Mural Kobi Brajanta u Gradišci

Mural Kobi Brajanta u Gradišci

Jeste li znali da je Gradiška odnedavno postala mjesto gdje se nalazi najveći mural Kobija Brajanta u Evropi i jedan od najvećih sportskih murala na našim prostorima? 

Mural Kobi Brajanta u Gradišci i kako je nastao

Mural Kobi Brajanta u Gradišci

Ideja za stvaranje ovog murala ide mom prijatelju Igoru Damjanoviću i njegovoj ekipi iz Gradiške, koji su kao veliki zaljubljenici u sport, nakon pogibije čuvenog košarkaša, odlučili da mu na način odaju počast, te na neki način “oduže” za priliku što je bio njihova velika inspiracija tokom treniranja košarke.

Dugo vremena su tražili lokaciju u gradu gdje bi oslikali ovaj mural, da bi odluka konačno pala na zid fiskulturne sale Osnovne škole „Danilo Borković“. Dimenzije murala koji su uradili, iznose 12 metara širine i 6 metara visine, a s obzirom na činjenicu da u cijeloj Evropi postoji još samo SEDAM murala Brajanta, upravo ovaj nosi epitet ubjedljivo najveećeg, a svrstava se među najveće i u svijetu!

Bez dileme će lik i djelo tragično nastradalog košarkaša zauvijek će predstavljati inspiraciju kako onima koji su imali priliku gledati njegovu košarku na vrhuncu, tako i mladim naraštajima koji će možda upravo zbog ovog vida moderne umjetnosti, odlučiti da naprave svoje prve košarkaške korake.

Znate kako kažu da ljudi umiru dva puta?

Prvi put je onaj trenutak kada srce prestane da im kuca, a drugi put kada ih svi zaborave. Zbog te premise, Kobi Brajant će živjeti zauvijek, kako u srcima onih koji su u njemu vidjeli sportskog uzora tako i na zidu osnovne škole u Gradišci.

Da li ste već vidjeli ovaj mural i da li poznajte druge slične murale na našim prostorima?

Ukoliko vas zanima, napravio sam i ovaj video sa 10 najljepših mjesta u Bosni i Hercegovini, sa dosta korisnih savjeta i informacija iz prve ruke.

Za više informacija i zanimljivosti o putovanjima, zavirite na moj Instagram nalog.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *