Nevjerovatna Roza jezera širom svijeta (Lista)

Da li ste nekada vidjeli rozo jezero? Iskren da budem, nisam ni ja, mada mi je to jedna od stvari na bucket listi. Čak i kada sam bio u Azerbejdžanu, nisam znao da tamo postoji jedno ovako jezero. Ali šta bi sad. Dobra vijest je da pojedina roza jezera nisu toliko daleko od nas, a kojih TOP mi se čine najzanimljivijim, stavio sam na ovu listu.

5. Jezero Hiller, Australija

Jezero-Hiller-1

Jezero-Hiller-3

Jezero Hillier je jezero koje se nalazi na Srednjem ostrvu, najvećem ostrvu Recherche arhipelaga u Zapadnoj Australiji. Ono je i najpopularnija turistička destinacija ovog dijela zemlje, a često se organizuju letovi avionom iznad jezera, kako bi se ovaj prekrasni dio prirode mogao vidjeti u cjelini

Boja jezera je trajna, što znači da ostaje roza čak i kada se spremi u neku posudu. Jezero je dugačko oko 600 m, a pojas kopna koji se sastoji od pješčane dine pokrivene vegetacijom ga odvaja od okeana.

4. Masazirgol, Azerbejdžan

Masazirgol-2

Masazirgol-1

Masazirgol ili Masazir jezero je slano crvenkasto-ružičasto jezero površine 10 kilometara kvadratnih koje se nalazi u Qaradag Raionu u Azerbejdžanu.

U ionskom sastavu vode Masazir jezera su koncentrisane velike količine klorida i sulfata. Iz njega se redovno vadi so, a procjenjuje se da bi ukupno moglo sadržavati oko 1,735 tona.

3. Hutt Lagoon, Australija

Hutt-Lagoon-1

Hutt-Lagoon-2

Hutt Lagoon laguna je slano jezero koje se nalazi u neposrednoj blizini obale, sjeverno od ušća rijeke Hutt, u središnjem dijelu Zapadne Australije.

Jezero je dugačko oko 14 km, a široko oko 2 km. U zavisnosti od trenutne količine algi Dunaliella Salina koje nastanjuju jezero i koje mu daju boju, ono može biti svjetlije ili tamnije roze boje, a ponekad čak i skoro potpuno crveno.

2. Salina de Torrevieja, Španija

Salina-de-Torrevieja-1

Salina-de-Torrevieja-2

Salina de Torrevieja i La Salina de La Mata su slana jezera koja okružuju Torreviejau – primorski grad u jugoistočnoj Španji. Ovo su dva najveća slana jezera u Evropi, a prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, spadaju i među najzdravija jezera Evrope!

Da, dobro ste čuli.

Vjeruje se da su ova jezera jako zdrava za kožu i bolesti pluća, a ljudi nisu jedini koji ih posjećuju. Veliki broj ptica, često je više ovdje.

1. Jezero Retba, Senegal

Jezero-Retba-1

Jezero-Retba-2

Jezero Retba (Lac Rose) nalazi se na sjeveru Senegala na poluostrvu Cap Vert , a poznato je širom svijeta po svojoj rozojj boji, koju dobija od Dunaliella Salina-e, algi koji vole so.

Jezero zauzima oko 3 km kvadratna, a nalazi se oko 35 km sjeveroistočno od glavnog grada Senegala (Dakar). Sadržaj soli u vodi jezera je izuzetno visok, čak 40%, što je gotovo jedan i po puta veći nego u Mrtvom moru – 380 grama soli po litru vode!

I to bi bilo to ljudi. Najpoznatija roza jezera svijeta. Ukoliko ste posjetili neko od ovih, ostavite svoj komentar. Sliku ako imate pogotovo.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *