10 ruta vozom čiji pejzaž oduzima dah

Putovanja vozom kod nas nisu baš napopularnija i zbog lošeg stanja u kome se nalaze željeznice na Balkanu često izbjegavamo da putujemo upravo ovim prevoznim sredstvom. U drugim evropskim zemljama putovanja vozom su vrlo uobičajena, čak se praktikuju češće nego putovanja autobusom. Jedan od razloga je što je voz vrlo često jeftinije prevozno, brže prevozno sredstvo ili oboje.

Putovanja vozom su popularna i zbog divnih pejzaža u kojima možete uživati tokom višečasovnog putovanja. Nekada su pruge udaljene od autoputa i kriju krajolike koje ne možete da vidite iz automobila ili autobusa tokom vožnje na autoputu. Dosta turista se odlučuje da putuje vozom i zaustavlja se u manjim mjestima kako bi osjetili duh i atmosferu tog kraja.

Ako do sada niste razmišljali da putujete vozom možda će Vas ove fotografije i opisi uvjeriti u sve prednosti putovanja ovim prevoznim sredstvom. Donosimo Vam 10 ruta vozom čiji pejzaži duzimaju dah.

10. Venecija – Minhen

Direktni voz iz Venecije za Minhen prolazi kroz gradove Verona, Trento i Insbruck.  Putovanje traje okvirno 8 h, a putnici imaju priliku da uživaju u predivnim pejzažima sjeverne Italije koji čine male uvale, doline, jezera i moćne Aple i snježni vrhovi u bilo koje doba godine.

10 ruta vozom koje oduzimaju dahZatim slijedi pejzaž Bavarske pokrajine koji vas sve više oduševljava svojim zelenilom, smirenošću i prostranim dolinama. Cijena ovog voza je oko 40 evra, dok se na akcijama može naći i za 20.

venice-munich-Edgar-Moskopp-740x487 venice-munich-Gianluca-Gobbi-740x563

9. Train des Pignes, Francuska 

Pruga koja povezuje grad Nicu sa Digne les Bains u pokrajini Porvansa. Francuska regija Provansa je definitivno jedna od najljepših i najpoznatijih u cijeloj zemlji, a ovaj epitet je zaslužila zahvaljujući prelijepim krajolicima, poljima lavande i vinogradima. Tokom vožnje vozom ovom rutom prolazićete pored rijeka, starih mostova, malih sela koja kao da su stala u vremenu. Putovanje traje okvirno 3h.

nice-Giovanni-Allievi-740x493 nice-Itamar-Campos-740x480

8. Ruta koja prati rijeku Rajnu, Njemačka

Ova pruga povezuje gradove Keln, Bon i Mainz koji se nalazi na lijevoj obali Rajne. Voz prati zapadni tok Rajne kojim se otkriva sva raznolikosti Njemačke. Stjenoviti pejzaž, viogradi i stari dvorci čine ovo putovanje vozom veoma zanimljviim i ispunjenim.

germany-Dominic-Meinardi-740x539 germany-Jiuguang-Wang-740x492 7. Balkan flexipass

Iako živimo na Balkanu nekada nismo svjesni svih ljepota ovoga kraja. Na ovoj listi ruta vozom koje otkrivaju najljepše slike iz prirode našla se i pruga Beograd – Bar. Netaknuta priroda, sela kakvih ima samo na Balkanu, čiste planinske rijeke i najljepši izlasci sunca su odlike našeg lijepog Balkana. Mladi do 25. godina mogu vrlo povoljno da kupe voznu kartu koja važi za sve vozove na Balkanu i na taj način obiđu sve balkanske zemlje i stignu skroz do Istanbula.  Više infromacija na sajtu www.raileurope.com.

6. Čokoladna pruga, Švajcarska

Za sve ljubitelje hrane, naročito čokolade ovo je prava ruta. U vozu imate prvoklasnu uslugu gdje možete probati hranu po kojoj je ova zemlja poznata. Voz kreće iz mjesta Montreux, prolazi pored Ženevskog jezera, staje u Gruyere, gradu poznatom po odličnom siru i starim dvorcima. Tura se završava u mjestu Cailler-Nestlé gdje se nalazi fabrika čokolade koju na licu mjesta možete i degustirati.

chocolate-swiss chocolate-swiss2 5.Škotske visoravni

Ruta počinje u mjestu Fort William i prolazi pored Ben Nevis, najviše planine u Britaniji, jezera Loch Morar i Loch Nevis, te rijeke Morar. Dok se vozite vozom kroz ove predjele na trenutak imate osjećaj kao da gledate Harry Pottera jer su ovi predjeli korišteni za simanje ovog kultnog filmskog serijala. Ruta završava u gradu Mallaig koji je poznat po svježoj morskoj hrani. 

scotland-Andreas-Enderlin-740x508 scotland-Daniel-Korzhonov-740x537 4. Madrid – Oviedo, Španija

Ruta počinje u Madriddu glavnom gradu Španije i završava u glavnom gradu regije Asturias iz koje inače dolaze najsimpatičniji i najotvoreniji Španci (lično provjereno). Pruga prolazi pored malih španskih sela koje karakterišu šarene kućice i neka pozitivna energija koja se vidi u arhitekturi i ljudima. U pokrajini Asturias se nalazi planina Picos de Europa koja još više uljepšava ovaj prizor i čini ovo putovanje zanimljivim za sve putnike.

madrid-Eve-Ingram-740x492 madrid-Manuel-Lancha2-740x335 madrid-Manuel-Lancha-740x4933. Pruga Rauma, Norveška

Ova ruta prati rijeku Rauma čije obale odlikuju kršne stijene i zelene doline. Kažu da se u ovom području može vidjeti prava netaknuta priroda ove sjevernoevropske zemlje. Voz prolazi i pored Troll Zida, najviše verticalne stijene u Evropi. Tokom ovog dvočasovnog putovanja nadmorska visina krajolika se mijenja od 4 do 659 m iznad nivoa mora.

rauma-740x489 raumatroll-wall-norway-740x4932. Ruta koja prati britansko kulturno- istorijsko nasljeđe

Velika Britanija je poznata prije svega po dvorcima koji najviše govore o njihovoj istoriji, plemićkim porodicama i razvoju zemlje do danas. Britanske željeznice vam nude mogućnost kupovine karte s kojom možete stajati u različitim gradovima i obilaziti dvorce, te na taj način se upoznati sa istorijskim bogatstvom ove zemlje. Putovanje može trajati i do 15 dana, a rute koje možete izabrati su različite. Odličan izbor za ljubitelje istorije, dvoraca kao it bajki i predivnih pejzaža.

castles-Alfie-Tait-740x492 castles-Steve-Clancy2-740x493 castles-Steve-Clancy-740x3621.Bernina express, Švajcarska – Italija

Ruta spaja Švajcarsku i Italiju, prolazi kroz visoke Alpe, tunele, preko čvrstih mostova i pored predivnih skrivenih sela. Pruga počinje u mjestu Chur, a završava u italijanskom gradu Lugano u kome se primjećuje značajni uticaj susjedne Švajcarske u smislu jezika, hrane i mentaliteta. Ovaj grad se nalazi na obali istoimenog jezera.

bernina-express

Ovo su 10 ruta vozom za koje smatramo da bi svako od nas barem jednom trebao da doživi. Koji je vaš prijedlog?

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 comments