Robert Dacešin

Lejk Plesid – vodič kroz netaknutu prirodu Amerike

Lejk Plesid možda nije prvo mjesto na koje pomisliš kada je riječ o posjeti Americi. Manji grad sa 3000 stanovnika, smješten duboku u Adirondak planinama države Njujork, ovo mjesto je prava anti Amerika. Sve ono kako ne zamišljaš Ameriku.

Bez nebodera Njujorka, plaža Floride, ili kockarnica Vegasa. Amerika bez metroa, žutih taksija i liberalnog načina života.

Činjenica je da naši ljudi dolaze u Lejk Plesid uglavnom zbog dvije stvari.

1. Nevjerovatne prirode

2. Rada na work and travel programu preko agencije Experience.

Moj razlog je upravo bio ovaj drugi. Dobro, verzija ovog drugog, jer sam ovdje zajedno sa ekipom studenata iz čitave regije, proveo svoje najbolje vrijeme u Americi. Bolje i od onoga koje sam proveo u Njujorku.

Zvuči čudno kako neko selo negdje na sjeveru Amerike može da bude bolje nego Njujork, zar ne?

Ali dobro znaš da veličina nije bitna da bi se dobro zabavio. Ili, tako bar kažu.

Lejk Plesid – šta vidjeti?

Priroda

Svakako najpoznatija stvar za Lejk Plesid je činjenica da su u ovom mjestu održane čak dvije Zimske olimpijade.

Ona prva, još davne 1932. godine. Ova novija, 1980. godine. Upravo je na ovoj Olimpijadi ispisan jedan od najvećih trenutaka američke istorije, kada je hokej tim Amerike sastavljen od grupe studenata, porazio mnogo uspješniji sovjetski tim i nekoliko dana kasnije, osvojio i zlatnu medalju. Ekipa je kasnije dobila ime “čudo na ledu“.

Kao svjedočenje tome, u samom centru ovog mjesta, nalazi se i Olimpijski muzej, otvoren 1994. sa velikom kolekcijom autentičnih predmeta sa igara.

Posebno su zanimljive bob sanke sa igara 1932. godine, kao i pak i razni dresovi sa već spomenute hokejaške utakmice.

Mirror Lake

odmor u državi Njujork

Vjerovatno najbolja stvar koju možete vidjeti ovdje. Priroda nalik na onu našu, kojem se toliko ponosimo. Tokom čitave godine, jezero privlači veliki broj turista, ali i selebritija iz čitavog svijeta.

Bil Gejts, Obama, Jenifer Lopez i mnogi drugi svratili su ovdje da uživaju u ovom pogledu. Kažu da je on na jesen posebno nevjerovatan, kad lišće hiljada boja, kreira kolorit u kojem bi mogao satima da uživaš. Samo sjedeći. Uz jezero. Uživajući u toplini boja i mirisa.

mirror lake lejk placid

Uz samo jezero, nalazi se i 4 kilometra dugačka staza koja okružuje čitavo jezero, koja ti omogućava da uz dobru šetnju, upiješ neke od najboljih pogleda koje ovo mjesto može da ti pruži.

A uz samo jezero nalazi se i Mirror Lake Inn, hotel koji spada u 100 najboljih hotela u čitavoj Americi, a neki od studenata koji se prijave na program, imaju priliku da rade baš ovdje.

A znaš šta?

Sve one face koje sam spominjao maloprije, obično odsjedaju upravo ovdje.

Mirror lake in

Hotelom trenutno rukovodi Andrew Weibrecht, osvajač dvije olimpijske medalje u skijanju na igrama u Sočiju i Vankuveru, koji je i sam rođen u ovom mjestu.

Imao sam priliku da se upoznam sa njim. Provedem neko vrijeme. Razgovarali smo i na temu promocije njegovog hotela. Pitao me je za moje mišljenje o tome šta bi se moglo uraditi. Ej, on olimpijski šampion koji vodi jedan od najboljih hotela u Americi, pita mene, nekog lika iz Bosne kojeg je tek sad upoznao za savjet kako da promoviše svoj milionski hotel.

Mislim da nikada nisam imao veću tremu nego pred razgovor sa njim, ali da nikada nisam doživio da neko sa tolikom pažnjom sluša sve što govorim.

Toliko jednostavna osoba. Na zemlji. Ponekad čak služi goste u hotelu. Ne radi to zbog novca, novca ima za par života. Već da pokaže da mu je stalo i da želi da se osjećaš fino.

A znaš i sam kako se ponašaju pojedinci kod nas koji dođu do novca.

andrew weibrecht

Mount Jo

planina jo Amerika

Udaljena 10-tak kilometara od samog Lejk Plesida, nalazi se Mount Jo, jedna od prirodnih ljepotica ove regije, sa velikim brojem treking staza i jezerom u obliku srca.

Za razliku od ostalih planina u Adirondaku, Mount Jo je možda najbolja opcija za početnike, jer usponi nisu previše strmi, a trejl od oko 4 kilometara na dobro utabanoj stazi možeš da izguraš i ako nisu u nekoj formi.

Whiteface Mountain

Whiteface Mountain

Ako ti dosadi šetanja i želiš da malo odmoriš noge, odvezi se autom do vrha Whiteface planine, najvećeg vrha savezne države Njujork, gdje na oko 1500 metara nadmorske visine, pogled seže do Kanade i Vermonta.

A na vrhu ćeš naći i dvorac izgrađen od prirodnog kamena, lift urezan u planinu, a tu je i poseban restoran ukoliko odlučiš da prezalogajiš nešto.

High Falls Gorge

Bilo je ovo prvo mjesto u koje su me odveli. U samoj blizi Whiteface planine, nalaze se četiri nevjerovatna vodopada, koji udaraju u prirodne formacije stjena, stare više od milijardu godina. Dok si ovdje, predlažem ti da uradiš jedan lakši trejl u trajanju od oko pola sata, koji će vjerovatno biti i naljepša šetnja koju ćeš napraviti dok si u Lejk Plesidu.

Prelazićeš preko mostova, šetati zanimljivim stazama, a svuda oko sebe, vidjećeš netaknutu prirodu.

Zanimljivo je da postoji o posebna ruta za ljude u kolicima u trajanju po dobro pripremljenim i utabanim stazama, u dužini od skoro jednog kilometra.

 

Centar grada

work and travel Lake Placid

Međutim, Lejk Plesid nije samo priroda. Sam centar ovog malog mjesta, vrlo je živopisan, a kroz glavnu ulicu, nalazi se red zanimljivih prodavnica, istorijskih objekata, restorana i barova, svaki sa svojom posebnom pričom i tradicijom.

 

stari grad
Posebno me oduševio ovaj Coffe shop.

 

coffee shop
Najjeftinija kafa koju sam popio u čitavoj Americi (1 dolar), a još potpuno besplatno dobiješ ovaj pogled.

 

Adirondak željeznička pruga

adirondak željeznica

Locirana u srcu Adirondak parka, ova pruga nekada je služila kao sredstvo transporta glavne njujorške željezničke kompanije na ruti od Utice do Lejk Plesida.

Zanimljivo je da je pruga potpuno očuvana, a danas se o njoj najviše brinu volonteri koji žele da sačuvaj ovaj vrijedan dio američke istorije. Tako se nerijetko organizuju razne ekskurzije, kao što su voz piva ili voz vina, a postoji mogućnost vožnje super ugodnim klimatizovanim vozovima, uz pogled na neke od najljepših prizora ovoga kraja.

Posebno je zanimljiv “A Loomis Gang Train Robbery“, interpretacija čuvene pljačke voza od strane Loomis bande.

Vožnja kanuom na jezeru

Lake placid jezero

Kada sa ove distance pogledam svoj boravak u Lejk Plasidu, mislim da mi je ovo bila omiljena aktivnost tamo. Možda iz razloga što nikada do sada nisam imao priliku da vozim kanu, ali taj osjećaj potpune slobode dok si na jezeru, gdje je jedina stvar koju čuješ zvuk talasa koji se odbijaju od veslo, je sjajan.

Imao sam sreću da su pojedini studenti radili na mjestima na kojima se iznajmljuju kanui, te sam stoga u svako doba dana mogao da dobijem kanu potpuno besplatno, na koliko god poželim.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *