnikom Kraljevske akademije nauka, da može da obiđe svijet za 80 dana, koristeći različita prevozna sredstva kao što su brodovi, vozovi, baloni i slonove.

Iako mu se čitav London smije i smatra da je njegov poduhvat nemoguć, na putovanju mu se pridružuju lijepa Monik i lopov Paspartu, koji želi da pobjegne iz zemlje nako što je ukrao neprocijenjivo vrijednu Budinu figuru od žada. 

14. Praznik u Rimu (Roman holiday)

Gdje vas vodi: u Rim

Iako možda niste ljubitelj stariji filmova, ovo je pravi putopisni klasik, a dovoljno je samo reći da u njemu igra Audri Hepburn. Vjerovatno je i jedan od prvih putoholičarskih filmova ikada snimljenih, a za neke je i jedan od najboljih filmova tog vremena. Savršen je za one koje fasciniraju Rim, vespa, vino, italijanska hrana, te italijanski način života.

15. Viki, Krisitna, Barcelona (Vicky, Cristina, Barcelona) 2008

Gdje vas vodi: u Španiju

Dvije prijateljice tokom putovanja u Barselonu, gdje upoznaju zanimljivog slikara Antonija koji ih obe zavodi, iako je on i dalje nesrećno zaljubljen u svoju bivšu ženu Mariju Elenu. Ne planirano, Viki i Kristina se zaljubljuju u njega, a jedna čak pristane na život u troje sa umjetnikom i njegovom ženom.

16. Susreti na kraju svijeta (Encounters at the end of the world ) 2007

Gdje vas vodi: na Antartiku

Čuveni režiser Verner Hercog u jednom od svojih najboljih dokumentaraca putuje na Antarktik kako bi upoznao priče ljudi koji žive u toj ledenoj pustoši. Veliki broj intervjua sa svjetskim naučnicima, kao i nevjerovatni pejsaži koje imamo priliku da vidimo tokom trajanja filma, prikazali su ono najbolje što Antarktik ima da ponudi.

Saznajte kako izgleda život mnogo stepeni u minusu u ovoj zabavnoj priči o ljudima i životinjama.

17. Pod suncem Toskane (Under the Tuscan sun)

2003

Gdje vas vodi: u Toskanu

Uspješnoj književnici iz Njujorka Frances (Dajan Lejn) čitav svijet se uništi kad njen muž odluči da je ostavi zbog duplo mlađe žene. Potpuno uništena i bez ideje šta da radi sa svojim životom, posluša savjet prijateljice da ode na putovanje u Italiju, u prelijepu pokrajinu Toskana, gdje nalazi jednu staru vilu koju odluči da kupi.

Dok renovira kuću, zaljubljuje se u mladog agenta za prodaju nekretnina Marsela. Njih dvoje prepuštaju se strasti, ali ono što koči njihovu romansu je činjenica da je on oženjen, te da ima djecu. Kako se priča odvija kasnije i da li će Franses odlučiti da ostane u Toskani, ostaje da se sazna.

18. Prije svitanja (Before Sunrise) 1995

Gdje vas vodi: u Beč

Amerikan Džesi i student iz Francuske Selin, upoznaju se sasvim slučajno u vozu koji ide iz Budimpešte za Beč. Kako oboje primjećuju da se među njima javlja hemija, njih dvoje odluče da provedu zajedno jedan dan u Beču, prije nego on odleti nazad kući.

Koliko duboku se dva potpuna stranca mogu povezati za samo jedan dan? Koja je to posebna veza koja ih spaja? I ako se njihov susret pretvori u nešto više, šta će se desiti narednog dana kada Džesi ode kući?

19. Jedna sedmica (One week) 2008

Gdje vas vodi: na putovanje kroz Kanadu

Priča o motociklisti Benu Tajleru, koji radi kao učitelj u jednoj lokalnoj školi, koji kreće na putovanje od Toronta do gradića Tofino u Britanskoj Kolumbiji. Tokom svog putovanja, zaustavlja se kod mnogobrojnih znamenitosti, kako bi pronašao pravu svrhu života, prije nego se oženi.

20. Koliko još? (Que tan lejos) 2006

Gdje vas vodi: u Ekvador

Radnja filma odvija se u Ekvadoru, gdje Esperazna i Tristeza (Nada i Tuga) pokušavaju da stignu iz glavnog grada Kita, do grada Kuenke. Umjesto uobičajene vožnje busom od pet sati, lokalni štrajk onemogućava autobusu da nastavi dalje te se njih dvije odluče autostopirati. Jedna djevojka pokušava da zaustavi ljubav svoj života da se ne oženi, a druga je turista iz Španije.

Kroz putovanje, upoznaju jedna drugu, a susreću i razne neobične ljude koji im pomažu da preispitaju svrhu njihovog putovanja. Čitav film prožet je kadrovima nevjerovatne prirode Ekvadora, te će vam sasvim sigurno otvoriti nove vidike kada je u pitanju ova zemlja.

21. Umjetnost putovanja (The Art of Travel) 2008

Gdje vas vodi: u Centralnu Ameriku

Nakon vjenčanja koje je propalo, umjesto sa svojom suprugom, Konor kreće sam na medeni mjesec u centralnu Ameriku i upušta se u avanturu sa grupom koja u rekordnom vremenu pokušava prijeći Dariejn Gep.

22. Mamurluk u Vegasu (Hangover) 2009

Gdje vas vodi: u Las Vegas

Vjerujem da je većina gledala ovu sjajnu komediju. Iako ste se možda začudili kad ste vidjeli ovaj film na listi, jer ne sadrži nikakve kadrove prirode, nikakve dublje poruke niti išta lijepo, ovaj film je u neku ruku dobra reklama za Las Vegas i američki način života.

Od ludih žurki, kockanja i Mike Tysona, pa i tigra u toaletu, možda će vas podstaknuti da odete u Vegas i pokušate doživjeti dio ove avanture i uvjeriti se vec u toliku priču o žurkama i ludom provodu u Americi.

23. Ludi provod po Evropi ( Eurotrip) 2004

Gdje vas vodi: Na put po Evropi

Film priča priču o mladom momku (Skot) koji je razočaran u ljubavi nakon što ga je djevojka ostavila, na netu slučajno upoznao jednu Njemicu koja mu se mnogo dopada i koja ga nakon kratkog dopisivanja pozove da dođe kod nje. S obzirom na to da su upravo maturirali, zajedno sa još trojicom dobrih prijatelja, kreće da upozna seksi Njemicu, ali i da svi zajedno dožive iskustvo putovanja po Evropi.

Od ludosti Amsterdama, do Praga i Bratislave, film je prožet gomilom smiješnih trenutaka, ali i pomalo neobičnih scena koje možda najbolje opisuju način na koji Ameri posmatraju Evropu.

24. Moja Grčka avantura (My life in ruins) 

Gdje vas vodi: U Grčku

Jedna od najboljih putničkih komedija koju ćete pogledati. Definitivno. U glavnoj ulozi pojavljuje se Georgia koja iz očaja nakon što nije dobila posao svojih snova, pristaje da radi kao turistički vodič u Grčkoj. Međutim, iako u početku ne uživa u svom poslu, te je turisti ne vole baš mnogo, putovanje kroz Grčku otvara joj oči te i ona počinja da gleda stvari na drugi način, pronalazeći ovdje svoj mir ali možda i ljubav.

Ovo je vjerovatno najbolja komedija koju ćete pogledati o Grčkoj. Tako topla. Iskrena. Daje savršenu sliku života u ovoj zemlji, te je isto tako jedan od rijetkih filmova za koji je vlada Grčke dala svoje dopuštenje da može da se snima na čuvenom Akropolju, smatrajući da će im poboljšati turizam.

25. Džungla (Jungle)

Gdje vas vodi: U prašume Bolivije

Iako se možda nalazi na kraju liste, meni lično, ovo je najomiljeniji film od svih sa liste. Daniel Redklif odradio je fantastičan posao u ovom filmu, igrajući ulogu mladog momka, koji sa dvojicom prijatelja, odluči da se upusti u potragu za  plemenom skrivenim duboko u šumama Amazona. Uz pomoć vodiča, odlaze na dug put, a ono što će se desiti kasnije, držaće vas napetim tokom čitavog filma.

Uz to, priča je potpuno istinita, što daje dodatnu draž ovo remek dijelu, te sam mišljenja da je ovo najbolji film o preživljavanju koji sam ikada pogledao i jedan od najboljih filmova avanture koji ćete pronaći.

Došli smo do kraja ove liste. Prethodna 25 prijedloga, su po meni bili najbolji filmovi o putovanjima ikada snimljeni. Lista bi se svakako mogla nadopuniti za još neke naslove, a mene zanima da li vi imate omiljeni putopisni flim?

P.S. A ako vas ovi filmovi inspirišu za avanturu, pogledajte kako kreirati najjeftinije putovanje ikada.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 comments