100 godina staro pozorište pretvoreno u knjižaru

U zgradi 100 godina starog pozorišta u Buenos Airesu poznatog kao Splendid Theater otvorena je raskošna knjižara koja privalči pažnju velikog broja Argentinaca, ali i stranih turista. Knjižara El Ateneo Grand Splendid posebna je po svom zanimljivom pedigreu, unutrašnjem dizajnu i velikom broju knjiga različitih autora.

O pozorištu?

Pozorište je prvi put ugledalo svjetlo dana 1919. godine, a u svojoj dugoj istoriji je često mijenjalo funkciju. Splendid Theater je prvo pretvoren u kino. Kasnije, 2000. godine  pretvoren je u knjižaru koju danas posjećuje više od milion ljudi tokom godine.

Orginalna zgrada pozorišta je projektovana od strane Pero i Torres Armengola. Svoj puni sjaj u ruhu knjižare dobila je zahvaljujući arhitektu Fernandu Manzonu. On je odlučio da zadrži mnoge dijelove starog pozorišta, samu pozornicu, balkone čak i crvene zastore. Ovu knjižaru je The Guardian 2008. godine proglasio drugom najljepšom na svijetu.

Ako se nekada nađete u Buenos Airesu nemojte propustiti da posjetite ovu neobičnu knjižaru gdje možete na trenutak da osjetite raskoš velikog pozorišta u kome su igrane najbolje opere i baleti, ali i mir koji vam pruža razgledanje i kupovina knjiga. Bilo kako bilo ova zgrada od svog postanka pa do danas služi isključivo umjetnosti na raličite načine.

buenos-aires-bookstore-theatre-el-ateneo-grand-splendid-1a buenos-aires-bookstore-theatre-el-ateneo-grand-splendid-2 buenos-aires-bookstore-theatre-el-ateneo-grand-splendid-3 buenos-aires-bookstore-theatre-el-ateneo-grand-splendid-6 buenos-aires-bookstore-theatre-el-ateneo-grand-splendid-7 buenos-aires-bookstore-theatre-el-ateneo-grand-splendid-8 buenos-aires-bookstore-theatre-el-ateneo-grand-splendid-9 buenos-aires-bookstore-theatre-el-ateneo-grand-splendid-10

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment