Zanimljivosti o Butanu

12 nevjerovatnih zanimljivosti o Butanu koje niste znali

Kraljevina Butan je zemlja bez izlaza na more, a nalazi se visoko u Himalajima, smještena između Kine i Indije. Butanci svoju zemlju zovu Druk Yul, što u prevodu znači “zemlja Gromovitog” Zmaja koji je predstavljen i na butanskoj zastavi. Neki istraživači Butan smatraju kao inspiraciju za Šangri La, mitsku zemlju srećnih ljudi koja je smjestena visoko u Himalajima. Ako vas zanimaju zanimljivosti o Butanu, onda je ovaj tekst baš za vas.

Ekološka država

Butan je jedina država u svijetu koja u ustavu ima klauzulu koja obavezuje da pošumljenost u svakom trenutku iznosi najmanje 70 posto ukupne teritorije. Trenutno su na 80 posto.

Niko nema rođendan

Butanci ne slave rođendane kao mi, niti pamte datum kada su rođeni. Onoga trenutka kada otkuca Nova godina, svaki stanovnik zemlje postaje godinu dana stariji.

Nema semafora

Timfu, glavni grad Butana

Glavni grad Butana je Timfu, gradić od oko 10 000 stanovnika. To je jedini glavni grad na svijetu uz Pjong Jang, koji nema nijedan semafor, a saobraćaj regulisu policajci koji su stacionirani u kućicama bogato dekorisanim u tradicionalnom stilu.

Kralj

U Timbuu se nalazi i kraljevski dvorac u kojem stoluje Kralj Butana, porijeklom iz porodice Wangchuk. Sadašnji kralj je Jigme Khesar Wangchuk, jedan od najmlađih monarha na svijetu. Kada je bio mladi princ, posjetio je tajlandskog kralja u Bangkoku. Nakon sto se vratio kući, shvatio je da je turistička posjećenost Butana skočila za 10000 posto, a posjetiteljke su bile mahom mlade Tajlanđanke zaljubljene u princa.

Jedini koji ima prezime

Osim što je kralj zemlje, ujedno je i jedina osoba u Butanu koja ima prezime. Ovo je obrnuto od prakse u Japanu, gdje je carska porodica jedina koja nema prezime.

Incest se smatra normalnim

Incest nije neuobičajen u ovoj zemlji i često se dešava da se brat i sestra venčaju da bi se očuvala čistoća krvi. Još je češće venčavanje među rođacima.

Bruto nacionalna sreća

Butanci su jako srećan narod

Kao sto je poznato, sve države svijeta mjere svoj napredak bruto nacionalnim dohotkom, a Butan je uveo koncept bruto nacionalne sreće. Butanci sebe smatraju najsrećnijim narodom na planeti.

Odjeca

Svi Butanci su zakonom obavezani da nose tradicionalnu odjeću iz 14. Vijeka. Zapadni butici u Butanu ne postoje.

Manastiri

Butan je poznat po svojim budističkim manastirima. Jedan od njih je i Tigrovo Gnijezdo, koji je poslužio kao inspiracija za film Brus Lija „U zmajevom gnijezdu“

Nema cigara

Ovo je i jedina država na svijetu gdje je prodaja duvana zabranjena.

Jedna od najmlađih populacija na svijetu

zene u Butanu

Butanci su jedna od najmlađih nacija na svijetu. Gotovo jedna trećina stanovništva mlađa je od 14 godina, a prosječna starosna dob u zemlji je nešto ispod 23 godine.

Tradicija se poštuje

Tradicija je jedna od stvari o kojoj se mnogo vodi računa u ovoj zemlji. Jedan od takvih običaja nalaže da je obavezno odbiti hranu ako vam je ponude i reći “meshu meshu”, a zatim pokriti vaša usta rukama.

Ne dirajte ždralove

Svako ko ubije crnovratog ždrala, koji je ugrožen i za Butance sveta ptica, suočen je sa doživotnom robijom. Zapravo, ovo će se desiti svakome ko ubije bilo koju zaštićenu životinju.

Tekst pisao: Mladen Duran

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment