Prenj planina

Najljepše planine u Bosni i Hercegovini – (TOP 7 lista)

Zanima vas koje su najljepše planine u Bosni i Hercegovini? U ovom tekstu se nalazi lista od meni lično sedam najljepših planina naše zemlje, sa pojedinim zanimljivostima i savjetima.

A pojedine od ovih planina se nalaze i u ovom videu o 10 najljepših mjesta u Bosni i Hercegovini.

A sad, krenimo redom sa listom.

Najljepše planine u Bosni i Hercegovini – lista

1. Prenj

Prenj spada među najljepše planine u Bosni i Hercegovini

Prenj, kojeg mnogi nazivaju i Bosanskim Himlajima, najljepša je, najatraktivnija ali vjerovatno i najsurovija planina u Bosni i Hercegovini. Smješten je u srcu dinarskih planina, u sjevernom dijelu Hercegovine. Planinu okružuju prirodna i vještačka jezera: Boračko, Jablaničko, Grabovičko, Salakovac, kao i rijeke Neretva, Ljuta, Neretvica, Bijela i Drežanka. U podnožju planine se nalaze tri grada: Konjic, Jablanica i Mostar.

Svojom visinom, Prenj spada i među više planine u zemlji, a njegov najviši vrh, Zelena Glava, visok je čak 2155 metara. Na planini se nalazi još nekoliko vrhova visine preko 2000 metara, poznatih po svojim nevjerovatnim krajolicima, vijugavim zubčastim grebenima, kotlastim cirkovima širokog dna i strmih strana, ali i pogledima od kojih zastaje dah.

Prenj sa razlogom slovi za jednu od težih planina u zemlji, što zbog svog terena, ali i jako malo izvora vode, koji mogu na njemu da se nađu. Bilo kako bilo, njegovi vrhovi privlačni su planinarima koji vole pejsaže išarane bijelim snijegom i zelenilom klekovine. Zanimljivo je spomenuti i da je za vrijeme ledenog doba, Prenj bio pod ledom iznad 1500 metara visine. Danas, on ponosno stoji ispred svakog putnika i pruža mu doživljaj koji će pamtiti čitav život.

2. Čvrsnica – Hajdučka vrata

Hajdučka vrata

Jedan od najljepših prirodnih fenomena, stvaran vijekovima, jesu upravo Hajdučka vrata ili Mijatov prolaz, unikatna tvorevina sa prstenom u stijeni, na planini Čvrsnica. Smješten na rubu kanjona Dive Grabovice, nalazi se na 2000 m nadmorske visine. Osim što je jedan od najljepših prirodnih fenomena, ovo je ujedno i jedan od najljepših vidikovaca Hercegovine, gdje sa njegovog vrha možete uživati u pogledu na kanjon Diva Grabovica, Velež, Prenj i stijenu Veliki kuk.

Ova srednje teška planinarska ruta kojom dolazite do Hajdučkih vrata je jedna od najpopularnijih među planinarima, ali i svim zaljubljenicima u prirodu i predivne poglede. Najčešće mjesto polaska, za lijepog vremena je Vitlenica, na 1460 m.n.v., u šumi na sjeveru Čvrsnice.

Sa tog mjesta se kreće prema jugu a usput ćete uživati u prekrasnim pogledima i naići na jezero Crljenak, malo prije Hajdučkih vrata, koje je za vrijeme hladnih mjeseci obično prekriveno snijegom pa je slabo ili nikako vidljivo. Čvrsnica je posebna i po tome što se između nje i planine Vran nalazi park Blidinje. Kada završite rutu od otprilike 3 sata planinarenja, pred vama će se ukazati ovaj nevjerovatni prirodni fenomen, pa uzmite vremena za sebe i uživajte u prekrasnom pogledu prije povratka nazad.

A da!

Pitate se zašto ovo mjesto nosi naziv Hajdučka vrata?

Legenda kaže da su se na ovom mjestu proglašavali hajduci, te da onaj ko prođe kroz Hajdučka vrata postaje otporan na metke.

3. Šator planina

Šator planinaAko tražite avanturistički izlet, bez mnogo ljudi i u potpunom miru šume i prirode, ovo je pravi izbor za vas. Nešto ispod vrhova planine, smjestilo se jezero Šator. Veličanstveno i prelijepo, skoro pa potpuno providno, svakog posjetioca ostavlja bez daha. Zimi jezero zaledi, a ljeti je moguće i kupanje, pa osvježenje od vrelih ljetnih dana možete potražiti u kristalno čistoj vodi.

Do jezera vodi put kroz gustu bukovu šumu koja stvara prirodni hlad. Jezero Šator poznato je kao jedno od najljepših planinskih jezera, sa izvorom pitke vode koje ga snabdijeva. Do jezera se stiže automobilom, po relativno dobrom makadamu, ili ako ste željni avanture, upustite se u vožnju biciklima. U blizini postoji i motel Runolist koji nažalost nije u funkciji. U blizini jezera je i Bulino vrelo, izvor hladne i pitke vode.

Mještani Šatorsko jezero zovu ogledalo neba, zbog njegove bistrine. Postoji i naziv „gorsko oko” jer gledanjem sa visine jezero liči na oblik oka u kojem se ogleda Šator planina

4. Jahorina

planina Jahorina
Credits: EXIT Photo Team

Planina je smještena u srcu Balkana, sa idealnim spojem hladne kontinentalne i tople mediteranske klime, a može se pohvaliti bogatim sadržajem kako zimskog tako i ljetnjeg turizma. Izvanredan teren, 45 km alpskih i 10 km nordijskih staza, kao i bogata turistička ponuda tokom cijele godine uvrstili su Jahorinu na omiljenu i jednu od najposjećenijih turističkih destinacija Bosne i Hercegovine.

Najviši vrh je Ogorjelica i nalazi se na 1916 m nadmorske visine. Pored toga što je popularna destinacija, Jahorina ima i bogatu istoriju, jer su ovdje održane Zimske olimpijske igre 1984. godine.

Odlučite li se za posjetu ovoj olimpijskog ljepotici, nikada vam neće biti dosadno, jer je ponuda vrlo sadržajna i raznovrsna, ali i prilagođena svim generacijama i različitim željama posjetilaca.

Bilo da dolazite ljeti ili zimi, pronaći ćete nešto za sebe. Kvalitetne staze, prilagođene i početnicima i iskusnijim skijašima sa prosječnom visinom snijega od 106 cm, svake zimske sezone omiljeno su mjesto turista iz regiona i svijeta, a ni posjeta u toku ljeta vas neće ostaviti ravnodušnim – izleti na brojne vidikovce, atraktivne aktivnosti poput biciklizma, planinarenja ili paraglajdinga zaokružuju ponudu jedne od najznačajnijih planina u BiH.

Osim boravka na Jahorini, dok ste ovdje, možete uključiti i izlete na neke od okolnih popularnih mjesta. Posjetite Sarajevo, grad tradicije i kulture, ili otiđite u pećinu Orlovača i oduševite se ovim prirodnim blagom. Posjetite i bob stazu na planini Trebević, građenu namjenski za potrebe Olimpijade.

5. Treskavica

Planina Treskavica

Među najljepše planine u Bosni i Hercegovini, bez dileme spada i Treskavica. Smještena na granici između srednjobosanske regije i Hercegovine, gdje se spušta svojim južnim obroncima, planina Treskavica posebna je po mnogo čemu. Dijeli se na dva dijela, sjeverni koji se naziva Bosanska ili Trnovska, i južni dio koji nosi naziv Hercegovačka, Humska ili Kalinovačka Treskavica. Njen najviši vrh je visine 2 088 metara, a ima tri imena, što je jedinstveno za neku planinu.

Neki je zovu Paklijaš, što je ime područja malo niže od vrha, a simbolizuje nepristupačan i težak teren. Drugi pak vrh Treskavice zovu Đokin toranj, po skloništu koje je nekada bilo izgrađeno na vrhu planine koje je izgradio planinar Đoko Petrović, a od kojeg su danas su na vrhu od tornja preostala samo vrata. Treći naziv, Mala Ćaba, istorijsko je ime koje su dali mještani.

Kaže se da Treskavica ima izvora pitke vode onoliko koliko je dana u godini – toliko je bogata prirodnim izvorima i jezerima, da se izdvaja i kao izvorište 5 velikih rijeka Bosne i Hercegovine – Željeznice, Bistrice, Ljute, Bijele i Rakitnice. Još nešto Treskavicu izdvaja od ostalih planina – ni jedna nema tako izraženu razliku u vegetaciji i karakterističnu granicu između pitome zelene vegetacije na sjeveru i krša i divlje goleti na jugu.

Najpogodniji pristup Treskavici je iz sela Turovi, četiri kilometra udaljenog od Trnova. Put je makadamski, te nije pogodan za automobile, ali je vrlo siguran i markiran, tako da nema bojazni da ćete se izgubiti ili da na putu ima mina. Automobil je najbolje ostaviti u Turovima i nastaviti pješačenje. Na planini postoji i planinarski dom Sustavac, gdje se možete osvježiti i napraviti pauzu.

6. Zelengora

Zelengora planina

Ne znam da li je do mene, ali beskrajni zeleni proplanci Zelengore, mnogo liče na Irsku, zar ne? A ova kiša koja pada dom smo ovdje i činjenica da već satima nismo sreli nikoga, na momente me podsjeća na Island. Barem ga ja tako zamišljam.

Zelengora, čije ime vrlo prikladno oslikava njen izgled, pored svojih čudesnih vrhova Orlovca, Kleka, Vilinjaka i najvišeg Bregoča koji prelazi 2000 metara, spada među pitomije i blaže planine našeg kraja, i dosta se razlikuje od Maglića i Volujaka, od kojih ih razdvaja samo kanjon Sutjeske. Poznata je po svojim proplancima i pašnjacima, ali i po svojih osam glečerskih jezera: Gornje i Donje Bare, Orlovačko, Kotlaničko, Štirinsko, Borilovačko, Crno i Bijelo jezero, koja ćeš na svako malo vremena, ugledati prolazeći ovim krajem.

7. Vranica

Planina Vranica - najljepše planine u Bosni i Hercegovini

I za kraj ove ture po planinama Bosne i Hercegovine, ostavio sam vam po meni, jednu od najlakših, ali i najljepših planina, prepunu savršenih pogleda kao što je ovaj. Za više informacija o Vranici, njenim vrhovima i svemu što pruža, pročitajte ovaj tekst koji sam pisao o Prokoškom jezeru, iznad kojeg je smještena.

Ovo su bile najljepše planine u Bosni i Hercegovini. Ukoliko imate ideju koja još planina bi se mogla dodati na listu, pišite mi u komentaru ispod.

Ako vas zanima putovanje po Bosni i Hercegovini, objavio sam knjigu sa 80 najljepših mjesta u zemlji.

P.S. Pisao sam i tekst o pet najljepših pećina u Bosni i Hercegovini.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments