Pompeji Italija

Nakon 15 godina nesreće vratila “suvenir” iz Pompeja: “Ne želim da se kletva prenese na moju djecu”

Kanađanka Nikol odlučila je da vrati nekoliko artefakata iz antičkog grada Pompeje, jer su, kako kaže, puni negativne energije i krivi su za nesreće s kojima se bori godinama.

Turistkinja je poslala turističkoj agenciji u gradu na jugu Italije paket sa dva dijelića mozaika, fragmentima amfore i komadićem keramike. Tom prilikom ona je napisala pismo u kome je priznala šta je uradila.

Naime sa dvadeset godina posjetila je Arheološki park Pompeja 2005. godine i uzela par “suvenira odatle. Kaže da je krađa prouzrokovala niz loših iskustava koja je od tada imala.

Nikol smatra da su “prokleti suveniri” krivi za niz nesrećnih događaja s kojima se morala boriti godinama, uključujući ozbiljne zdravstvene probleme i financijske poteškoće.

“Molim vas, uzmite ih, donose nesreću”, napisala je Nikol i objasnila da je željela da ima dijelić istorije “koji niko drugi nema” ali da su artefakti “puni negativne energije”.

U pismu je napisala još da je bila “mlada i glupa” i kako traži oproštaj jer ne želi da se prokletstvo prenese djecu.

U pismu je napisala još da je bila “mlada i glupa” i kako traži oproštaj jer ne želi da se prokletstvo prenese decu.

“Sada imam 36 godina i dva puta sam imala rak dojke, a drugi put su mi amputirali obe dojke”, napisala je.

Da li je zla kob rezultat slučajnosti ili prokletstva nesrećnog grada, dokaza nema, ali u svakom slučaju, krađa je turistima donijela više štete nego koristi.

Hiljade turista koji posete Pompeje, kući nose ni manje ni više nego divne uspomene s putovanja, ali nerijetko ponesu i nešto od drugačijis “suvenira”. Mnogi posjetioci koji su u džepove ugurali komade jednog od najvažnijih arheloških nalazišta, zažalili su zbog te odluke, a jedan broj njih ih je i vratio, tvrdeći da su “ukleti”

P.S. Ako vas zanima ovaj region, pisao sam putopis o predivnom Napulju.

Izvor: B92

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *