Klinje jezero kod Gacka

Klinje jezero kod Gacka – Skrivena lokacija Hercegovine

Nedaleko od Gacka, poznato još i kao Donje jezero, smjestilo se jezero Klinje, nastalo za vrijeme austrougarske okupacije i to za potrebe navodnjavanja Gatačkog polja. Jezero predstavlja najvišu vještačku akumulaciju na teritoriji Republike Srpske, a prepoznatljivo je po velikoj kamenoj, 26 metara visokoj lučnoj brani, građenoj između 1891. i 1896. godine, koja je najveća brana ove vrsta na Balkanu, kao i kulturno-istorijski spomenik države.

Brana na jezeru Klinje kod Gacka

Kako jezero danas izgleda?

Ono što je zanimljivo je da jezero tokom godina nije zadržalo svoju prvobitnu funkciju, već se danas najviše koristi u službi turizma, te predstavlja popularno izletište za lokalno stanovništvo i ribolovce ovoga kraja. Zimi jezero zaledi, a za veoma niskih temperatura, neki stanovnici Gacka jezero koriste i kao klizalište. Svojom bojom, Klinje podsjeća na more i često privlači turiste koji ovim krajem prolaze prema moru, te se nerijetko zaustavljaju iznad brane i dive se pogledu.

Ako vas zanima šta još ima da se vidi i radi na ovom mjestu kao i na regiji Gacka, snimio sam ovaj video zajedno sa sjajnom ekipom iz njihove turističke organizacije u kojem možete saznati više o mjestu.

U njemu smo pričali o gastronimiji ovoga kraja, prirodnim ljepotama, te svim posebnostima koje karakterišu ovaj zaista zanimljiv kraj koji me mnogo iznenadio i koji svima preporučujem za posjetu.

A dok ste ovdje, preporuka je da i da posjetite nekropolu stećaka u Ljubinju, koja se nalazi na oko 2 sata od jezera, a na kojoj se nalazi više od 1000 stećaka koji pričaju priču o istoriji i tradiciji ovih krajeva.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *