Pješčane piramide u Foči – neobični biser zemlje

Pored onih u Đavoljoj varoši u Srbiji, Dolomita u Italiji i piramida u Koloradu, pješčane piramide u Foči su naše prirodno blago i unikatna atrakcija. Kad nešto razmislim, možda je Bosna i Hercegovina jedina zemlja na svijetu sa dvije vrste piramida, ovim prirodno stvorenim i onim u Visokom, napravljenim od strane jedne davne civilizacije. Barem tako Semir kaže, a ja mu vjerujem.

Eh, još samo kad bi znali malo da ispromovišemo ovo sve.

Zamisli samo naslove “Bosna i Hercegovina – jedina zemlja na svijetu sa dvije vrste piramida”, ili “Ne morate više u Egipat da vidite piramide” ili tako nešto. Idu reklame na najvećim svjetskim televizijama. CNN, BBC pišu o nama. Svi gledaju i pitaju se kako ovo nisu ranije otkrili. Idu na Googlu i traže Foču na mapi. Buni ih ovo č u imenu, pa ne znaju ni kako da izgovore mjesto. Odluče da tu kvačicu na č preskoče, pa mjesto mijenja ime u Foka. (Foca – Englezi čitaju Foka).

Plakati i posteri širom velikih svjetskih gradova. Autobusi po Aziji obljepljeni slikama sa obje piramide jedne kraj druge i uz to piše “Samo u Bosni i Hercegovini”. Onda svi Kinezi pohrle ovdje i eto nam turizma. Dolaze i influenseri, jer svi hoće da otkriju tu zemlju sa dvije vrste piramida, koja ne postoji nigdje na svijetu. Svi na svijetu odjednom pričaju o nekoj tamo Foki i nekom tamo Visokom.

Smislimo uz to i neku zanimljivu legendu iza svake od njih da ih još više naložimo da dođu, napravimo gomilu suvenira da nam ostave još nešto novca (majice, privjesci, magneti, figurice piramida), kreiramo neke neobične ture, sa jedne na drugu piramidu, jer zaista nisu toliko daleko jedna od druge i eto nam biznisa i turizma.

Uz to, Foča turistički eksplodira. Turisti sada ne dolaze samo da obiđu NP Sutjeska. Otvaraju se hoteli, restorani. Svi se bave turizmom. Eh, što bi to lijepo bilo…

Ali, da bismo znali napraviti sve ovo, dobro je da znamo nešto više o ovom lokalitetu. zar ne?

Pješčane piramide u Foči – kako su nastale?

Piramide Foča Foča

Ovaj rijedak geomorfološki fenomen nalazi se u selu Daničići i nastajao je dugogodišnjom erozijom pješčanog tla. Pod uticajem kiša i vjetrova tokom niza godina, nastali su zanimljivi oblici ovih piramida, a proces erozije traje i danas, tako da one neprekidno rastu. Širokih temelja, piramide se uzdižu u uske vrhove, i tako stvaraju fascinantnu i unikatnu pojavu visoku do 20 metara. Specifično je i što su piramide okružene zelenilom – još jedan unikat bosanskohercegovačke prirode.

U širem okruženju ovog lokaliteta nalazi se rudnik mrkog uglja, što govori o specifičnom geomorfološkom sastavu ovog tla.

Realno gledajući, ovo mjesto prava je egzotika za veći dio planete, te iako se nama ove piramide čine tako nekako obične i normalne, zaista malo gdje na svijetu može da se vidi nešto ovako. Mada, nešto razmišljam, ako bismo ovdje uradili jednu anketu, vjerovatno bi svega nekoliko posto naše zemlje, reklo ne da je posjetilo, već i čulo za pješčane piramide u Foči. 

Nakon 60 zemalja koje sam obišao, uvijek tvrdim da kod nas ima toliko toga nevjerovatno i moćnog što malo gdje u svijetu ima. Pa i ova Foča u kojoj sam prvi put bio tek ove godine i tamo upoznao neke predobre likove, baš je kul i drugačija. Neki Amer bi se ubio da je ima.

Samo mi još treba to da shvatimo. Možda se i to desi jednog dana. Možda zaista taj dan dođe nekada. Ali kako rekoše u reklami za Jelen pivo, bitno je samo nikada ne odustajati.

Cijenićemo nekada ono što imamo. Valjda. Ili barem nastaviti pokušavati.

Ukoliko vas zanima, napravio sam i ovaj video sa 10 najljepših mjesta u Bosni i Hercegovini, sa dosta korisnih savjeta i informacija iz prve ruke.

 

*Tekst je pisan u sklopu kampanje Jelen piva “Tvoj grad tvoja snaga”, sjajne incijative koja za cilj ima promovisanje turističkih potencijala naše lijepe zemlje.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *