Grad Bijeljina

Bijeljina – 5 stvari koje vrijedi vidjeti

Iako Bijeljina vjerovatno ne spada u one gradove koji vam prvi padnu na pamet kada pomislite da putujete po našoj zemlji, ona ipak nudi dosta toga zanimljivog te svakako vrijedi posjete. Stoga, u ovom tekstu želim da vam pokažem neke od najzanimljivijih stvari koje vrijedi raditi u ovom gradu.

Bijeljina – 5 stvari koje vrijedi vidjeti u gradu i njegovoj okolini

Crkve i manastiri od istorijskog značaja

Manastir Tavna Bijeljina
Credits: Srpskatimes

Ako postoji nešto zbog čega bi vrijedilo doći u Bijeljinu, to je posjeta nekim od prelijepih crkvi i manastira ovog kraja. Prije svega, izdvaja se manastir Tavna sa crkvom Svete Trojice, biser od velikog istorijskog značaja, za koji se vjeruje da je građen početkom 14. vijeka. Pretpostavlja se isto tako da je ovaj manastir zadužbina Vladislava i Urošica, sinova kralja Dragutina Nemanjića.

Kroz svoju istoriju, mnogo puta je razaran, ali je svaki put vaskrsavao još ljepši. Manastirski kompleks je smješten na majevičkom pobrđu, na oko 18 kilometara jugozapadno od Bijeljine, prema opštinama Ugljevik i Zvornik. Do Manastira se dolazi magistralnim putem od Bijeljine prema Zvorniku, od kog se na 25. kilometru od Bijeljine, u selu Glavičicama, odvaja asfaltni put kojim se posle 5-6 kilometara stiže do manastira.

U novije vrijeme u Bijeljini i njenoj okolini izgrađeno je nekoliko manastira, među kojim se izdvajaju manastir Svetog Vasilija Ostroškog u kojem je sjedište Eparhije zvorničko-tuzlanske, kao i manastir Svete Petke.

manastir svete petke Bijeljina

Objekti od kulturnog značaja

Bijeljina centar grada

Kao jedan od većih gradove Bosne i Hercegovine sa oko 115 000 stanovnika, Bijeljina polako ali sigurno postaje moderan grada sa sve većim brojem objekata od kulturnog značaja. Ali pored ovih novih, lokalci se ponose i onim starim, istorijski značajanim, poput zgrade Muzeja Semberije i Gradske uprave, Pavlović banke, Atik-džamije i Osnovne škole „Sveti Sava“ i mnogi drugih.

A ne znam da li ste znali ali bijeljinski Gradski park isto tako nudi bogatu istoriju, s obzirom na to da je  podignut prije više od 100 godina, te predstavlja jedan od najvećih parkova u čitavoj Bosni i Hercegovini.

Gromiželj i njegova lijepa priroda

Gromiželj Semberija

Osim objekata od istorijskog značaja, ne treba zanemariti prirodu ovog kraja, a iako najpoznatija po svojim ravnicama, Semberija može da se pohvali i jednim zanimljivim močvarnim blagom imena Gromiželj, u čijim vodama je čak otkrivena rijetka vrsta ribe mrguda. Ova rijetka riblja vrsta je otkrivena na svega nekoliko područja u Evropi, a pojedini stručnjaci ističu da se ona gotovo nigdje ne može vidjeti u ovako velikom broju kao ovdje.

U močvari se nalazi i još mnogo biljnih i životinjskih vrsta sa crvene liste ugroženih vrsta, od kojih neke potiču još iz vremena Panonskog mora.

S obzirom na značaj koje ovo mjesto ima za region, mislim da bi naredni korak bio njegovo proglašavanje zaštićenim spomenikom prirode, te dodatno ulaganje koje bi privuklo još više turista.

Čudesno etno selo Stanišić

Etno selo Stanišić

Autentično selo koje nas vraća u neka prošla vremena, doba naših predaka, i  koje svojim sadržajem prenosi duh življenja i kulture kraja 19. i početka 20. vijeka smjestilo se nadomak Bijeljine. Selo postoji od 2003. godine i od tada napreduje u svim pogledima kako bi posjetiocima pružilo najbolji doživljaj i odmor.

Ovo bajkovito mjesto ostavlja bez daha svakoga ko uđe na kapije sela, a njegova unikatnost i poruka koju želi da prenese prepoznati su ne samo od strane lokalnog stanovništva već i od stranaca koji ga vrlo rado posjećuju i biraju za mjesto gdje će provesti svoj odmor. Priča o selu počela je izgradnjom konobe „Stanišić”, a kako je interesovanje raslo, tako se i sama ponuda širila, što je kao rezultat dalo današnji kompleks bogatog sadržaja. U selu se izdvajaju dvije cjeline.

Jedna prikazuje svjetovni život i predstavljena je kućama od drveta sa pokućstvom koje im pripada. Njih povezuju popločane kamene staze i mostovi koji prelaze preko jezera u centru sela. Druga cjelina ima duhovni značaj i okarakterisana je srednjоvjekovnom arhitekturom, posjeduje replike od istorijskog i kulturnog značaja. Kompleks ima i savremenu notu, pa pored autentičnog smještaja, u ponudi je i moderno izgrađen hotel i sportsko-rekreativni sadržaj za djecu i odrasle.

Ako želite da vidite i osjetite kako živi Semberija, ova najposjećenija destinacija ovog dijela države u ponudi ima vožnju fijakerom, gdje ćete dobiti pravi ugođaj kroz semberska sela, ili odmoriti oči ugodnom vožnjom kraj Drine. Nakon 17 godina uspješnog rada, еtno-selo Stanišići sa pravom nosi epitet dragulja domaćeg turizma.

Mjesto vrhunske zabave

A uz posjetu etno-selu Stanišić, većina turista koja dođe u grad, ne propušta i da se opusti u nekom od brojnih kafića ili kafana, kojih u Bijeljini ima zaista mnogo. Ima čak toliko, da postoji priča među ljudima da svaka porodica posjeduje barem po jednu kafanu ili drži neki restoran. Da li je to istina ili ne, ostavljam Bijeljincima da kažu, ali provoda u gradu vam sigurno neće nedostajati.

Zato, kada završite sa obilaskom grada i umorite se od hodanja, zavalite se u nekoj bašti, naručite Jelen pivo, te uživajte u svakom trenutku koji provedete u ovom gradu.

A možda sretnete i Savu Miloševića negdje u prolazu koji je rodom iz ovog grada. Nisam siguran da li Savo pije Jelen, ali ako ništa, ispričaće vam sigurno mnogo zanimljvih priča.

Kako se vama dopada Bijeljina i da li ste je posjetili do sada?

Ukoliko vas zanima, napravio sam i ovaj video sa 10 najljepših mjesta u Bosni i Hercegovini, sa dosta korisnih savjeta i informacija iz prve ruke.

 

P.S. Napisao sam knjigu o 80 najljepših mjesta u Bosni i Hercegovini u kojoj se nalazi zaista mnogo neotkrivenih i malo poznatih lokacija.

View this post on Instagram

Prije nešto više od dva mjeseca, u prodaju je izašla knjiga "Vodič za putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu" sa 80 najboljih lokacija za vidjeti u zemlji, koliko znam jedina knjiga ove vrste koja može da se nađe kod nas. Tiraž za knjigu bio je 1000 primjeraka, a u ova dva mjeseca, prodalo se više od 700 knjiga, koje su otišle u gotovo sve moguće gradove naše zemlje, kao i u mnoge zemlje inostranstva. Hvala ljudi što podržavate moj rad i što ste ove godine, kao i ja, odlučili da istražite Bosnu i Hercegovinu. Veliko hvala i Marinku Umićeviću iz Beme koji uvijek podražava moj rad i koji je sam otkupio 100 primjeraka. Zaista, hvala od srca. ❤️ Nadam se da ste kroz ovu knjigu uspjeli da otkrijete neke nove destinacije naše zemlje, te da ste ovu godinu, uprkos svemu što se dešava, iskoristili na najbolji mogući način❤️

A post shared by RIO priče sa putovanja ♥ (@rio_price_sa_putovanja) on

*Tekst je pisan u sklopu kampanje Jelen piva “Tvoj grad tvoja snaga”, sjajne incijative koja za cilj ima promovisanje turističkih potencijala naše lijepe zemlje.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *