Ključ tvrđava

Ovo je 14 najljepših tvrđava u BiH

Pored naše prirode, koja je više nego predivna i kojom se toliko ponosimo, jedna od stvari o kojoj uvijek isto tako pričam strancima, su naše tvrđave. One, koje pokazuju našu bogatu istoriju, naše pretke i ono što su nam ostavili u zavjet. Rekao bih da su one i jedna od najljepših stvari koje imamo i koliko god ponekad neprimijetno prolazimo pored njih, mislim da nismo ni svjesni koliko treba da ih čuvamo i njegujemo.

Zahvaljujući ekipi iz Škode, dobio sam priliku da sa prekrasnom Škodom Camiq, posjetim 14 najljepših tvrđava u zemlji i donesem vam priču o njima. Tvrđave koje smo posjetili nalaze se širom naše zemlje, a ono što bih volio čuti na kraju teksta u komentarima je koja je po vama najljepša od ovih.

Škoda Camiq

Najljepše tvrđave u Bosni i Hercegovini – TOP 14 lista

1. Ostrožac

Ostrožac kod Cazina

Pored toga što je ljepotom sasvim sigurno jedan od istorijskih bisera naše zemlje, tvrđava se sastoji od srednjovijekovne utvrde, utvrde iz Osmanskog perioda, dvorca Lothara von Berksa i zbirke skulptura koja se nalazi u prirodnom okruženju Starog grada. Koliko je samo utvrđenje bilo pažljivo i mudro konstruisano, dovoljno govori podatak da je tokom perioda kada je njim upravljao  general Ivan Lenković sa svojih 40 vojnika, Osmanlijama trebalo preko gotovo sto godina da ga osvoje.

Ono što je isto tako vrlo zanimljivo je da je čitav ovaj kompleks Starog grada Ostrožca, zidan tokom čak četiri perioda, a najstariji dio, prema istorijskim podacima, izgrađen je još 1286. godine, kao posjed knezova Blagajskih Babonića, hrvatske plemićke porodice koja je u tom periodu vlada ovim mjestom.

2. Sokolačka tvrđava

Sokolac tvrđava

Tvrđava Sokolac datira još iz 1380. godine, ali o njoj nažalost ne postoji mnogo podataka osim što se zna da ju je Osmanska vojska zauzela 1592. godine, te iako možda od nje danas nije ostalo mnogo, pogled koji se pruža sa nje, zaista je više nego impresivan.

Tvrđava je danas nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, te ponos Bihaća, a veoma je zanimljiva priča kako su grad Bihać i ona dobili ime. Naime, legenda kaže da je nekada davno, na ovoj teritoriji živio izvjesni Dobriša koji imao je tri kćerke – Biku, Soku i Vranu. Kada su mu kćeri odrasle i stasale za udaju, Dobriša je umro, a njegove kćeri u čast ocu odlučiše na svome imanju podignuti tri gradića.

Bika tako odabra mjesto na lijevoj obali Une i tu podže grad koji je po njoj dobio naziv Bikće, iz kojeg je kasnije nastalo Bišće, da bi na kraju nastao Bihać. Soka odabra istočnu stranu te izgradi grad koji po njoj dobi ime Sokolac, kao i sama tvrđava, a najmlađa sestra Vrana nadomak današnjeg naselja Ćukovi, sagradi gradić koji je po njoj dobio ime Vrnograč. E sad, jeste da je od Bike, Soke i Vrane prošlo mnogo godina, te se u međuvremenu još ispričalo mnogo legendi i priča, ali duh tog vremena bez dileme možete osjetiti i danas dok šetate ovim mjestom i divite se njegovoj zaostavštini.

3. Ključ

Ključ tvrđava

Sa svojim kulama i kamenih zidina, izgrađenih na ovim oštrim i strmim liticama uz rijeku Sanu, smjestio se Stari grad Ključ. Srednjovijekovna tvrđava čije se ime prvi put spominje 1322. godine u povelji bosanskog bana Stjepana II Kotromanića, mada je sam grad Ključ mnogo stariji, a dokaz tome su rimski objekti koji se nalaze u kompleksu Starog grada. Iako bismo o gradu mogli dosta toga da ispričamo, ono po čemu je on nekako najvažniji za naš narod, jeste činjenica da je posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević, bježeći iz Bobovca i Jajca, utočište potražio upravo iza zidina Starog grada u Ključu.

4. Kastel

tvrđava Kastel - šta vidjeti u Banjaluci

Sama tvrđava datira još iz 16. vijeka, a napravljen je za potrebe odbrane od Austrije, mada postoje čak i dokazi da je na ovom mjestu, još u III vijeku, postojalo rimsko utvđenje Kastrum. Tvrđava se danas nalazi na površini od 48.000 kvadratnih metara, na kojima se nalazi devet bastiona, dvije kapi kule, kao i galerija, park, a ovdje se održavaju i razni festivali tokom godine, koji daju gradu jedan poseban doživljaj. Inače, uz Kastel protiče čudesno zeleni Vrbas, a tokom čitavog ljeta, u prilici ste da vidite posebnu vrstu čamca, koja postoji jedino ovdje i nigdje drugo na svijetu.

Više o njemu, saznaćete u ovom videu.

5. Tvrđava u Jajcu

tvrđava u Jajcu

Iako Jajce ima zaista mnogo toga da ponudi, njegova tvrđava je bez dileme jedan od simbola ne samo ovog grada, već i čitavog ovog dijela zemlje. Istorija kaže da je svojevremeno slovila za najjaču u čitavoj Bosni. Onu koja je odoljevala Osmanlijama punih 65 godina, a ono što je zanimljivo je da je tokom svih tih godina, sa ciljem da se ojača, stalno dograđivana.

Jajačka tvrđava

Ono što mi se posebno dopalo ovdje je mogućnost da se oprobate u streljaštvu gađajući crveno-plavu metu, ukrašenu slamom na ivicama, koja neodoljivo podsjeća na mete kakve obično viđamo po filmovima.

6. Dobojska gradina

Doboj gradina

Dobrodošli na dobojsku tvrđavu, glavni simbol ovog grada, koja se ponosno uzdiže iznad njega i čija istorija datira još iz 1415. godine. Prvobitno utvrđenje izgradili su bosanski kraljevi iz dinastije Kotromanića, da bi potom turska, a zatim i austrijska vojna uprava dali tvrđavi današnji izgled koji čine brojne zidine i nekoliko kula koji ponosno stoje iznad samog grada i čuvaju ga.

doboj gradina dron

Danas su tu isto tako i  ljetna bašta, igralište za djecu i amfiteatar, pa predlažem da isprobate neke od ovih sadržaja ili da se jednostavno opustite i uživate u ambijentu koje ovo mjesto pruža. Ulaz u sam lokalitet je otvoren od devet časova ujutro i besplatan je.

7. Maglajska tvrđava

Maglaj tvrđava

Smještena u dolini rijeke Bosne, izgrađena tokom 13. vijeka, tvrđava u Maglaju je uprkos brojnim reformama i izmjenama uspjela da zadrži svoj izgled, a mi ćemo je sada obići i pokazati vam kako ona izgleda.

maglaj dron

Ono što je veoma zanimljivo za samo mjesto je sahat kula koja se ovde nalazi, izgrađena 1697. godine, a sate je otkucavala po srednjoevropskom vremenu. Inače, sahat kula je samo jedna od pet kula koje ćete ovdje vidjeti, pa ćete uz nju tako vidjeti i Širbegovu, Dizdarevu, Branič i Kapetanovu kulu, od kojih će vam svaka ispričati neku svoju priču. Mada, jednako zanimljiva priča, mada sa dosta manje istorije je ovo što ćete sada čuti.

8. Srebrenik

Srebrenik tvrđava

Ovo što sada vidite je tvrđava Srebrenik, poznata kao Kapija Bodne, čija istorija seže više od 600 godina nazad u prošlost i bez dileme jedna od najljepših tvrđava u zemlji. Prvi zapis iz ovog mjesta nastao je još 15. februara 1333. godine tokom vladavine bosanskog bana Stjepana II Kotromanića, a svoj značaj je pokazao kao vojni utvrđeni grad koji je često mijenjao vlasnike tijekom burne istorije ovog područja.

Prema nekim izvorima, jedan od najznačajnijih bosanskih velikana, Tvrtko I, rodio se oko 1338. godine baš ovdje, da bi već sa 15 postao bosanski ban. Tokom odrešđenog perioda svoje istorije tvrđava, koje se inače nalazi na stijeni visine 50 do 70 metara, imala je ključnu ulogu u odbrani od invazija Osmanlija, i igrala je važnu ulogu u srednjovjekovnoj politici Bosne.

Ulaz u stari grad Srebrenik danas je otvoren svakim radnim danom od 10 i vikendom od 8 sati, a cijena ulaza je 3 KM.

9. Tešanjska tvrđava

Tešanj tvrđava

Istorija tvrđave datira iz srednjeg vijeka, s prvim spominjanjem u pisanim izvorima iz 15. vijeka. Sagrađena je na vrhu strmog brda, što joj je davalo prirodnu prednost u odbrani od neprijatelja, a u različitim periodima, tvrđava je bila pod kontrolom različitih vladara, uključujući bosanske kraljeve, Osmanlije i Austro-Ugare, što je rezultiralo različitim arhitektonskim stilovima unutar nje.

Osmanlije su zauzele Tešanj u 16. vijeku i proširile tvrđavu, dodajući nove zidine, kule i druge fortifikacijske elemente, a pod njihovom vlašću, Tešanj je postao važno administrativno i vojno središte. Tvrđava je dodatno ojačana i modernizovana u skladu s potrebama tog vremena. Kule i zidine koje danas dominiraju pejzažem Tešnja uglavnom potiču iz tog perioda.

10. Travnička tvrđava

travnik tvrđava iz aviona

Poznata i kao Stari grad Travnik, jedan je od najznačajnijih istorijskih spomenika u Bosni i Hercegovini. Smještena u srcu grada Travnika, tvrđava se uzdiže iznad rijeke Lašve, pružajući spektakularan pogled na dolinu i okolne planine. Izgrađena je u 14. vijeku, tokom perioda srednjovjekovne Bosne, i služila je kao važna vojna utvrda.

Travnik tvrđava

Kada govorimo o istoriji tvrđave, ona je više nego raznolika.

Prvobitno je izgrađena kao odbrambeni objekt protiv napada Osmanlijskog Carstva, ali je kasnije postala dio njihovog carstva kada su Osmanlije osvojile Bosnu u 15. vijeku. Tokom osmanske vladavine, tvrđava je proširena i ojačana, a Travnik je postao središte bosanskog ejaleta, administrativne jedinice Osmanskog Carstva. Najveća kula, poznata kao Donžon kula, bila je glavna osmatračnica i komandno mjesto. Donžon kula pruža impresivan pogled na cijeli grad i dolinu, što je bilo ključno za obranu tvrđave.

11. Vranduk

Smješten svega 14 kilometara od grada Zenice i izgrađen na stijeni iznad klisure, stari grad Vranduk prelijepo je srednjovijekovno zdanje koje sa ponosom stoji na ovom mjestu duži niz vijekova. Osim po svom impresivnom zdanju koje je gotovo savršeno očuvano sve do danas, bio je povremeno i sjedište bosanskih kraljeva, a posebno se za njegovu istoriju spominje pretposljednji bosanski kralj Tomaš.

Prema istorijskim istraživanjima, Stari grad Vranduk je vjerovatno podignut krajem 14. vijeka. Prvobitno je bio banski, a potom kraljevski grad, te je bio i jedini utvrđeni grad u župi Brod, jednoj od sedam župa srednjovjekovne Bosne. Tokom izgradnje utvrde, vodilo se računa o njenoj lokaciji, te je ona konačno izgrađena na veoma važnom putnom pravcu sa ciljem kontrole putne komunikacije.

Tokom svoje istorije, nerijetko je bio meta napada, pa su ga tako u više navrata opsjedale Osmanlije, a koliko je tvrđava bila mudro izgrađena, dovoljno govori podatak da je u svom pohodu na Bosnu 1697. godine, Eugen Savojski, uočivši težinu osvajanja grada, zaobišao Vranduk.

vranduk dron

Početkom 18. vijeka, utemeljena je Vrandučka kapetanija, a ubrzo tvrđava počinje da služi i kao zatvor za političke krivce. Austrijske trupe su 1878. godine zauzele grad i u njemu držale posadu do 1890. godine kada je napušten. Iako se na prvu možda čini mali površinom, čitavo mjesto izuzetno je sadržajno, te se u unutar tvrđave nalazi muzej na čak tri sprata, sa velikim brojem zanimljivih eksponata, među kojima se izdvaja jedan ugovor o trgovini potpisan 1449. godine od strane kralja Tomaša.

eksponati u muzeju u Vranduku

12. Kraljevski grad Bobovac

Dobrodošli u Bobovac, grad koji je zahvaljujući svom položaju i konfiguraciji terena, dugo godina predstavljao vojno i administrativno sjedište bosanskih kraljeva. Ovdje se čuvala i bosanska kraljevska kruna, a smatra se da su tri kralja Stjepan Ostoja, Tvrtko II Kotromanić i Stjepan Tomaš, sahranjena u ovdašnjoj kraljevskoj grobnoj kapeli.

Ovo mjesto predstavlja i posljednji dom kraljice Katarine Kotromanić, a zahvaljujući svojoj bogatoj istoriji, čuva i dosta zanimljivih tradicija i običaja, poput igre skrivanja prstena pod čarapu, pletenja sepeta od ljeske za sijeno i voće, tradicionalne forme tkanja jedinstvene za ovaj kraj, te četenijade, starog načina pravljenja dezerta od četen halve.

13. Bijela Tabija

Bijela tabija Sarajevo

Podignuta na mjestu srednjovjekovne tvrđave, sagrađene oko 1550. godine, Bijela tabija danas predstavlja jedan od najprepoznatljivih simbola Sarajeva, skrivajući u sebi vijekove istorije. Bijela tabija je zapravo kula koja se nalazi unutar graditeljske cjeline Stari grad Vratnik, koja je proglašena Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine i bez dileme je jedno od mjesta koje trebate posjetiti kada ste u Sarajevu.

A kada ste već ovdje, snimio sam i video o ovom gradu u kojem ćete pronaći sve što vam treba za obilazak.

14. Tvrđava Herceg Stjepana u Blagaju

Posljedna lokacija na ovom našem putovanju je Blagaj, mjesto gdje je prema legendi veliki vojvoda Herceg Stjepan, nekada davno unutar ovih masivnih zidina sakrio svoje blago, koje do danas još niko nije uspio da pronađe, pa je tako baš po njemu i Blagaj dobio ime. Pojedini će ipak reći da je grad ime dobio zbog svoje blage klime i sunčanih dana, mada bilo kako bilo, Blagaj je bio i ostao jedno od najposebnijih mjesta ovog kraja naše zemlje koje svakako morate obići.

Crtice za kraj

Putujući našom zemljom i obilazeći naše tvrđave, imali smo zaista još jednom priliku da se uvjerimo u ljepotu zemlje u kojoj živimo i njenu bogatu istoriju. U činjenicu da je ovo zaista mjesto koje nudi toliko toga, jer vjerujte, ovih 14 tvrđava koje smo obišli, samo su mali dio onoga što ovdje postoji. Da budem iskren, mogli smo ih obići i 50, ali onda biste ovaj tekst čitali satima.

A ponekad je dobro da neke stvari i sami otkrijete, zar ne?

 

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *