Kilotoa jezero

Vodič za Ekvador – (10 fantastičnih lokacija)

Ako bi postojala zemlja u Južnoj Americi koja me je najviše oduševila, a da to nisam očekivao, bio bi to Ekvador. Svi nekako pričaju o Brazilu i Argentini. Prašumama i pustinjama soli. A čini mi se da ova mala zemlja, smještena na sjeverozapadu Latino kontinenta, nepravedno biva zaboravljena i zaobiđena od strane putnika.

Mogao bih ti pisati o njemu satima. Danima. Uostalom, u mojoj putopisnoj knjizi “Pisma iz Južne Amerike” nalazi se dosta toga o njemu. Zato u ovom tekstu hoću samo da te provedem kroz 10 najmoćnijih mjesta koja možeš vidjeti i pokažem ti zbog čega gajim toliku ljubav prema ovoj zemlji.

Prije nego počnemo ovo putovanje za Ekvador, donosim ti video koji sam snimio iz ove zemlje u kojem se nalaze neke od najbitnijih stvari koje možeš da vidiš. Ako želiš više ovakvih stvari, zaprati moj YouTube kanal gdje često donosim ovakva videa.

 

Ekvador – TOP 10 fantastičnih lokacija koje ne smiješ propustiti da posjetiš

1. Kito – prestonicu zemlje

Kito Ekvador

Punog naziva San Francisco de Quito, prestonica Ekvadora jedan je od top 10 gradova koje sam ikada video! Uz Rio, najbolji do sada na putovanju ovdje. Definitvno. Ne očekuje čovjek nekako mnogo, ali kada dođe ovdje shvati koliko je nestvarno lijepo. Stari grad možda je najljepši koji sam ikada vidio. Uopšte, na svih pet kontinenata na kojima sam bio.

Čak je i UNESCO rekao da je stari grad Kita, najbolje očuvani stari grad u čitavoj Sjevernoj i Južnoj Americi. Dok šetaš, na momente se osjećaš kao da si u zakoračio 500 godina unazad, u period kada je grada nastajao na ruševinama Inka civilizacije koje su nastanjivale ovaj prostor. Fascinira što je mnogo toga sačuvano do danas u takvom stanju, da izgleda kao da su juče gradili.

Ulice ove prestonice nisu samo čiste i uređene. One su prelijepe. Savršeno očuvani primjeri stare kolonijalne arhitekture gdje god da se okreneš. Tako bih nekako opisao ovo mjesto. Trg Grande, na kojem se nalazi i Predsjednička palata, najljepši je trg koji sam ikada vidio. Crkve nisu ništa manje čarobne. Crkva Družbe Isusove (Iglesia de la Compañía de Jesús) potpuno je pokrivena zlatom, a Bazilika nacionalnog zavjeta (Basilica del Voto Nacional), sa mnogobrojnim životinjama i staklenim prozorima, podsjeća na stare pariske crkve.

2. Vulkan Kotopaksi

Jesi li znao da se u Ekvadoru nalazi najviši aktivni vulkan na svijetu!? Kotopaksi je moglo bi se reći više “avenija vulkana”, nego samo jedan vulkan, jer se njih čak 14 nalazi ovdje. Sam vrh nalazi se na 5,897 metara nadmorske visine, a čak 7 od 14 vulkana, više je od 5,000 metara!

Zanimljivo je isto da iako se Kotopaksi nalazi na oko 50 kilometara od prestonice Kita, tokom vedrog dana, možeš da vidiš njegov vrh sa nekoliko mjesta u ovom gradu. I ko kaže da nema zime u Južnoj Americi?

Najlakši način da dođeš do ovoga mjesta je iz grada Latakunga, iz kojeg svakoga dana imaš ture za ovaj vulkan. Cijene se obično kreću od 30 do 40 evra.

3. Ostrva Galapagos

Galapagos ostrva pripadaju Ekvadoru

Još od svog otkrića u 16. vijeku, ostrva Galapagos, bila su inspiracija ljudima širom svijeta. Nazvana po džinovskim kornjačama koje žive na ostrvu, ova UNESCO zaštićena regija, predstavlja stanište za jedinstven ekosistem koji se svih ovih godina razvijao gotovo bez spoljašnjeg uticaja (što nije ni čudno, uzimajući u obzir da se Galapagos nalazi na 1,000 kilometara zapadno od kopna).

Ovo je danas isto tako jedno od najaktivnijih vulkanskih područja na svijetu, a zanimljivo je da formacija ostrva do dan danas nije završena. Kada kažemo ostrva Galapagos, tu se misli na 13 velikih ostvra, 6 manjih i 42 manje površine na moru, na kojima se nalazi veliki broj nevjerovatnih životinja, uključujući pingvine sa Galapagosa, albatrose, te 28 posebnih vrsta ptica.

Jedini problem posjete ostrvu Galapagos su usudio bih se reći bezobrazno skupe karte za letove do tamo, koje će vas ponekad izaći jednako kao i putovanje do Južne Amerike.

4. Kilotoa jezero

Kilotoa jezero

Evo da ti u nekoliko crtica opišem ovo jezero. Nevjerovatno jezero zelenoplave boje, koja jako podsjeća na boju rijeke Une, smješteno je u središte vulkanskog kratera površine prosječnog fudbalskog stadiona. Da si ovdje sada sa mnom na vrhu jezera, mogli bismo zajedno da se spustimo do njega stazom dugačkom sigurno dva-tri kilometra. Trebalo bi nam možda sat vremena da dođemo do kraja, ali vrijedilo bi. Možemo uzeti i čamac ako se želiš malo provozati. Ja ću veslati, a ti samo sjedi u uživaj.

Gledaj u daljinu. Odmori oči od zelene boje. Nadam se da ti prija ova tišina oko nas. Jedino što je na momenat razbije jeste zvuk talasa koje napravi moje veslo, svaki drugačiji od onog prethodnog. Ali s njim je sve ovo još više umirujuće, zar ne? Ponio sam ti i nešto da pregrizeš kada ogladniš. Posudicu punu voćne salate od najsvježijeg tropskog voća, koje sam jutros kupio na pijaci. Samo za tebe. A kada završimo, pomoći ću ti i da se popneš do vrha, jer do tamo ima dosta da se ide.

Daj mi svoje stvari da se ne mučiš, a lijevu ruku nasloni na moje rame i idemo lagano. Postoje i konji koji te mogu odvesti do gore, ali nećemo mučiti životinje. Nema potrebe za tim. Sve u svemu, da si ovdje sa mnom, proveli bismo jedan lijep dan u prirodi. Krivo mi je što nisi, iskreno. Bilo bi lijepo podijeliti ovu ljepotu s tobom. Mogli bismo pozvati i neke druge ljude ako to poželiš. Tvoje i moje. Braću, sestre i prijatelje. Posebne osobe koje nećemo imenovati, ali koje znaju da su nam izuzetno drage.

Zamisli samo kako bi nam lijepo bilo.

5. Prašuma Amazon

Amazon prašuma

Da je Amazon zemlja, bio bi 9. najveća na svijetu. Kako i ne bi kad se prostire na čak 9 zemalja Južne Amerike. Najveći dio svakako pripada Brazilu, ali Kolumbija, Peru, Venecuela, Ekvador, Bolivija, dvije Gvajane i Surinam imaju svoj dio.

Kad si ovdje, čuješ neke nestvarne podatke.

1. Ekosistem prašume Amazon, čini dom za više od 40,000 vrsta biljaka, 1,300 vrsta životinja, 3,000 vrsta riba i preko 2,5 miliona insekata.

2. Oko 25% svih lijekova koji se koriste kod nas, dolazi iz Amazona, kao i čak 70% lijekova za rak. Ali, zanimljivo je da je manje od 1% biljaka istraženo je od strane naučnika. Zamisli samo koliko još prostora imamo za napredak i liječenje!

3. Preko 3,000 različitih vrsta voća, nalazi se ovdje, od kojih se u Evropu uvozi nešto manje od 200.

4. Preko 80% hrane koju jedemo ti i ja, potiče iz Amazona. Tu se misli na čokoladu, kafu, rižu, krompir, banane, kukuruz i mnoge druge stvari.

Kada si ovdje, ono što prvo osjetiš kada zakoračiš u ovu divljnu je vlaga. Napraviš dva tri koraka i izgledaš kao da te znojavi medvjed zagrlio i izljubio.

Kišna šuma, šta da ti kažem. Čas pada kiša, čas sija sunce. I tako u krug.
Ali ako bi me pitao da li sam ikada vidio ovako egzotičnu prirodu, mislim da nisam. Ekosistem ovdje je gotovo nestvaran. Kažu da se većina lijekova koji se prodaju po Južnoj Americi, pravi od biljaka iz Amazona. Ne možeš da vjeruješ kakve sve stvari nađeš. Od jedne biljke koju sam uzeo, malo je protrljao i udahnuo, osjećao sam se kao da sam pojeo tri mentol bombone i zalio ih vodom. Pročisti se grlo u sekundi.

Imaš osjećaj da ti ne treba apoteka kad si ovdje. Čak smo i repelent za komarce zamijenili trljanjem termita od dlanove i mazenjem po dijelu. A najluđe u svemu tome je što isti taj repelent i zgnječeni termiti, mirišu apsolutno isto! Znači identično. Kontam sad da se i prave od mrtvih termita.

Mada, sa prirodom treba oprezno. Imaš mnogo stvari oko sebe kojih treba da se čuvaš. Ne smiješ baš da uzimaš sve što vidiš. Ni da piškiš u rijeci kad poželiš. Znaš, ima jedna mala riba imena kandiru koju privlači amonijak iz urina, pa ako ne paziš dovoljno, zna da ti se zavuče kroz tvoj ponos i tu ostane.
Lokalci je opisuju kao malo stvorenje koje može da ti načini veliko zlo. Za razliku od pirana koje izjedaju ljudsko tijelo i nekako ne biraju mnogo, kandiru obično napada muškarce. Priče kažu da se bez mnogo bola, uvuče u tvoj penis i tu se smjesti. Skući. Još osnuje porodicu, rodi djecu. Živi o tvom trošku.

Ali, nešto kad razmišljam sad, kako je izvući onda kad ti se zavuče? Mislim, vrlo je osjetljivo svo to područje nekako. Pojedini lokalci koji ovdje žive godinama, vjeruju da je moguće izvaditi je uz pomoć određene vruće kupke, ali veća je vjerovatno da ćeš se ipak na kraju morati pozdraviti sa svojim ponosom.
Iako je do današnjeg dana jako mali broj dokumentovanih slučajeva kandiru napada, ti ipak pazi gdje skidaš gaće u Amazonu.

6. Đavolje stepenice

Đavolje stepenice Ekvador

Sa gotovo 80 metara visine i 20 metara dubine, Paillon del diablo čije bi ime u prevodu na naš značilo Đavolje stepenice, čudo je prirode locirano u gradu Banjosu, nekoliko sati udaljenom od Kita. Naziv je dobilo po neobičnim stepenicama koje se spuštaju do ulaza u vodopad, gdje ste u jednom trenutku bukvalno na svega nekoliko metara od same vode.

Samo da ti kažem nešto. Bićeš jako mokar. Kao čep vjerovatno.

Najlakši način da posjetiš Paillon del diablo, je na turi poznatoj kao “La ruta de las cascadas” (Tura vodopada), gdje ćeš osim ovoga, imati priliku da vidiš nekoliko sjajnih vodopada i uživaš u zaista spektakularnoj prirodi okruženja. Tura traje par sati i zaista se isplati.

Na kraju videa koji sam ti ostavio na vrhu teksta, nalazi se nekoliko kadrova o tome kako ovo mjesto izgleda.

7. Otavalo pijaca

U blizini Kita, okružen planinama sa svih strana, nalazi se jedan od najšarenijih gradova Ekvadora – Otavalo. Ono što čini ovo mjesto tako posebnim je jedna od najvećih pijaca u Južnoj Americi, gdje možeš da kupiš neke od najneobičnijih stvari koje ćeš ikada vidjeti! Možeš i da kupiš neke sasvim obične stvari, poput džempera, torbi, čaša i drugih suvenira, a bitno je da znaš da gotovo svaki proizvod koji se nalazi ovdje, ručni je rad nekog od lokalaca.

Po meni je ovo najšarenije mjesto u čitavoj Južnoj Americi koje sam vidio i u mnogome me je podsjetilo na Pijacu Vještica koju sam posjetio u La Pazu u Boliviji.

Ukoliko si ovdje u junu, obavezno posjeti poznati Inti Raymi (Festival Sunca) muzički festival na kojem ćeš imati priliku da uživaš u autentičnim zvukovima lokalnih izvođača iz ovoga kraja.

8. Ekvator – centar svijeta

Ekvator centar svijeta

Staneš tačno na liniju, ona uzme vodu, pusti je kroz neki montažni sudoper i vidiš kako se voda samo ravno sjuri u kantu ispod. Nema okretanja u bilo kojem pravcu. Samo ravno prođe. Onda se pomakne dva metra u lijevo, uradi tu istu stvar, a ti vidiš kako se voda sada okreće u smjeru kazaljke na satu, da bi nakon što se pomjeri samo par metara u desno, vidio kako se dešava kontra reakcija. Voda ide u kontra smjeru.

U slučaju da se pitaš kakvo je ovo mjesto gdje voda u samo par metara kruži na tri različita načina, e pa ovo ti je Ekvator. Polovina svijeta.

Ne mogu da ti opišem koliko je prezanimljivo sve ovo što nađeš ovdje. Koliko shvatiš da je naša planeta posebna. Kako je samo moćna ova sila što prolazi kroz ovo mjesto. Možeš i jaje na ekser da posadiš! I ono tako stoji sasvim normalno na njemu. Ništa posebno.

jaje koje balansira

Zanimljvo je da postoje dva Evkatora. Pravi i “lažni”. Ovaj lažni ako mogu tako da ga zovem, mnogo je više turistički doduše. Da li zbog činjenice da je linija nekada pogrešno izmjerena pa se ljudskom greškom postavila ovdje, nisam sto posto siguran, ali činjenica je da nekoliko minuta hoda, dolaziš do “pravog” Ekvatora. Baš tog gdje balansiraš jaje.

Čak 13 zemalja, nalazi se na ovoj imaginarnoj liniji (Ekvador, Kolumbija, Brazil, Gabon, Indonezija, Sao Tome i Prinsipe, Somalija, Maldivi, Kiribati, DR Kongo, Uganda, Kenija i Kongo), a vjeruje se da onoga trenutka kada je pređeš, Mjesec se okrene naopačke. Dobro sad, nije baš da čim zakoračiš preko vidiš kako Mjesec uradi salto i prevrne se, ali ako bi gledao dovoljno dugo tokom dana, u jednom kratkom trenutku bi vjerovatno dočekao da ga vidiš u ovom položaju. Tako mi barem kažu ovdje.

I, na koju ćemo stranu?

9. Ljuljaška na kraju svijeta

Ova poznata ljuljaška locirana u mjestu Banjos, nosi naziv La Casa del Árbol (Kuća od drveta), s obzirom na to da je ljuljaška na kojoj sjedite, zakačena za drvenu kuću sa njene lijeve strane. Ukoliko imaš strah od visine, možda ti se nakon ove fotke koju vidiš gore, baš i ne ide ovdje, ali izgled često zna da zavara.

Veliki broj žena, pa i djece, svakoga dana posjećuje ovo mjesto, te stoga ne moraš da brineš o nekom pretjeranom adrenalinu.  Evo kako to zaista izgleda.

10. Alpake

Alpaka životinja

Možda ćeš sada pomisliti kako ovo nije turistička atrakcija zemlje, ali pogledaj je samo. Postoji li nešto slađe od nje?  Možda panda kako se prevrće u snijegu, ali ovo je tu negdje. Vidi kako je čupava samo. Pogledaj samo te nogice. Tu njušku. Taj pogled. Sve je nekako do zla Boga simpatično na njoj.

U pitanju je jedna od dvije domaće vrste lama, pored obične lame, od koje je manja. Nekada se mislilo da je nastala domestifikacijom gvanaka, kao i obična lama, međutim, novijim genetičkim istraživanjima je utvrđeno da joj predak vikunja. Najčešće živi u planinama Perua, Bolivije i Čilea, a Ekvador je isto dom nekima od njih.

Prepoznaje se po svojoj dugačkoj kvalitetnoj dlaci, zbog koje se i prvenstveno gaji, a koje se takođe naziva alpaka.

Crtice za kraj

I dođosmo do kraja ovog našeg putovanja u Ekvador. Jednu od zemalja koja me najviše iznenadila i o kojoj kada sada pišem, osjećam neku posebnu toplinu. Toliko toga lijepog se desilo na ovom putovanju, toliko zanimljivih ljudi smo upoznali, toliko toga novog doživjeli, da zaista nosim prelijepe uspomene o ovoj čudesnoj zemlji.

U slučaju da ti treba još informacija o ovoj zemlji, piši mi. Zaista bih volio da i ti doživiš Ekvador na isti način kao i ja, te da ako već do sada nisi, uskoro otkriješ ovu zemlju i sve njene ljepote.

Knjiga o Južnoj Americi

Ako tražiš još dodatnog materijala o ovoj zemlji, napisao sam i knjigu sa putovanja u Južnu Ameriku. U njoj se nalaze putopisi i moja lična iskustva i zapažanja sa putovanja kroz Brazil, Boliviju, Čile, Ekvador i Kolumbiju. U njoj sam pisao o ljudima, običajima, hrani i svemu onome što čini Južnu Ameriku, tako divnom i posebnom.

Možeš je poručiti na ovom linku. 

A ukoliko voliš Južnu Ameriku, napisao sam i tekst o 10 meni lično, najljepših mjesta na ovom kontinentu. 

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 comments