Putovanje na Balos

Krit – kolijevka evropske civilizacije

Krit je najveće grčko ostrvo i peto po veličini u mediteranu. Predstavlja spoj tradicije i bogate mitologije, ostrvo divlje prirode. Zevs, vrhovni bog grčke mitologije rođen je na Kritu, ostrvu nevjerovatne prirodne ljepote. Na ovom ostrvu se razvila minojska civilizacija koja predstavlja preteču grčke civilizacije.

Naziv je dobila po legendarnom vladaru, kralju Minosu. Minojci su ostavili bogato nasljeđe: prvo pismo evropske civilizacije, prve lične karte, vodovodni sistem kojim se grad napajao vodom sa okolnih planina, a kojim se i danas koriste stanovnici grada Irakliona. Središte minojske civilizacije predstavljao je arheološki lokalitet Knosos koji je 5 km udaljen od Irakliona. U Arheološkom muzeju grada Irakliona čuva se zmijska boginja koju dolaze da vide ljudi iz cijelog svijeta.

Ostaci monumentalne palate Arheološki lokalitet KnososDrugi po veličini grad na ostrvu je Hanija. Ovaj grad je podjeljen na dva dijela, a čine ga stari i novi dio. Šetnja ulicama starog grada dočarat će istoriju najživopisnijeg i po mnogima najljepšeg grada na Kritu. Međutim, ono što čini ovo ostrvo tako posebnim nije njegovo kulturno nasljeđe, niti njegovi gradovi. Ljepota Krita je u njegovoj prirodi koja čini najljepši dar i najveći blagoslov.

S obzirom na veličinu ostrva deset dana nije dovoljno da bi se obišle sve ljepote koje ostrvo ima. Najbolji način da se obiđe ostrvo jeste autom. Autobusne linije su dobro povezane između gradova i manjih mjesta, ali ne vode do plaža koje su mahom zabačene. Upoznavanje zapadnog dijela ostrva smo počeli iz Retimna koji je treći po veličini grad na ostrvu, a pokazao se kao idealna lokacija za istraživanje ovog dijela ostrva.

Odmor u Grčku

Mi smo imali peh da dobijemo lošije auto tako da se savladavanje uspona na ostrvu pokazalo kao prava avantura. Ostrvo obiluje mnogobrojnim plažama i nemoguće ih je sve obići za par dana. Stoga smo se odlučili za posjetu onim plažama koje su nam se prethodnim istraživanjem učinile najljepšim i najpoznatijim. Preveli je udaljena 30 km od Retimna.

Zaštitni znak ove plaže je šuma palmi koja se nadvija nad smaragdno zelenom rijekom Megas Potamos koja se uliva u Libijsko more.

Krit putopisDo plaže vode 400 stepenica sa kojih se proteže pogled na nesvakidašnju ljepotu. Najljepši trenutak na Preveli plaži nije nam pričinilo kupanje, niti izležavanje ispod gustih krošnji već tri bijele guske koje se ponosno šepure među turistima.

bijele guske na KrituPlaža koja je ostavila najjači utisak na mene jeste Triopetra. Duga, osamljena plaža sa kristalnim morem iznad koje se uzdižu tri stijene. Bez žamora, bez turista, samo šum talasa koji udaraju u tri stijene zaštitnice plaže Triopetra.

Putopis sa KritaOvo je mjesto gdje je moguće osjetiti prirodu u svoj njenoj veličanstvenosti. Istinske zaljubljenici u prirodu i njene blagodati osjetiće zahvalnost što se nalaze na jednom ovakom mjestu. Treba da budemo zahvalni što još uvijek postoje plaže gdje komercionalni turizam nije dospio, koje nisu pretrpane turistima, koje su u jednom trenutku samo naše :).  Naš put smo nastavili prema najznačajnijem kritskom manastiru.

Manastir Arkadi je simbol kritske borbe protiv Turaka. Izabrali smo dionicu puta koja nije frekventa, tj. vodi kroz malobrojna sela i zabačene predjele. Međutim, to je bila prilika da vidimo onaj dio ostrva koji nije na turističkim mapama, koji obiluje nepreglednim vinogradima i zasadima maslina. U najzabačenijim selima muškarci još uvijek nose crne košulje i marame sa kojih vise rese, a koje simbolizuju suze.

Crna boja predstavlja žal za nastradalim grcima tokom turske vladavine. Kažu da se na Kritu proizvodi najkvalitetnije maslinovo ulje i dok prosječna grkinja stavi kašiku maslinovog ulja u jelo, kritska domaćica stavi dvije. Na Kritu se još mogu pronaći domaćinstva gdje se maslinovo ulje proizvodi ručno, na tradicionalni način. Tako smo kupili maslinovo ulje kod čika Koste, koji još uvijek svoju proizvodnju bazira na tradicionalnom načinu.

Plaža u GrčkojKažu da su najljepši zalasci sunca na plaži Falasarna. Mi nismo sačekali zalazak sunca, ali plaža je lijepa tako da su i zalasci sunca vjerovatno još ljepši 🙂

Takođe kažu da se na Kritu nalazi mini Navađo, stoga smo je posjetili ne bi li se uvjerili u istinitost ove tvrdnje iako Navađo plažu nikada nisam posjetila. Riječ je o Seitan Limani ili Đavoljoj plaži do koje sam spust autom djeluje zastrašujuće. Do plaže vodi doslovno kozija stazica i nije prepručljivo za one koji se boje visine. Nemam strah od visine, ali su mi noge podrhtavale kada sam osjetila tlo pod nogama. Biser ostrva jesu dvije najprepozatljivije i najslikanije plaže, to su plaže Elafonisi i Balos. Elafonisi plaža predstavlja prirodni rezervat.

Riječ je o prirodnom bazenu sa kilometarskim bijelim i rozim pijeskom. Bilo je to čisto zadovoljstvo, šetati kroz toplu vodu, osjećati mekoću pijeska pod prstima i zamišljati kako bi Elafonisi izgledala bez ljudi, veličanstvena u svojoj ljepoti. Bila bi savršena. 🙂

Na kraju bih se osvrnula na meni najljepšu plažu Krita koja čini krunu ovog fantastičnog odmora. Balos laguna je istinski raj za oči, najljepša plaža koju sam imala priliku da posjetim. Podsjeća na rajske plaže sa Kariba sa bijelim pijeskom i nestvarno tirkiznom bojom mora.

Laguna Balos na Kritu

Plaža Elafonisi

plaza-elafonisi

Ukoliko volite aktivan odmor posjetite Krit, jer vam ni u jednom trenutku neće biti dosadno. Na Kritu se nalazi i drugi najduži kanjon u Evropi. Kanjon Samarija je za one željne avanture idelana prilika da upoznaju zaista divlja strana Krita.

Krit smo izabrali za odmor prvenstveno zbog blizine Santoriniju i mogućnosti da se sa ostrva mega džetom otplovi do Santorinija kao ultimativnog cilja našeg ljetovanja. Dakle razlog više da posjetite Krit. Međutim, ostrvo nas je sa svakim novim saznamjem sve više oduševljavalo i jedva sam čekala da sletim u Hanju, a kada sam konačno stigla Krit je bio i mnogo više od svega očekivanog. Krit zaista opravdava epitet najljepšeg Grčkog ostrva.

Nadam se da Vam se dopala moja priča i da ste nakon čitanja poželjeli da posjetite ovo magično ostrvo. Ukoliko imate pitanja vezano za kako doći do Krita, za smještaj ili bilo kakvih drugih pitanja, slobodno mi pišite.

Tekst pisala: Željka Dragojević

Ukoliko volite Mediteran i ljubitelj ste ovog dijela Evrope, onda će Vam se sigurno i dopasti naša priča sa Kipra. Saznajte više o ovoj magičnoj zemlji i iskoristite savjete koje će Vam olakšati boravak u zemlji Afrodite.

Za sve ostala pitanja u vezi sa ovim mjestom, slobodno nam pišite, biće nam drago da vam odgovorimo.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *