Neobične granice

Nevjerovatna mjesta – Neobične granice širom svijeta (Lista)

Svaka država graniči s drugom državom, osim onih ostrvskih, a granice mogu u mnogočemu biti zanimljive i neobične. Danas spominjemo neobične granice svijeta kako biste se malo zabavili na geografski način.

Kutni ulaz

Daleko u jugoistočnoj Manitobi, u Kanadi, nalazi se šumovito područje koje je teritorij SAD-a, poznatiji kao Sjeverozapadni ugao. Do ove eksklave SAD-a može se doći jedino iz Minnesote i to putujući  preko jezera ili avionom.

Azerbajdžan – Jermenija

Između granice Azerbajdžana i Armenije postoje četiri eksklave koje se nalaze u suprotnim državama.

Ujedninjeni Arapski Emirati – Saudijska Arabija – Oman

Granice između UAE i zemalja u njenom okruženju, Omana i Saudijske Arabije još uvijek nisu jasno definisane. Međutim,  kako se ova granica nalazi u izrazito nepristupačnoj teritoriji u pustinji, ovo nikome ne predstavlja hitan i neodgodiv problem.

Kina – Pakistan – Indija

Regija Kašmira je izrazito kompleksna. Dovoljan je jedan pogled na kartu kako bi se vidjela složenost situacije. Oko ovog područja vode se mnogi sporovi, a svako malo svjedočimo i o novim sukobima.

Potez Namibija – Caprivi

Sjevernoistočna Namibija posjeduje teritorij na granici s Botsvanom. Ime mu je Caprivi, i on omogućava Namibiji nesmetan pristup rijeci Zambezi u blizini Viktorijinih slapova.

Indija – Bangladeš – Nepal

Prije 1947. godine Bangladeš je bio dio Britanske Indije, tako da ova granica nije postojala sve do proglašenja neovisnosti Indije i Pakistana.

Bolivija

1825. godine Bolivija je proglasila nezavisnost i u svoj teritorij uključila pustinju Atacama, nakon čega je tako dobila pristup Tihom oceanu. Dugo je ova zemlja živjele u miru sve do rata sa Čileom, kada je Bolivija izgubila izlaz na more i tako postala kontinentalna država.

Aljaska – Kanada

Na sjeveroistoku Aljaska sastoji se od stjenovitog i ledenog poluotoka, poznatijeg pod nazivom Aleksandrov arhipelag, koji sječe teritorij Britanske Kolumbije od izlaza na Tihi okean. Ovaj teritorij spada pod Aljasku, a samim time – pod SAD.

Svojatanje Antarktike

Možda niste znali, ali čak sedam država danas polaže svoje pravo na teritorij Antarktike. Mnogo se komplikacija desilo sa ovom teritorijom, a sve su nastale zbog Antarktičkog sporazuma potpisanog 1959. godine.

Gambija

Cijela zemlja se nalazi unutar Senegala. Ova država nastala je kada su Britanski trgovci zadržali trgovačka prava nad tim područjem. Gambija je s vremenom postala Britanska kolonija, a nakon toga i samostalna država.

Nadam se da ste uživali čitajući koje su to neobične granice koje možete vidjeti u svijetu.

Izvor:http://punkufer.dnevnik.hr/

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *