Međugorje grad

Međugorje – Šta se zaista desilo?

Međugorje je bez dileme, jedno od mjesta u Bosni i Hercegovini koje izaziva najviše priče, a u ovom tekstu, pokušaću da vam hronološki objasnim šta se sve izdešavalo. A koga zanima, snimio sam i ovaj video o Međugorju, u kojem možete još detaljnije da vidite kako ovo mjesto još izgleda.

Na dan 24. juna 1981. godine u oko 18 sati šestero djece iz Međugorja, vidjeli su na predjelu zvanom Podbrdo, divnu, mladu ženu sa djetetom u naručju. Prema njihovom svjedočenju, ona im nije ništa rekla, već je samo rukom davala znak da joj se približe. Ali oni, iznenađeni, zbunjeni i preplašeni njenom pojavom, nisu joj ipak prišli, iako su odmah pomislili da je to Gospa.

Ova djeca su nakon što su se vratila kući, svojim roditeljima ispričala da vjeruju da su vidjeli Gospu, ali možete zamisliti reakciju roditelja i prijatelja nakon što su im ovo saopštili. Mnogi su jednostavno rekli nemojte to pričati, jer su Bog i Gospa na nebu i vjerovatno ste nešto drugo vidjeli. Ali oni ipak odlučuju da narednih dana, 25. juna ponovo vrate na isto mjesto u nadi da će je ponovo vidjeti. Po njihovom predanju Gospa im se tada ponovo ukazala, samo ovaj put bez djeteta u rukama.

Bila je neopisivo lijepa, radosna i nasmijana, te im je ponovo rukom davala znak da joj se približe. Djeca su se ovoga puta ohrabrila i krenula da se penju do nje. Ljudi koji su bili tu daj dan i koji su vidjeli djeci kako se penju, rekli su da su išli tako brzo, da je bilo skoro nemoguće tom brzinom se penjati zbog svog ovog kamenja koje se ovdje nalazi. Kažu da je taj trenutak kada su je vidjeli bio nestvaran, a da je ljepota Gospe bila neopisiva.

Međugorje putovanje

Djecu su tada počela molitii i pitali je ko je ona, a ona im je odgovorila da je Blažena Djevica Marija, Kraljica Mira. Pitali su i je i da li će ponovo doći i ona je potvrdno klimunula glavom. Od tog dana, ovo šestero djece koji su dobili naziv vidioci, kažu da im se gospa od tog dana redovno ukazuje, a Međugorje polako postaje jedno od najposjećeniji hodasničkih mjesta u svijetu.

Kakav je stav Vatikana po ovom pitanju?

Vatikan koji je zvanično potvrdio ukazanja Gospe u Lurdu i Fatimi, ne priznaje Gospino ukazanje u Međugorju. Osim toga, katolicima se zabranjuje čak i razgovor s vidiocima. Današnji papa Franjo, isto je više puta izrazio sumnju oko ovoga što se desilo i iznio mišljenje da žena koju su oni vidjeli nije Isusova majka.

Ono što bih volio je da čujem vaše mišljenje o ovom što se desilo i kako vi vidite sve ovo?

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments