29 zanimljivosti o Turskoj koje (možda) niste znali

Želite da saznate neke zanimljivosti o Turskoj? U ovom tekstu se nalazi 29 neobičnih, fascinantnih, te pomalo šašavih stvari koje možda niste znali o ovoj zemlji. Ukoliko poznajte još neke zanimljivosti o Turskoj, pišite mi u kometare ispod.

1. Turska ima jedan od najvećih šoping centara na svijetu. 

kapali čarsija

U pitanju je istanbulski Veliki bazar, poznatiji kao Kapali Čaršija, koji datira još iz 1455. godine i koji je napravljen brzo nakon što su Otomani osvojili tadašnji Konstantinopolj. Veliki bazar se godinama mijenjao, ali je uvijek opstajao, te se danas u njemu može pronaći nevjerovatnih 3 000 prodavnica, raspoređenih kroz 61 ulicu.

Koliko je sam bazar popularan, dovoljno govori podatak da je 2014. godine bio najposjećenija atrakcija na svijetu, sa oko 91 milion posjeta.

2. Nemojte se iznenaditi ako u Turskoj kao dezert dobijete piletinu.

Tavuk göğsü kolač sa piletinom

Tavuk göğsü, ili puding od ptičijih prsa, jedan je od specijaliteta kuhinje Turske. U pitanju je poprilično neobičan spoj kuvane piletine sa mlijekom, šečerom i cimetom, a ako je vjerovati lokalcima, kažu da je odličnog okusa. Ne znam da li im je vjerovati ipak.

3. U jednom malom selu na sjeveru Turske, postoji jedan poseban jezik, jezik zviždanja. Evo kako on izgleda.

4. Sveti Nikola je rođen u gradu Patara u Turskoj. 

Uz to, on nije jedini svetac koji je rođen u Turskoj. Ako ste pratili moje putopise, onda već znate da je sveti Đorđe rođen u Kapadokiji, sveti Pavle u gradu Tarsusu u blizini Mersina, na jugu zemlje, a prorok Abraham u gradu Urfi.

5. Iako Holandiju često povezuju sa lalama, Turska je ipak ta koja ih je podarila svijetu.

Iako se ne zna tačno gde su prve lale uzgajane, ali ovaj cvijet svijetu je predstavljen još u doba Osmanskog carstva. Prve lukovice je flamanski ambasador na dvoru Sulejmana Veličanstvenog u 16. veku donio u Holandiju. Osim toga, Evropa Turskoj duguje zahvalnost i za kafu, višnje i još mnogo toga.

6. Prije nekoliko stotina godina, žene u Turskoj su se mogle legalno razvesti od svog muža, ukoliko im ne bi napravio dovoljno kafe koliko su željele.

7. Novorođenčad u Turskoj štite između ostalog tako što bebe “posole”. Ovaj običaj podrazumeva da se beba po tijelu istrlja solju, jer se vjeruje da će je to zaštititi od svega što bi moglo da joj nauditi.

8. Možda zvuči nevjerovatno, ali na dan pisanja ovog teksta, u Turskoj postoji čak 82 693 džamija. S obzirom da Turska ima 82 miliona stanovnika, to znači da na svakih 1000 stanovnika, ide po jedna džamija.

džamija Kodže Tepe Ankara

9. Iako se možda nekom turski jezik ne čini previše težak, najduža riječ u turskom ima čak 70 slova. U pitanju je riječm uvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine, koja u prevodu znači “djeluje kao da ste od onih koje nećemo moći da naučimo da stvaraju neuspješne”. Šta god to značilo.

10. Čak 77 odsto svih lješnjaka koji se izvezu u svijet, dolaze iz Turske.

lješnjak turska

11. Ukupno 13 mjesta u zemlji se nalazi na popisu UNESCO – ove kulturne baštine. Upravo to je jedan od razloga zbog kojih se Turska obično nađe u prvih 10 zemalja u svijetu po broju Turista. Neka od njih, nalaze se i u nevjerovatnoj Mesopotamiji.

12. Osim ovih 13, u Tursko se nalaze 2 od 7 čuda antičkog svijeta. U pitanju su Artemidin hram u Efesu i Mauzolej u Halikarnasu, izgrađen između 353 i 350 godine prije nove ere.

13. Zanimljivo je da Turska važi za jednu od zemalja sa najmlađom populacijom u ovom dijelu svijeta. Naime, više od pola stanovnika zemlje, ima manje od 30 godina, a oko 24% populacije, ima manje od 14 godina. Svega 8,5% popualcije starije je od 65 godina.

14. Vjerovali ili ne, u Turskoj postoji grad koji nosi ime Batman. Međutim, u pitanju nije mali grad već mjesto sa oko 350 000 stanovnika. Da je Batman u Bosni i Hercegovini, bio bi uz Sarajevo najveći grad u državi.

Grad Batman Turska

15. Sve do 1934., većina Turaka nije imala prezime. Kao i mnoge druge stvari i ta je promijenjena reformama ‘najvećeg oca turskog naroda’ Mustafe Kemala Ataturka!

16. Čuveni most na Bosforu koji povezuje dva kontinenta, nastao je kao ideja još u srednjem vijeku. Prema istorijskim izvorima, najveći genije tog vremena, Leonardo da Vinči 1503. godine napravio je planove za gradnju mosta preko Bosfora, koji ipak nisu bili realizovani, zbog nemogućnosti da se u to vrijeme napravi takva konstrukcija.

17. Slijepi pjesnik Homer, rođen je u gradu Izmiru na zapadnoj obali Turske. U svom epu Ilijadi, smjestio je Troju, na mjesto koje se nalazi sjeverno od Izmira.

18. ‘Veni, vidi, vici’ rekao je jednom prilikom Gaj Julije Cezar. A da li znate da su te riječi izgovorene upravo na području današnje Turske?

19. Ili to da je Aleksandar Veliki odvezao Gordijev čvor u jednom mjestu u blizini današenje Ankare.

Legenda kaže da je u frigijskom gradu Gordiji postojao vrlo zapetljan čvor, a vjerovalo se da će onaj tko ga raspetlja zavladati svijetom. Prema legendi, enigmu je riješio Aleksandar Veliki, koji je prvo pokušao naći neki kraj užeta, ali kad je uvidio da je to nemoguće, jednostavno je presjekao čvor. Upravo zbog toga se danas gordijski čvor koristi kao sinonim za veliki problem koji se vrlo lako rješava.

20. Kao nacionalni heroj zemlje, bez dileme izdvaja se Mustafa Kemal Ataturk, otac svih Turaka i prvi predsjednik moderne Turske republike.

Mustafa Kemal Ataturk crno bijela slika

Ataruk je služio na ovoj funkciji u periodu od 1923. do 1938. godine, a za vrijeme svoje vladavine, uspio je da na ruševina jednom gotovo uništenog carstva, stvori moćnu i nezavisnu zemlju. Ukinuo je funkciju sultana i diskriminaciju nad ženama. Smanjio je ulogu vjere u odlučivanju, te otvorio jako veliki broj besplatnih škola širom zemlje, a u jako kratkom period, od većinski nepismenog stanovništva jedne zemlje, stvorio je jedan veoma obrazovan i školovan narod.

21. Nacionalni sport Turske je hrvanje u ulju.

22. Zemlja ima jednu od najvećih populacija korisnika Facebooka. Čak 97% stanovništva, priznalo je da koristi Facebook.

23. Iztuzu plaža jedno je od najvažnijih mjesta u svijetu za uzgajanje kornjača, te veoma važno mjesto za očuvanje ove životinjske vrste.

24. Ezop, nadaleko poznat po svojim mnogobrojnim basnama, rođen je u Anadoliji.

25. Zanimljivosti o Turskoj nastavljamo podatkom da je Istanbul jedini grad na svijetu koji se nalazi na dva kontinenta.

26. Gobekli Tepe, i dalje prilično nepoznat lokalitet u gradu Šanliurfa (Urfa) predstavlja najstarije mesto bogosluženja do sada otkriveno. Naime, vjeruje se da kompleks datira još iz 7500 – 6000 godine p.n.e.

Gobekli Tepe ostaci

27. Neke od prvih najpreciznijih svjetskih mapa izradio je poznati Turski kartograf i moreplovac Piri Reis u 16 vijeku.

28. U Turskoj žena ako ne radi i nije udata (ili je razvedena) može do kraja života primati penziju od svog oca ako je umro. Ovo ide čak toliko daleko da se neke žene i namjerno razvedu na papiru, a uredno žive sa muževima da bi primale penziju svog oca.

29. Ahmed Čelebi rodom iz Turske, poznat je po tome što je napravio krila od ptičijeg perja i sa njima preletio od Galata Kule do Üsküdara. Ovo se u istoriji smatra prvim letom ove vrste ako ne računamo legendu o Dedalu i Ikaru.

Ovo su bile neke od zanimljivosti o Turskoj. Ukoliko znate još neke stvari koje bi bile zanimljive za ubaciti u tekst, pišite mi u komentar ispod.

Hvala svim ljudima koji su doprinjeli ovom tekstu sa svojim informacijama i porukama.

Ukoliko želiš, zaprati moj Instagram profil na kojem svaki dan donosim fotografije i videa sa putovanja širom svijeta.

A ako vas zanima još ovakvih tekstova, pisao sam i neke neobične stvari i zanimljivosti o Grčkoj.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *